Jak připojit nebo vybrat elektrickou rychlovarnou indukční desku

Jak připojit nebo vybrat elektrickou rychlovarnou indukční desku

Kategorie: ELEKTRO

Nemusí to být snadná věc, zvláště při výměně rychlovarné indukční desky.



V internetových obchodech při objednávání se nikde nedočtete, zda je deska 1fázová, 2fázová, nebo 3fázová. Je problém to zjistit i v návodech. Návody jsou dnes hodně univerzální na různé výrobky, proto se tam toho moc nedočtete. Schémata zapojení se dnes nedávají k návodům ani výrobkům vůbec. Zda je deska 1fázová, nebo 2fázová, zpravidla to zjistíte po vybalení rychlovarné elektrické indukční desky.

Z diskuzí na internetu:

Většina varných desek má více možností zapojení.

Je celkem běžné, že se klasická varná deska nebo sporák dá zapojit na jednu, na dvě nebo na tři fáze.

U indukčních varných desek je z nějakého důvodu poměrně časté zapojení jen na jednu nebo na dvě fáze.

Co se ještě týká jednofázového/třífázového připojení – většina výrobků je určená pro více zemí.

U nás (ČR) je např. standardem pro RD třífázová přípojka a jistič před elektroměrem 3x 25A, v některých zemích to tak ovšem není a RD se připojují jednofázově (jistič před elektroměrem 50 nebo 63A).

Další diskuze na internetu:

Jak zapojit indukční varnou desku Whirlpool ACM 750/BA

Po zapnutí vyražený 3fázový jistič a deska zničená., Poučení: deska, ač 7 kW, je pouze na jednu fázi....

Jak může varná deska s příkonem 7 kW být jednofázová?

Plánuji koupit sklokeramickou varnou desku, co mě však zaujalo je připojení této črtyřplotýnkové desky na jednu fázi 230 V. Vždyť jistič 16 A je schopen utáhnout jen 3 700 W a co na to vodič o průřezu 2,5 mm2?

Pryč je doba, kdy pomalu každý elektrický sporák šel zapojit na 3 fáze. Nedá se dnes věřit ani prodejcům. Písemně mne jeden ujišťoval, že jím dodanou 1fázovou a 2fázovou indukční desku mohu a mám zapojit na jistič 3 x 16 A. Ono, lidé dnes i vysokoškolsky vzdělaní, moc nevědí, co jsou to kWh, Volty a Ampéry, dokonce ani co je to 1 fáze, 2 fáze, nebo trojfázový rozvod. Nevěřil jsem mu, vše prověřil a desku mu vrátil.

Varná deska

Jak Vybrat indukční desku?

Všude se píše, že máte kupovat indukční desku nad 7 kW. No, ono je to pak o reálném využití výkonu. Všude u elektrospotřebičů se uvádí příkon, nebo napájení, u indukčních desek se to nějak moc neuvádí. Pokud budete mít 1fázové napájení, jistič 16 A, dostanete výkon 3 680 Watt. Pokud budete mít 2fázové napájení, jistič 16 A, můžete mít 400 V, výkon bude až 6 400 Watt. Pokud budete mít 3 fázové napájení, jistič 16 A, můžete mít 400 V, výkon bude až 19 200 Watt. Při zapojení na 230 V bude výkon 11 040 Watt.

Tedy 3fázové připojení 16 A jistič je neomezené napájení pro Vaši indukční desku! Jednofázové a 2fázové vám budou výkon snižovat. Pokud bydlíte v bytě, tam bývají jen 1fázové rozvody, podle napájení musíte dimenzovat indukční desku. Tedy pravděpodobně 1fázovou indukční desku. Rodinné domy mají v drtivé většině 3fázové připojení. V rodinných domech proto 3fázovou indukční desku.Ovšem, doba se mění a technika se vyvíjí.

indukční deska

Fotovoltaika:

Pokud máte v rodinném domě 1fázovou fotovoltaiku, i indukční deska by byla vhodnější jednofázová. Pro větší výkon je vhodné mít více ampérové připojení.

Funkce desky

Power Boost - aneb rychlejší než rychlovarná konvice se maximální výkon například 2,3 kW "plotýnky" zvýší na 3,2 kW. Tím pádem se zpravidla voda uvede do varu do 90 sekund.

Další zajímavé funkce

Maxi senze – varná plocha bez omezení

Pokud dáte na indukční desku velký pekáč, přes několik plotýnek, varná plocha se sama sjednotí podle tvaru varné nádoby.

Fry Assist

Fry Assist nastavíte teplotu přípravy jídla. Tedy šetrně, nižší teplotou. Nepřepálíte tedy smažená vajíčka, ani ryby, dají se tak vařit nizozemské, řekněme nízkoteplotní omáčky, tavit sýry a podobně.

Řízení výkonu

Varné zony jsou seskupeny podle umístění a počtu fází. Každá fáze má maximální elektrické zatížení 3 700 Watt. Funkce se zapne, když celkové zatížení jedné fáze dosáhne 3 700 Watt. A snižuje vám výkon ostatních varných zon. Znáte to: Na štědrý den pustíte všechny varné zony naplno, a výkon se sám snižuje, což vás naštve. Máte – li 3fázové připojení indukční desky, k omezení výkonu nedojde. Takové maximální zatížení indukční desky ale asi nenastává každý den.

Pak jsou to různé časovače, indukční deska může ovládat i osvětlení a podobně.

Životnost indukční desky

Je ošemetná věc. "Pokud neodejde cívka, nejčastěji odejde jako obvykle, dámy prominou – kurvítko, a to bývá zpravidla kondenzátor," říkají opraváři. A ten si vezme s sebou výkonový BFTR tranzistor. A máte hned opravu za 3 200 Kč. A to už bývá zpravidla výhodnější vyměnit novou indukční desku. Je zajímavé, že taková porucha nastane zpravidla hned po záruce, na značku nehledě.

Jak tedy vybírat indukční desku? Pokud vám ji přijde zapojit elektrikář a máte 3fázový přívod, klidně vám na něj zapojí i 2fázovou indukční desku. 3fázové indukční desky se moc nedělají. Chcete – li mít neomezený výkon, je lépe mít 3 fázovou indukční desku.

Levný tarif elektřiny

Indukční vařič bude asi nejlevnější vaření. Úspornější než plyn, i sklokeramická varná deska. I tak vás ale potěší, když máte levnou elektřinu. Pokud máte tepelné čerpadlo, získáváte Ekotarif. Levnou elektřinu pro celý rodinný dům. Pokud k tomu připojíte fotovoltaiku, tepelné čerpadlo + fotovoltaika dosahuje až 80 % energetické soběstačnosti.

Jako například v Českých Budějovicích. Najdete na videu. Myslím, že na základě tohoto videa máte celkem dobrý přehled, na co si dát pozor při výběru elektrické indukční desky. 2 fázovou indukční desku na připravený 3 fázový přívod připojit zle, ale jednu fázi nesmíte zapojovat! a snížíte si tím maximální výkon desky. V běžných bytech s jednofázovým rozvodem samozřejmě 7 kW výkonu nedosáhnete.

Naše Republika má z minulosti perfektní elektrorozvodnou síť. Tu jsme zdědili. Téměř do každého rodinného domku je zavedena 3 f elektřina. Byli jsme kdysi rozvinutou průmyslovou zemí. Po 30 letech dohánění životní úrovně Německa se nám však tato ještě o 2 roky vzdálila a byli jsme přeřazeni do rozvojových zemí. Můžeme tedy s úspěchem využívat práce našich předků, tedy perfektní elektrorozvodné sítě, a nízkými náklady na provoz domu a vysokou soběstačností být připraveni na nestabilní dny budoucí.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 video k článku zde - Autor: sledovač 6. 6. 2021

     



bydleti.cz


Životní styl