Praga – Haiti

Praga – Haiti

Kategorie: ZPRÁVY BYDLENÍ

lexapro side effects agitation

lexapro side effects

Původním účelem projektu bylo zajistit dopravní obslužnost na Haiti. Cesty jsou spíše jen polní, mosty nejsou vůbec, je nutno brodit.



Zvažoval se nákup vhodného staršího nákladního auta na Haiti. Cena 800 000,- Kč. Navíc v této ceně je zahraniční auto poruchové a je obtížné shánět náhradní díly. Jako ideální auto tedy posléze byla vybrána Praga V3S. Ve své době špičkové vozidlo, s vysokou průchodností terénem. A originální koncepcí podvozku, jak všichni víme. A super cenou 100 – 200 000,- Kč. Proto akce Praga- Haiti.

Fáze II

Po dodání náklaďáků však bylo zjištěno, že dalším, velmi důležitým problémem je voda. Na Haiti je absolutní nedostatek studní, nedostatek kvalitní vody. Proto fáze 2 projektu má název Voda pro Haiti.

A k této fázi se dostala studnařská firma ST Kodek. Co by měla dělat studnařská firma? No přece to, co umí, co dělá, čemu rozumí, v čem je úspěšná a má dlouhodobé zkušenosti.
Tedy vrtání studní na Haiti.

Je snadné vrtat studny na Haiti?

O Haiti se říká, že je to kousek Afriky v Tichomoří. Lidský život zde nemá cenu. Bída zde kontrastuje s bohatstvím. Jsou zde čtvrti, kde za dolary koupíte cokoliv. Domy s bazény, Jeepy, sloužícími…A vedle chudinské čtvrti, kde lidský život nemá cenu. A co vláda, úřady ? Ti nemají zájem cokoliv měnit, aby neohrozili svoje bohatství. Oni tam ty chudáky potřebují, protože díky nim proudí do země humanitární pomoc, kterou se snaží víceméně rozkrást. Což se jim ovšem nemůže podařit v projektu Voda pro Haiti. Žádné finanční prostředky žádnému úředníkovi nepřijdou do ruky. A to bude asi problém, proč jsou úřady tak „nevstřícné.“

Pokud by nebyli chudí, nebyla by humanitární pomoc. Proto jednají úřady, tak, jak jednají. Vrtná souprava je již více než 6 měsíců zavřená na celnici, ačkoliv již mohla vyvrtat desítky studní. Zítra 30.11. 2010 bude další pokus o vyzvednutí vrtné soupravy. Pokud se to povede, do ukončení této expedice by bylo možné vyvrtat několik studní. „Ostatní technika, tedy kompresor a náklaďáky jsou již 3 x vyčištěny a perfektně nachystány k akci,“ jak říká studnař p. Vlastmil Petrůj. Již se těší na vrtání. Dosud vykonával různé pomocné práce a připravoval techniku. Vše v 300 % pořádku. Další 2 členové expedice každý den tráví na úřadech a zdolávají byrokratické překážky. Jinak, dle názoru p. Petrůje je to tam jako na vojně. Je rád, že může pít vodu z filtru. Opravdu odečítá každý den ( stříhá metr) a těší se domů. Znám ho osobně, je to hodně velký tvrďák. Musí to tam být hodně náročné.

To, že je vytrvalý a důsledný studnař mi potvrdili i zákazníci v ČR. Například vrtal studnu v Prostějově. Na tepelné čerpadlo, tedy nutná vydatnost 0,7 l/s. To je 2 800 litrů hodinově.

Vrtal to 14 dnů ! Sám investor říkal, to není možné. Ještě že to vrtali tvrdí hoši z Valašska. Místní firmy by nevydržely déle než 3 dny. Pak by prohlásily, že to vyvrtat nejde a beze stopy by zmizely. Takových nedodělaných a suchých studní je v ČR spousta. Majitel již asi 7 – 8 let, topí špičkovým tepelným čerpadlem ze studny, s topným faktorem kolem 6. Tedy vysoce účinně.

Podobně náročné vrtání bylo v Krkonoších, v nadmořské výšce 1321 m.n.m. Špindlerův Mlýn. Zde vyvrtal studnu, „na samém vrchu kamenné hory“ o vydatnosti 4,5 l/s pro tepelné čerpadlo pro horskou chatu. 50 kW. V srpnu, když tam vrtal, tak tam sněžilo. Takové studny nahradí 600 metrů hlubinných vrtů. Ve srovnání s hlubinnými vrty ovšem má studna o 30 % vyšší výkon. Tedy vyšší účinnost, menší spotřebu elektřiny. A o to jde, u tepelných čerpadel, o účinnost.

Takových zkušeností jsou za ta léta praxe stovky. Myslím, že ono u studní nejde o to, zda máte vrtnou soupravu za milion, nebo 16 milionů, ale o kvalitě lidí. Jejich zkušenostech. Studna není díra do země.

Cena vody

Na Haiti jde o cenu zdraví – života. Ale i v ČR již vodárenský svaz ohlásil, že během 5 let, v rámci dorovnávání cen se západem, by se měla ceny vody zvýšit na 125 Kč / kubík. Tedy běžný dům se spotřebou 250 kubíků ročně zaplatí za vodu 31 250,-. Kč. Vy ještě nemáte studnu ? Budete ji potřebovat.

Ono se studnami je to podobné jako u geotermálních elektráren. Teoreticky hezké, prakticky ale náročné na přesnou geologii. Můžeme vidět i v ČR vrt do země 2,6 km, teplota pouhých + 63 stupňů celsia, což je úplně k ničemu. A jiný odborník totéž teplo najde ve 450 metrech. Uvážíme – li, že 1 m vrtu stojí 14 – 20 000,- Kč… je to rozdíl. Geotermální elektrárna je bezva věc. Navrtáte „díru do země“ a zdarma odebíráte teplo a vyrábíte si elektřinu.

Takže již zbývá jen převzít vrtnou soupravu z celního skladu a hurá do akce.

Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.studnyavrty.cz
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Nejlepší humanitární pomoc měli Američané.  - Autor: četenář 27. 12. 2010
 i arcibiskup prchá z Haiti - Autor: utka 14. 1. 2011
 Video vykládky v přístavu.  - Autor: Sýkora 20. 1. 2011
 zprávy z Haiti fáze ii, pokus ii - Autor: Ing. Pavel Sýkora 6. 2. 2011
 děkujeme Vám za Vaši reakci i odkaz na  - Autor: vrtaři 21. 2. 2011
 i pod Saharou je obrovské množství vody - Autor: vodík 24. 3. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl