Povinnost čištění vod pro obce do konce roku 2014

Povinnost čištění vod  pro obce do konce roku 2014

Kategorie: ZPRÁVY BYDLENÍ

Povinnost trvá. I malé obce pod 2000 obyvatel musí mát do roku 2015, tedy do konce roku 2014 vyřešeno čištění odpadních vod. Pak již nastupují sankce.



V médiích se zatím o tom moc nemluví. Ale pořady na dané téma a možnosti splnění této podmínky, která se tehdy zdála být časově neochvějně daleko, již proběhly kolem roku 2008 a 2010. Nevýhodou je, že pokud některé obce termín nestihnou, sankce pokuty se přenesou na občany.

Tedy k nutnosti energetických úspor, zákonné povinnosti poměrového měření tepla na radiátorech v bytech do konce letošního roku, se přidává další povinnost pro obce mít vyřešeno čištění odpadních vod. Času na to bylo dost.

V podstatě jsou dvě možnosti, přičemž zajímavým řešením v praxi bývá i kombinace těchto možností.
1. centrální kanalizace
2. decentrální čištění odpadních vod

čistička

Výhody na nevýhody centrální kanalizace jsou známé. Vysoké investice – cca 600 – 650 000,- Kč na rodinný domek. Tuto částku, některé obce nejsou schopny ani dofinancovat, požadovaným spolufinancováním k dotaci. A poměrně vysoká cena čištění odpadních vod – stočné. Dále dochází k odvodnění krajiny, překopání pramenů, znehodnocení pozemků a jiným známým negativům.

Decentrální kanalizace je mnohem zajímavější. Investice je 60 – 100 000,- Kč na rodinný domek, a čistou vodu lze opět požít v místě znečištění ! Cena čištění odpadních vod je navíc mnohonásobně nižší. Jde tedy o ekonomickou a ekologickou variantu. Obrovskou výhodou je dálková diagnostika domovních čistíren odpadních vod vyvinutá pro společnost Akvatik. Tím padá jediný argument , který byl proti necentrálnímu čištění odpadních vod. A to nemožnost kontrolovat funkci a kvalitu čištění domovních čistíren odpadních vod.

Je zde tedy množství práce pro obce a obecní zastupitelstva. Ale je zde i možnost, jak ekologicky a ekonomicky splnit požadavek na vyřešení obcí čištění odpadních vod do konce letošního roku.

Bez vody není života.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
zdroj:www.akvatik.cz
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video ČT1 o čištění odpadních vod Náš venkov - Autor: televizní pořad, nutná povinnost 25. 1. 2014
 Nevýhody jiných - kořenových čov - Autor: sezonnost 1. 2. 2014

     



bydleti.cz


Životní styl