Recepty připravil a dobrou chuť vám přeje šéfkuchař Jiří Zelenka.
Bavorská pochoutka
Potřebné suroviny na přípravu:
Kachna:
1 středně velká
kachna
sůl, kmín
zázvor
majoránka
2 jablka
2 brambory
2 mrkve
1 lžíce medu
Červené zelí:
1 hlávka červeného zelí
2 cibule
3 jablka
2-3dl červeného vína
200g brusinek
sůl, cukr
Houskové placky:
6-8 rohlíků (i tvrdých)
sůl, pepř
muškátový květ
1 cibule
3 dl mléka
3 vejce
Kachnu omyjeme, odstraníme případné chloupky, osolíme (i ze vnitř), pokmínujeme a okořeníme majoránkou. Jablka (zbavena jádřince), očištěné brambory a mrkev nakrájíme na hrubé kostky a spolu se zázvorem vložíme do otvoru kachny. Otvor můžeme pomoci špejle zastehovat, aby nám zelenina nevypadávala. Takto připravenou kačenku vložíme na pekáč, podlijeme trochou vody a pečeme při 200°C do zlatova (2-3hod.). V průběhu pečeni přeléváme kachnu výpekem a doléváme vodu! Kachna je vodní pták - ta je zvyklá plavat! Ke konci pečení potřeme medem k vůli křupavé kůrčičce a netradiční chuti. Hotovou pečení vyjmeme, pomocí kuchyňských nůžek či noze naporcujeme na 4-6 porcí. Ke každé porci přidáváme v kachně dušenou zeleninu, více méně jako dekoraci ale také, protože chutná znamenitě.
Červené zelí zbavíme ovadlých vrchních listů, rozčtvrtíme a odkrojíme košťál. Nastrouháme či nakrájíme nožem na nudličky. Jablka a cibuli krájíme na plátky. Zelí, jablka a cibuli smícháme dohromady (ve větším hrnci, ve kterém se bude vařit), přidáme červené víno, polévkovou lžíci soli,2 lžíce cukru, asi 0,5l vody a za občasného míchání dusíme do měka. Přidáme sterilované brusinky a případně dochutíme. Zelí se nezahušťuje! Voda je odpařena asi do čtvrtky hrnce - to je v pořádku. Kdo chce může přilit vody víc a přihustit jedním nebo dvěma najemno nastrouhanými brambory.
Houskové placičky jsou jednoduché. Navíc můžeme použit starší ne zrovna čerstvé rohlíky, čímž vlastně ušetříme, když už jsme zakoupili drahou kachnu. Můj tip: možná běhá jedna kachnička sousedovi po dvorku. Ale teď zpět do práce! Rohlíky nakrájíme na asi 0,5cm půlkolečka a vložíme do mísy. Na trošce tuku zpěníme na malé kostičky nakrájenou cibuli, přilijeme mléko přidáme sůl, pepř, muškát a necháme mléko zavřít. Horké mléko vlejeme na připravené rohlíky a necháme par minut zchladnout.
Ted máme chvíli čas - zkontrolujeme a podlijeme pečicí se kachnu, zamícháme se zelím a pomalu svoláváme rodinné příslušníky k prostřenému stolu.
Do mísy s rohlíky přidáme vejce a případně nasekanou petrželku, promícháme. Konzistence musí byt řidší, jestli ne, přidáme trochu mléka, v opačném případě přihustíme strouhankou. Takto připravenou masu pomoci naběračky nanášíme na středně rozpálenou, tukem vymazanou pánev (nejlépe lívanečník) a smažíme z obou stran male placičky. Teď máme hotovo. Nezapomeňte zapálit na stole svíčku a talíř na kosti. K piti se hodí sklenice dobrého Červeného vína nebo vychlazené pivo.
Dobrou chuť přeje šéfkuchař Jiří Zelenka