Jak podpořit své zdraví a vitalitu i v dnešní uspěchané době

Jak podpořit své zdraví a vitalitu i v dnešní uspěchané době

Kategorie: VAŘENÍ A RECEPTY

Asi všichni známe starou známou pravdu, kterou slýcháme od dětství, že jíst ovoce a zeleninu prospívá našemu zdraví. Málokdo z nás už ale ví, proč.



Právě ovoce a zelenina, ale nejen ta, obsahuje totiž vysoké množství antioxidantů - vitamínů, minerálů a rostlinných barviv, které - když se dostanou do našeho těla, naváží se na naše vlastní antioxidanty a posílí jejich účinnost v boji proti škodlivým volným radikálům. Správně bychom měli sníst alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny za den.

 

Rezervoáry přírodních antioxidantů

 

Mezi rezervoáry přírodních antioxidantů patří například citrusové ovoce, jablka, maliny, jahody, modré hroznové víno; ze zeleniny je to třeba mrkev, paprika, zelí, brokolice nebo cibule. Vysokým obsahem antioxidantů se ale může pochlubit i zelený čaj, ořechy nebo tuk mořských ryb.

 

Spotřeba ovoce a zeleniny v EU je nižší

 

Bohužel, reálná situace je taková, že ačkoliv víme, které potraviny jsou pro nás vhodné a zdravé, jíme jich žalostně málo. Z posledních zpráv Evropské komise vyplývá, že spotřeba ovoce a zeleniny v EU je nižší, než jsou obecně doporučované dávky a za posledních třicet let dramaticky vzrostl počet lidí s nadváhou a obezitou. Ačkoliv trendy ve stravování svědčí o tom, že se stále více zajímáme o to, co jíme a jaký má naše strava vliv na naše zdraví, jen malé procento z nás se podle zásad zdravé výživy opravdu chová.

 

Důvodem je i to, že při současném hektickém životním tempu nemáme mnohdy čas přemýšlet nad tím, co je zdravé a co ne. Prostě rychle něco sníme, abychom doplnili energii. To je ale chyba. Když ráno ve spěchu vynecháme snídani anebo při pocitu hladu přes den v rychlosti sáhneme třeba po sladké čokoládové tyčince, nemá naše tělo z čeho čerpat živiny pro správné fungování našeho organismu.

 

antioxidanty-009.jpg

 

Řešení není náročné

 

Přitom řešení není nijak náročné – ani na čas. Mgr. Pavel Suchánek, odborník na zdravou výživu, radí: „Pokud nemáme po ruce zrovna čerstvě umíchaný zeleninový nebo ovocný salát nebo prostě nemáme kdy a kde ho sníst, můžeme jednu z pěti doporučovaných porcí nahradit třeba kvalitním ovocným či zeleninovým džusem. Ten nám dodá nejen potřebné živiny a energii, ale i potřebnou dávku antioxidantů. Každopádně ale platí, že základní pilíře zdravé životosprávy, které nenahradí žádný potravinový doplněk ani tableta, jsou pestrá, vyvážená strava a dostatek pohybu. “


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl