Vyberte si matraci, která vám sedne

Vyberte si matraci, která vám sedne

Kategorie: NÁBYTEK

Zvolit si správnou postel znamená zaručit si kvalitní spánek a zamezit bolestem hlavy i zad. Před nákupem je proto dobré zjistit, co v obchodech nabízí. Představujeme vám proto nejznámější typy matrací.



Vodní matrace

Pevný potah naplněný vodou − to je matrace, jež se přizpůsobuje tvaru těla, které pak drží v ideální poloze. Během noci údajně měníte na vodní matraci polohu mnohem méně často, než na klasické. Tělu totiž tvoří podporu po celé jeho délce.
Pro vodní matraci je charakteristický pocit, jako byste spali na vlnách. To platí především pro typy, které nemají zabudovanou téměř žádnou podpěru v bederní oblasti ani tlumící vrstvy. Pro někoho je pohodlnější, pokud je podpora a tlumení maximální. Pro toto lůžko budete potřebovat bytelný rám postele.

Paměťová pěna

Byla vyvinuta agenturou NASA, aby kosmonautům ulevila od tlaku na jejich těla. Oblíbená je proto, že se vám dokáže, stejně jako vodní lůžko, dokonale přizpůsobit. Reaguje na teplo, takže se pod vámi rozteče jako vosk. Zároveň však zůstane natolik tvrdá, abyste se nepropadali. Jakmile z postele slezete, opět ztuhne.

Paměťová pěna bývá navrchu matrace. Vyniká tím, že odvádí vlhko a teplo, je pružná a nepodporuje rozmnožování roztočů a bakterií. Pod vrchní vrstvou se nachází různé druhy studených pěn. Vybírat si můžete podle jejich tvrdosti. Pro tento typ podložky budete potřebovat postel s pružnými lamelovými rošty.

Matace

Přírodní

Pokud chcete spát na posteli z tradičních naturálních látek, můžete vyzkoušet japonské futony. Vyrábí se z kokosových či bambusových vláken, přírodního latexu, koňských žíní či bavlny. Hodí se na podlahu, tatami nebo rámy typu tanuki, teno či geta. Futony představují nejlepší řešení pro ty, kteří rádi spí na tvrdém. Pro větší pohodlí se vyrábí i modely s pěnou.

Úsporné

Pokud potřebujete ušetřit místo a chcete spát zdravě, hodí se pro vás pěnové matrace, které mají zabudovaný rošt. Jedná se o kvalitní zdravotní matrace, které dokážou odvádět vlhkost a dávat dostatečnou oporu. Díky zabudovaným lamelám ušetříte za rám postele.

Další materiály

V obchodech se můžete setkat i s matracemi s přidaným gelem, které mají podobné vlastnosti jako lůžko vodní. Latexové typy se vyznačují pružností a výbornou prodyšností. Milovníci BIO ocení lože, jehož pěna je vyrobena pouze z přírodních materiálů.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Strožoch, strožok, slamník  - Autor: spáč 3. 1. 2014
 Poradna - Autor: Michal 6. 1. 2014

     



bydleti.cz


Životní styl