Tisková zpráva Asociace českých nábytkářů

Tisková zpráva Asociace českých nábytkářů

Kategorie: NÁBYTEK

Představenstvo Asociace českých nábytkářů vyjadřuje znepokojení nad kvalitou nabízeného nábytku z dovozu, který může poškozovat nebo ohrožovat zdraví uživatelů.

Asociace českých nábytkářů vyzývá veřejnost, aby při výběru nábytku nepodléhala podezřelým nabídkám koupě nábytku neznámého původu. Vyzýváme ke koupi nábytku českých výrobců, kteří používají nezávadné materiály a vyrábí kvalitní nábytek, který je bezpečný.  Asociace českých nábytkářů podporuje výrobu nábytku v České republice.

 

Silný směnný kurz české koruny vůči klíčovým měnám má negativní dopad na export nábytku vyráběného v České republice. Současně kurz koruny zlevňuje dovážený nábytek.

 

Zmínit chceme nárůst importu nábytku z Číny a dalších asijských zemí, ale i z východoevropských zemí, který neprochází žádnou kontrolou. Není zaručeno, že jsou používány materiály, které neškodí lidskému zdraví (materiály neznámého původu jako: čalounické pěny, dřevotřískové desky a obsah formaldehydu, kůže a potahové materiály, kování a různé skládací mechanismy atd.). Není zaručeno, že nábytek je vhodně konstruován a nezpůsobí zranění uživatelům, především dětem. (zranění končetin i smrtelné úrazy pádem nábytku nebo nábytkových dílců).

 

Představenstvo Asociace českých nábytkářů se staví kriticky i k nepřiměřeným prodejním taktikám na našem trhu. Například společnost IKEA, nabízí matrace se záruční lhůtou 25 let. Z odborného pohledu se jedná o nevhodný reklamní trik, který může uvést zákazníka v omyl, že i po takto dlouhé době užívání leží na správné matraci. Z hygienického hlediska je takto dlouhá doba užívání jedné matrace nepřiměřená. Za 25 let se změní proporce uživatele (postava) a matrace neodpovídá potřebám. Jsme přesvědčeni, že pokud se takto chová lídr trhu, dává tím nevhodný vzor pro další prodejce.

 

Asociace českých nábytkářů bude dlouhodobě pečlivě sledovat český trh s nábytkem. Asociace českých nábytkářů navazuje úzkou spolupráci s Českou obchodní inspekcí a připravuje školení pracovníků, kontrolorů České obchodní inspekce. Zároveň předala odpovědným pracovníkům České obchodní inspekce seznam častých závad nábytku vyskytujících se na našem trhu, který je přílohou této tiskové zprávy. Tento dokument bude průběžně doplňován a upravován.

 

Asociace českých nábytkářů se snaží několika způsoby povznést úroveň nabízeného nábytku na našem trhu a podpořit české výrobce:

 

1. Je správcem značky Česká kvalita – Nábytek. Tato značka označuje nábytek, který byl testován v nezávislé zkušebně a posouzen z hlediska platných norem s důrazem na bezpečnost, konstrukci a použité materiály. Zákazník lehce rozpozná výrobek, který mu bude bezproblémově sloužit.

 

2. Jako službu firmám vyrábějícím nábytek, na oficiálních stránkách Asociace českých nábytkářů zveřejňujeme seznam zkušeben, které mohou využívat výrobci a prodejci nábytku v České republice.

 

3. Pro veřejnost na našich stránkách zveřejňujeme jednoduché návody jak postupovat při výběru kvalitního nábytku.

 

Podporujeme prodej kvalitního českého nábytku!

 

Tomáš Lukeš

tajemník Asociace českých nábytkářů


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl