Sedíte zdravě?

Sedíte zdravě?

Kategorie: NÁBYTEK

Dlouhodobé sezení lidskému tělu neprospívá, jenže zaměstnání někdy takovou činnost vyžaduje. Součástí změn /včetně cvičení a posilováni/ by mělo být i zamyšlení nad vhodným sedacím nábytkem. Co znamená správně, "zdravě" sedět a hlavně jaké vlastnosti nábytku ke správnému sezení přispívají?

Páteř

Páteř je jednou z nejdůležitějších a nejsložitějších částí lidské kostry. Přímo nebo nepřímo se podílí na většině pohybů těla. Zjednodušeně m6žeme říci, že páteř je elastická kloubní tyč, skládá se řetězce obratlů, kosti křížové a kostrče. Páteř je vzhledem k své opěrné funkci zakřivena, při esovitém tvaru je páteř méně náchylná k poškození.

 

Obrázek páteř

Bolesti zadObrázek York_sef

Bolesti zad zažil někdy v životě každý. Příčinou bolestí páteře je mnoho. Jedny z nejdůležitějších jsou degenerativní onemocnění meziobratlových plotének a meziobratlových kloubU. U těchto postižení je důležitá prevence: odstranění příčin nesprávného zatížení páteře a posílení svalů, čímž se dosáhne správnějšího zatížení páteře. Rozhodnout tak o svém těle může každý, například tak, že bude správně sedět a cvičit.

 

Dlouhodobé nevhodné přetížení se uplatňuje především v práci. Při sedavém zaměstnání pak velmi záleží na správném způsobu sezení a uspořádání pracovního místa. Dlouhodobé sezení lidskému tělu neprospívá, jenže zaměstnání někdy takovou činnost vyžaduje. Součástí změn (včetně cvičení a posilováni) by mělo být i zamyšlení nad vhodným sedacím nábytkem.

 

Studiem zaměřeným na správné sezení se zabývá ergonomie. Z těchto průzkumů vyplývá, že asi 67% zaměstnanců sedí nesprávně, z čehož pak plyne řada potíží se zády a jedna z nejčastějších příčin návštěvy lékaře a i pracovní neschopnosti. Nesprávná poloha při sezení zatěžuje náš organismus několika způsoby: přetížení meziobratlových plotének, bederních obratlů a krční páteře, dále namáháním svalstva zad, ramen a hrudníku, otlaky hýždí míst ohybu končetin a poruchami oběhu krevních tekutin. Největší problémy našemu zdraví přináší sezení ve strnulé pozici.

Ergonomické vlastnosti židle

Ergonomické vlastnosti židle jsou pro mnoho lidí neznámým pojmem. Zdravého řešení dosáhneme při takzvaném dynamickém sezení, které umožňuje člověku měnit podle potřeby polohu těla.

Výsledkem studií jsou 4 základní ergonomické principy.

 

1. Pohyb zad není strnulý - židle by měla podepírat celou zádovou oblast bederní i hrudní.

 

2. Pohyby páteře jsou u každého jedince specifické. Opěradlo se musí těmto pohybům umět přizpůsobit.

 

3. Bederní a hrudní oblast zad si vyžadují oporu jiného typu a jiné intenzity. Židle musí disponovat nezávislým nastavením odporu bederní a hrudní části.

 

4. Zrakové pole a oblast dosahu ovlivňují naši pozici vsedě. Židle musí umožnit, aby při záklonu zůstalo zrakové pole a zóna dosahu co možná stejné.

 

Z těchto principů lze vyvodit několik způsobů sezení:

 

Obrázek sezení3

Obrázek sezení1

Důležitou a účinnou prevenci je úprava pracoviště. I zde je nutno se řídit ergonomickými zásadami. V tabulce jsou uvedeny doporučené hodnoty pro úpravu pracoviště / dle Amerického institutu pro standardizaci/:

 

Hodnota

Menší žena/cm

Průměrný uživatel/cm

Vyšší muž/cm

Výška sedačky

40,6

46,3

52

Výška pracovní plochy

58,5

64,75

71

Výška roviny pohledu

103,1

118,1

133,1

Vzdálenost obrazovky

>30,5

>30,5

>30,5

Zorný úhel

0-60°

0-60°

0-60°

 

Obrázek sezení2

Sestavil: Mudr. Petr Šnajdr

Výběr židlí

Pro zdravé sezení je potřeba nejen dobrý výběr židlí, na které se sedí, ale také správné zacházení s ni a malost všech ovládacích prvků k nastaveni takových parametrů, které by co nejoptimálněji vyhovovaly všem požadavkům.

 

Mezi základní parametry patří:Obrázek 1080_SYN

  1. Stabilita. Kancelářská židle na pětiramenné podnoži na kolečkách, které materiálově odpovídají typu podlahy, na níž se bude používat, je dnes již snad běžná. Na trhu se objevují i židle na kluzácích. Konferenční židle jsou buď na čtyřech nohách nebo tzv. pérovka.
  2. Anatomicky tvarovaný sedák. Dostatečně široký i hluboký, přičemž při sezení by měla být jeho hloubka plně využívána. V přední části musí být sedadlo zaoblené.
  3. Opěradlo stále podepírající záda po celé jejich délce. Výškově nastavitelná zádová opěra by měla být nastavena tak, aby svým vyklenutím podepírala páteř v bederní oblasti. Zádová opěra by měla neustále kopírovat záda.
  4. Úhel, který svírá opěradlo a sedák, by neměl být ani v nejčastěji používané přední pozici menší než 90°. Jen v tom případě nedochází k zatěžování dýchacích a trávicích orgánů, srdce a cév.
  5. Nastavování výšky sedadla. Musí umožňovat změnu jeho úrovně tak, aby se chodidla plnou plochou dotýkaly podlahy, přičemž kolenní kloub svírá úhel 90°.
  6. Stavitelné podpěrky rukou, v lepším případě s možností bočního vychylování. Maximální pohodlí poskytují multifunkční područky, které jsou šířkově, hloubkově, výškově a paprskovitě stavitelné.
  7. Centrální pružina. Měla by jí být vybavena každá židle. Především tlumí náraz při prudkém dosednutí a všechny další pohyby lidského těla.
  8. Odolné čalounění, případně jiný potahový materiál. Musí odpovídat tomu jak často a v jakém prostředí židli používáme. Mezi rozhodující fyzikální vlastnosti zde patří odolnost proti oděru, 'žmolkování', stálobarevnost, případně odolnost proti ohni.

Obrázek Saphire

 

Zvláštní kapitolou je mechanika židle. Umožnit zdravé, tzv. dynamické sezení, které dovoluje člověku se stále pohybovat, mohou židle vybavené synchronním sedacím mechanismem, jenž automaticky přizpůsobuje zádové a sedací opěry pohybům trupu. Takové sezení znemožňuje strnutí těla, zmenšuje statické zatížení a únavu zádového svalstva a naopak podporuje jeho potřebnou aktivizaci a relaxaci. Je nanejvýš účelné vždy bedlivě zvážit výběr konkrétního typu, aby co nejlépe vyhovoval specifické povaze užívání židle.

 

 

Text sestavila firma: INTERIER GROUP s.r.o.  www.interiergroup.cz

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl