Jak vybrat sedačku

Jak vybrat sedačku

Kategorie: NÁBYTEK

Výběr sedací soupravy se nevyplatí unáhlit. Sedačka musí být pohodlná, aby se na ní dobře odpočívalo. Měla by zapadat do rozměrů obývacího pokoje a tvořit vkusnou dominantu místnosti. Ani její životnost není zanedbatelným ukazatelem při jejím výběru.



Především je nutné vybrat pro ni místo a podle toho postupovat dále. Pro začátek zvolte typ sedačky. Má být spíše klasický rovný, nebo rohový? Případně vybírejte mezi sedačkami rozkládacími, potřebujete-li občas uložit k spánku i hosty.

Malou nebo velkou, jednoduchou nebo skládací

Zvažte, kolik osob bude sedačku obvykle využívat. Jste-li početná rodina, nebo často hostíte přátele a příbuzné, vsaďte na větší a prostornější, nebo členitější sedačku. Možná ji budete muset umístit do volného prostoru ve středu místnosti. Pak by mělo zbýt dostatek místa na to, abyste ji mohli také obcházet ze všech stran. Pro výběr sedačky jsou zásadní rozměry místnosti. Jestliže u vás vaše návštěvy nepřespávají, postačí, když zvolíte klasickou sedačku podle aktuálního počtu osob v domácnosti. Nejlepší přehled o variantách sedacích souprav získáte skrze porovnávač zboží, například rohová sedací souprava.

Konstrukce a výplň

Co se konstrukce týče, delší životnost očekávejte u sedaček, které mají kovový základ. Životnost takových sedacích souprav je mnohem delší, než životnost sedaček s plastovým nebo dřevěným základem. Na ceně se kvalita jistě projeví, ale na druhou stranu nebudete litovat, že se vám sedačka brzy proležela, nebo že nevydržela nápor většího poštu osob. Nechcete přece kupovat brzy zase novou!

Rohová sedací souprava

Tvrdou nebo měkkou

Celkový komfort sedací soupravy je přímo ovlivněn tvrdostí sedačky. Měkké sedačky neumožňují zdravé sezení, nejsou vhodnou oporou pro naši páteř. Dopřejte si pohodlnou sedačku spíše střední tvrdosti, která poskytuje dobrou oporu zad a má ideálně několik polštářů, které se dají přemisťovat. Nepodceňte ani dostatečnou hloubku sedu.

Designovou nebo lehce udržovatelnou

Domácnosti bez dětí a domácích mazlíčků si mohou dovolit klidně i designovou sedačku, o kterou se budou pečlivě starat a udržovat ji v čistotě a bez poškození. V ostatních domácnostech je dobré dát přednost nejen svému vkusu, ale i praktické stránce věci a vybrat sedačku se snadno udržovatelným materiálem potahu.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


111


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl