Jak vybrat sedací soupravu pro celou rodinu

Jak vybrat sedací soupravu pro celou rodinu

Kategorie: NÁBYTEK

Sedačka je pravděpodobně nejdůležitější kus nábytku v domácnosti. Společně tu odpočíváme a skotačíme ať už s dětmi nebo domácími mazlíčky, a proto by měla být pohodlná, ale zároveň pevná a odolná. Na co se při výběru sedací soupravy zaměřit, aby vám sloužila co nejdéle?



Nejprve si odpovězte na pár nejdůležitějších otázek, které by vám měly objasnit, jakou pohovku zvolit:

  • Kolik lidí bude sedačku používat? Bude to jen nejužší rodina nebo budete přijímat i větší návštěvy?
  • Máte malé děti nebo domácí mazlíčky?
  • Chcete jednu velkou sedačku, nebo byste raději menší doplněnou o křesla?
  • Líbí se vám spíše kožené sedačky, nebo ty s látkovým potahem?
  • Má sloužit také jako postel pro občasné přespání přátel?
  • Máte menší byt a hodil by se vám úložný prostor navíc?
  • Jaký máte rozpočet?

Kam s ní?

Dobře si předem promyslete, kam sedačku umístíte. Budete ji používat hlavně k relaxu u televize? Nebo televizi nemáte či se na ni příliš nedíváte, a pohovka tedy bude sloužit spíše jako místo setkávání? Pokud platí první varianta, doporučuje se dodržet jistou vzdálenost od televize, která by měla být až trojnásobkem úhlopříčky televize. Střed obrazovky by pak měl být ve výšce očí.

V případě, že se bavíme o druhé variantě, můžete pohovku umístit někam do klidného rohu, kde budete mít pohodu jak třeba na čtení, tak na setkávání s vašimi blízkými. Místo pro pohovku si řádně proměřte, pomoct si můžete i papírovou páskou, kterou nalepíte na zem. Dejte si pozor na umístění elektrických zásuvek a oken, kterým by mohl gauč překážet.

Nezapomeňte přeměřit také zárubně dveří, kudy musíte sedačku pronést. Kalkulujte i s manipulačním prostorem před a za dveřmi. Při nákupu na internetu si pak zjistěte informace nejen o rozměru sedačky, ale také o velikosti balení.

Nepodceňte výběr potahu

Na základě úvodních otázek už asi tušíte, jak moc odolný materiál potahu budete potřebovat. V případě, že máte malé děti či domácí mazlíčky, počítejte se zvýšenou zátěží a možným znečištěním. Ujistěte se, že potahový materiál je odolný a dobře udržovatelný.

Rozhodovat se pravděpodobně budete mezi různými druhy kůží a látkovými materiály. Výrobce většinou uvádí vlastnosti potahu v popisu produktu. Důležité je, aby byl odolný vůči poškrábání a snadno se čistil (i kvalitní látkové potahy jsou dnes poměrně snadno čistitelné pouhým navlhčeným hadříkem). Zaměřte se také na údaj Martindale, který udává stupeň odolnosti proti ošoupání potahu. Pohybovat by se měl ideálně mezi 10 000 až 15 000 cykly.

Jaký zvolit tvar sedačky?

Na trhu dnes najdeme velké množství roztodivných tvarů sedacích souprav, ale nejčastější jsou stále ty ve tvaru písmene L či U, případně menší klasické pohovky pro dva až tři lidi. Záleží samozřejmě na vašem vkusu a na velikosti prostoru, zda budete chtít jednu velkou sedačku, nebo zvolíte kombinaci gauče a křesel.

První varianta je vhodnější spíše pro relax u televize, zatímco druhá vám dá více možností v případě, že například rádi pořádáte herní či degustační večery ve společnosti přátel nebo rodiny.

Design o vás řekne mnoho

V neposlední řadě byste měli vědět, v jakém stylu a designu by měla sedací souprava být. Je váš domov laděný spíše do moderního, retro nebo klasického stylu? Líbí se vám spíše jednoduché linie, nebo byste raději nějaký sofistikovanější kousek?

Při volbě barvy doporučujeme zvážit spíše neutrální barvy jako je šedá, černá, hnědá či béžová. U světlých potahů však hrozí viditelné skvrny. Křiklavější pestré tóny by vás mohly brzy omrzet, ale pokud přece jen chcete živější barvy, můžete je mít v podobě doplňků jako jsou polštáře a deky, které lze snadno obměnit.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl