Jak si vybrat jídelní stůl a židle

Jak si vybrat jídelní stůl a židle

Kategorie: NÁBYTEK

prednisolon kur

prednisolon bivirkninger

Budete kupovat pouze jídelní stůl a židle, nebo hodláte zařizovat celou jídelnu či další místnosti? Chystáte se jídelním nábytkem vybavit velkou místnost? Nebo vlastníte menší byt, kde k jídlu můžete vyhradit pouze malý prostor v kuchyni či obývacím pokoji? Milujete jídlo ve velké společnosti, a budete proto často zvát rodinu nebo jiné hosty?



Tohle všechno jsou otázky, které byste si měli při vybírání jídelního nábytku zodpovědět hned na začátku. Jeho nákup má totiž určitá specifika, jež je dobré si uvědomit. Která to jsou? 

Stolem a židlemi začněte 

Pokud se chystáte kromě jídelního nábytku zařizovat rovněž kuchyni či kupovat další kusy nábytku, začnete výběrem židlí. Proč? Ne každý si uvědomí, že výrobu židlí a většinou i stolů není možné zadat truhláři do zakázkové výroby. „Vyrobit solidní židli znamená mít k dispozici hned několik speciálních strojů, na které jednotliví řemeslníci nemohou dosáhnout. Proto se výroba tohoto kusu nábytku truhlářům nezadává. A zatímco na zakázku si můžete nechat vyrobit nábytek v prakticky jakémkoliv provedení, u katalogového nábytku samozřejmě není takto široká škála materiálů a jejich úprav dostupná, případně musíte počítat, že speciální úpravy mohou výrobu protáhnout a prodražit,“ vysvětluje Martin Tomín, majitel společnosti IDpoint, specialisty na italský nábytek.  

Co z toho vyplývá?  

„Jídelní židle a stůl začnete vybírat jako první kusy nábytku. Jen tak totiž budete mít jistotu, že vám bude veškerý nově zakoupený nábytek ladit do jednoho stylu. V opačném případě se vám může snadno stát, že vám truhlář nejdřív vyrobí krásnou kuchyňskou linku, bohužel ale z takové úpravy dřeva, která se pro židle na trhu nepoužívá,“ varuje Martin Tomín.

 

jidelni-stul-zidle-009c.jpg

 

Promyslete si účel nákupu

 

Nyní víte, že nábytek do jídelny byste měli vybírat jako první. Ještě si ale ujasněte, k jakému účelu vám bude sloužit. Pokud máte k dispozici velký prostor a u vašeho stolu se často schází početná rodina, budou vaše nároky úplně jiné než u domácnosti v malém bytě, kde se jeho majitel(ka) stravuje nejčastěji o samotě či maximálně ve dvou. 

„V Itálii je běžné dělit nábytek na kusy určené do jídelny a do kuchyně. Lidé, kteří mají k dispozici dostatek prostoru, si pořídí masivnější židle a stůl, ke kterému se v případě potřeby vejde i 10 až 12 lidí. V České republice však jen málokdo neřeší prostorová omezení, zákazníci si proto vybírají z 80 % tzv. kuchyňský nábytek. Ten je spíše subtilnější, s nejvýše čtyřmi místy k sezení. Zároveň se takový nábytek vyznačuje větší variabilitou,“ popisuje Martin Tomín z IDpointu.  

Čím dál oblíbenější jsou proto skládací židle. Ty sice zatím nejsou v českých jídelnách úplně obvyklé, ale zákazníci objevují jejich výhody – skladnost a stohovatelnost. Naopak již nyní jsou velmi populární rozkládací stoly. Martin Tomín však upozorňuje: „Počítejte s tím, že rozkládací stůl bude kvůli složitější výrobě dražší cca o 20 % oproti obyčejnému kusu. Pokud připravujete jídlo pro více lidí jednou dvakrát do roka, je lepší v těchto ojedinělých případech improvizovat než investovat do nákladnějšího rozkládacího stolu.“ 

Slaďte design s komfortem 

Dalším důležitým kritériem by mělo být pohodlí. Chvíle strávené u jídla bývají pro většinu lidí těmi nejpříjemnějšími, byla by proto škoda prosedět je na židli, která má do komfortu daleko. „Zákazníci si nábytek často vybírají jen podle toho, jak jim padne do oka, a zapomínají na pohodlí. Doporučuji proto vybrat si nejdříve více druhů židlí, ty si pak vyzkoušet na vlastní kůži a rozhodnout se dle pocitu z delšího posezení,“ radí Martin Tomín z IDpointu.  

„Pokud přece jen vybíráte hlavně podle vzhledu, nezapomeňte, že prohnutá opěrka bude pro lidská záda vždy příjemnější než opěrka rovná, a že velmi pohodlně se sedí v židlích, které mají v sedáku zabudované lamely – ty se po dosednutí přizpůsobí tvarům sedícího,“ dodává. 

Neutrácejte zbytečně 

Klíčovou roli při výběru nábytku samozřejmě hraje i to, kolik peněz můžeme do jeho nákupu investovat. Jako u většiny nákupů i zde platí, že na kvalitě nemá cenu šetřit a že je zbytečné utrácet za něco, co nakonec nevyužijete. „Kvalita má svoji cenu, ovšem zákazníci občas platí více, než je nutné. Speciální potahové látky, ze kterých snadno vyperete dětské čmáranice, jsou praktickým vynálezem. Pokud ale vaše děti pomalu odrůstají, možná by bylo levnější pořídit obyčejnější potah a ten po čase v případě potřeby vyměnit za jiný – může to finančně vyjít stejně jako nákup speciální látky, a navíc je výměna potahu zajímavým oživením interiérů,“ uzavírá Martin Tomín. 

Vybrané židle a stoly IDpoint

 

 

Jídelní židle Eva 

jidelni-stul-zidle-009a.jpg

 

Kovová jídelní židle. Podnož je z jemného hliníkového laku. Sedák a opěrák jsou z transparentního metakrylátu s bílou krajkou. Židle je stohovatelná.  

Kuchyňský stůl Alhambra 

jidelni-stul-zidle-009d.jpg

Kovový jídelní stůl. Podnož stolu je chromovaná, nohy jsou laserově zdobené. Deska je dřevěná, lakovaná bílým matným lakem. Stůl je rozkládací na stranu o 60cm.

 

Rozkládací stůl Argo 

jidelni-stul-zidle-009.jpg

 

Rozkládací jídelní stůl o rozměrech 90 x 76 x 90 cm, po rozložení 180 cm. Materiál: Hliník / pískované sklo.

 

Jídelní židle


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 ještě postříkat savem a interiér je hotov - Autor:  4. 4. 2011
 stůl - Autor: Jana 30. 3. 2016
 stůl - Autor: Kamila 31. 3. 2016
 jídelní sety - Autor: Sandra 8. 6. 2018
 kuchyně - Autor: Radka 27. 6. 2019
 Kancelářské křeslo  - Autor: Marcela 2. 12. 2021
 Křeslo do kanceláře - Autor: Adriana 4. 1. 2022
 Židle do kuchyně - Autor: Marcela 12. 1. 2022

     



bydleti.cz


Životní styl