I v malém bytě lze bydlet útulně. Ale musíte si ho umět zařídit

I v malém bytě lze bydlet útulně. Ale musíte si ho umět zařídit

Kategorie: NÁBYTEK

Ceny nemovitostí míří raketově vzhůru. Trendem dnešní doby se proto stávají menší byty, o které je zvýšená poptávka.



Jenomže jak takový minibyteček zařídit, aby se do něj vešlo vše potřebné a nezavládla stísněná atmosféra? Takový úkol může být výzvou i pro zkušeného bytového designéra, natož pak pro laika, který o zařizování malého prostoru vůbec nic neví. Je to i váš případ? Nebojte se, společně se dobereme k perfektnímu výsledku.

Budiž světlo – a nešetřete s ním

Světlo je pomyslné eso v rukávu každého zkušeného interiérového designéra. K dispozici ho máte i vy, jen se s ním musíte naučit hrát, respektive ho vyložit na stůl ve správný okamžik. Jak tomu rozumět?

Byt

okna těžkými závěsy a neprůhlednými záclonami. A kromě centrálního osvětlení (pozor – od velkého lustru ruce pryč, do menších místností se absolutně nehodí) nepodceňujte význam menších zdrojů světla. Závěsné lampy, bodová světla, ale také vhodně zvolené stojací lampy – to je to, co vaší domácnosti rozhodně prospěje.

Až si bydlení zařídíte k obrazu svému, nezapomeňte na pojištění domácnosti a případně i na pojištění nemovitosti online. I malý byt může mít velkou hodnotu – a právě pojištění vám dá jistotu, že při nečekané události nebudete vše zařizovat znovu z vlastních úspor.

Funkční nábytek, který vás nebude dusit

Na robustní nábytek z masivu si nechte zajít chuť. Jeho solidní vzezření je, s ohledem na rozměrnější proporce, v omezeném prostoru k ničemu. Naopak by zbytečně zaplnil příliš mnoho drahocenného místa a přivodil vám permanentní pocit úzkosti.

Co v malometrážním bytě potřebujete, je subtilní nábytek minimalistického ražení. Vítané jsou plasty (trefou do černého může být transparentní varianta) a odlehčená kovová konstrukce. A pokud si domácnost bez přírodních materiálů přeci jen nedokážete představit, sáhněte po zařízení z ohýbaného dřeva. V každém případě ctěte známé rčení „méně je více“ a snažte se interiér nepřeplnit.

Zelenou mají otevřené police, nábytek na nožičkách a multifunkční kousky. Zkrátka a dobře jakékoliv vybavení domu, jež prostor odlehčí nebo šetří místo.

Světlé tóny jako jediná a jasná volba

Výběr barevného schématu není jednoduchý. Každý máme o ideálním sladění vlastní představu, nicméně v případě malého bytu platí poměrně striktní pravidlo – s výraznými barvami jako ohnivě červená či zářivě oranžová pracujte velmi opatrně. Za určitých okolností mohou navodit správnou náladu i v malém bytě, ale jen málokdo s nimi umí správně pracovat. Navíc hrozí, že se rychle okoukají, a proto jsou jistější volbou světlé a tlumené odstíny. Nejenže prostor opticky zvětší – dají vám možnost interiér vyšperkovat výraznějšími doplňky, které by v tandemu s výraznými barvami nevynikly.

Zdroj obrázku: Ventura / Shutterstock.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Umělé květiny - Autor: Mirka 5. 11. 2021
 umělé květiny - Autor: Anežka 29. 11. 2021
 Židle do kuchyně - Autor: Erika 1. 12. 2021
 Podlaha - Autor: Dorka 2. 12. 2021
 Podlaha - Autor: Anita 2. 1. 2022

     



bydleti.cz


Životní styl