Chcete zajímavý a přitom pohodlný interiér? Zkuste skloubit nové se starým

Chcete zajímavý a přitom pohodlný interiér? Zkuste skloubit nové se starým

Kategorie: NÁBYTEK

Máte rádi krásné nové věci, ale sem tam nějaká připomínka starých časů Vám nevadí? Podědili jste něco málo nábytku po babičce a nevíte kam s ním? Zkuste ho využít, získáte tím neotřelý a přitom pohodlný interiér, nebo prostě jen útulné zátiší.



Není staré jako staré

Samozřejmě si nemůžete zahltit byt čímkoli. Vybírejte pečlivě, nejlepší službu Vám prokáží věci vyrobené z klasických materiálů. Dřevo, kov, sklo, textil (žádná umělá vlákna, prosím), to vše je sázka na jistotu. Věci z nich vyrobené vlastně ani nestárnou. Plastu je lépe se vyhnouti, až na dvě vyjímky - designové kousky a věci, ke kterým máte silný citový vztah. Pokud mají na Vaší tváři vykouzlit úsměv pokaždé, když se na ně podíváte, máte doma poklad. A může Vám být úplně jedno, co o něm kdo řekne. Je to Váš byt, Vy tu žijete.

nábytek

Proč staré?

Nové věci jsou krásné, voňavé, čisté a takové se je pudově snažíte i co nejdéle zachovat. Pokud žijete sami, není to nic těžkého. Jak dlouho Vám ale partner či děti vydrží peskování typu "ty nohy na stolek opravdu nepatří a pod pití si dej tácek". Jsou doma, odpočívají a když tam zrovna nebudete... Sem tam odřeninka či flíček se objeví tak nějak samy, že. Časem si zvyknete, je to jako s novou podlahou. Prvních pár dní po jejím položení hlídáte každý škrábanec, pak to Vaše tělo v zájmu zachování pevných nervů naštěstí samo vzdá a zakáže očím pohled na zem. Jsou ale věci, na které narážíte stále a zapomenout nelze. Ke starému dřevěnému stolku pár škrábanců patří. Že se Vám nelíbí? Dřevěné truhly místo stolku jsou dnes již klasika. Dobře to vypadá, a ještě máte kam uložit časopisy, svíčky a deky. Škrábance jen podtrhnou její patinu a Vy můžete zůstat v klidu. Druhá strana to ocení neméně, navíc tím předejdete spoustě zbytečných hádek a užijete si pohodovou domácí atmosféru zase o něco častěji.

Myslete na to, že domov je místo, kde by se měl člověk cítit příjemně a pohodlně. Kde se člověk nemusí hlídat, aby něco nerozbil, nerozlil či nepoškrábal. Jste doma, nikoli na návštěvě. Využití starých, ale stále ještě krásných věcí, Vám s vytvořením takového domova pomůže.

Kam s tím?

Starý nábytek, koberce či doplňky můžete využít jen k dekoraci nebo právě naopak. Použijte je na těch nejexponovanějších místech. Oceníte to nejen Vy, ale i každá Vaše návštěva. Bude se u Vás cítit velmi pohodlně. Vaši hosté se nemusejí obávat, že něco omylem poničí - škrábance či trhlinky už tu byly, nějaké navíc se ztratí. Drobná nehoda někdy jen podtrhne požadovaný vzhled zařízení.

Pokud chcete renovovat, nebo alespoň trošku vylepšit své dědictví či úlovek z bazaru, jde to snadno. Dřevěné stoly, stolky, stoličky, různá křesla - troška včelího vosku či nové čalounění udělá své. Nově potažená křesílka Vám pomohou vytvořit krásné zátiší, nebo oživit sedací kout. Poslouží však i bez nového čalounění - dejte je ven, na balkon, terasu či zahradu. Získáte skvělé a pohodlné posezení, navíc křeslo, které vydrželo dodnes, přežije i noci v garáži. Máte ho rovnou vyhodit nebo si ho ještě užít? Nepotřebné dřevěné židle či stoly můžete venku i zapomenout, dostanou ještě hezčí patinu. Klidně je tam můžete nechat i celý rok, rozklíží se, ale ve velké zakradě je pak můžete ponechat i jen pro ozdobu. Květináč ještě udrží a dobře umístěné Vám v zimě obohatí pohled ven, zvlášť pokud napadne sníh.

Bytové doplňky jsou kapitola sama pro sebe. Lampy ovládají schopnost v mžiku změnit ráz celé místnosti. Staré látky mají svůj půvab a kouzlo. Kousek staré krajky vnese trošku romantiky do každé ložnice. Závěsy, ubrusy či povlečení můžete zkusit využít i jinak - závěsy místo ubrusu, povlečení jen tak pověste na holou zeď. Zarámujte kousek látky z nich a máte nový obraz. Nechcete nové díry do zdi? Staré lyže po dědečkovi nemusíte věšet na zeď, stačí je jen tak opřít do rohu, málokdo neocení tento drobný detail interiéru.

Nejvíce oceníte skleněné doplňky - staré skleničky, vázy a podobné věci. Jsou totiž ještě z opravdového skla, úplně jinak se lesknou a "zvoní". A pokud to nejsou zrovna krasavice, alespoň se o ně nemusíte strachovat, běžně je používejte při jakékoli oslavě. Nebude Vám vadit, když se náhodou nějaká rozbije. A že nejsou všechny stejné? Uvidíte, že styl "každý pes jiná ves" každý uvítá - hosté si rádi vyberou vlastní skleničku, pobaví je to a ještě si ji s nikým nespletou. Odměnou jim i Vám bude krásné cinknutí při přípitku na oslavu čehokoli, třeba právě Vašeho nově zařízeného domova.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl