7 tipů, jak jednoduše vytvořit příjemný relaxační kout i u vás doma

7 tipů, jak jednoduše vytvořit příjemný relaxační kout i u vás doma

Kategorie: NÁBYTEK

Chybí vám doma místo, kde byste si v klidu a nerušeně odpočinuli? Vytvořit si vlastní relaxační kout není nic těžkého. Své klidné místečko si můžete udělat kdekoliv - v malém i velkém bytě nebo domě se vždy najde prostor, který bude patřit jen vám.



Relaxační kout - místo, kde necháte myšlenky plynout

Každý potřebuje místo, kde ho nikdo nebude rušit a kde mu bude dobře. Relaxační kout může mít mnoho funkcí. Nemusí sloužit pouze jako odpočinková zóna, ale můžete zde mít prostor pro nerušenou četbu knihy, můžete zde tvořit, poslouchat hudbu, pracovat na soukromých projektech nebo v klidu vyřizovat e-mailovou poštu.

Místo pro relaxační kout

Ideálním místem pro relaxační kout by byla samostatná místnost, ale tento luxus si může dopřát málokdo. Proto stačí, když si najdete malý výklenek, roh místnosti, nevyužitý prostor nad schodištěm, zkrátka klidnější část prostoru. Abyste si vytvořili více soukromí, můžete k oddělení místa použít paraván, květinovou stěnu nebo otevřenou komodu, do které naskládáte knihy a různé drobnosti. Nebo si prostě křesílko obraťte směrem od středu místnosti a hned bude jasné, že chcete mít klid.

Obklopte se věcmi, které máte rádi

Hlavní je, aby vám v relaxačním koutu bylo dobře a abyste se cítili pohodlně. Obklopte se věcmi, které máte rádi. Nebojte se použít měkká křesílka, polštářky, malé stolky a lampičky. V klidové zóně by měly mít své místo svíčky, aromalampy a poličky na odkládání knih. V tvořivém koutku zase oceníte malý psací stolek s pohodlnou židlí. Kdo má rád přírodu, může se obklopit živými rostlinami.

pvc

Barvy mohou uklidňovat i povzbuzovat

Důležité je i jakými barvami se obklopíte. Pokud chcete jen relaxovat, volte zelenou nebo modrou barvu v jemných odstínech. Klid navozují i zemité odstíny od jemné krémové barvy, přes pískové odstíny, dřevěné dekory až po temně hnědé prvky. Fantazii podpoří barva fialová. Žluté a oranžové tóny vás zase pocitově zahřejí. Zkuste se vyhnout červené barvě, která působí velmi živě a stimuluje mysl.

7 ukázek relaxačních koutů, které si můžete doma vytvořit i vy

1. Pohodlí ve velkém stylu

Pokud máte více prostoru, nebojte se udělat si pohodlí tak, jak ho máte rádi. Malý gaučík a křesílko umístěné u okna nebo v zimní zahradě vám umožní sledovat, co se děje venku. Světlé barvy působí klidně a lze je kombinovat s moderní, a přesto stylovou vinylovou podlahou SPC vinyl rigid v teplém hnědém odstínu dřeva, kterou nabízí společnost Plancher. Měkoučké přehozy a polštářky v přírodních odstínech, retro truhla místo stolku a netradiční krb, který využijete v chladnějších dnech, vytváří krásný kout, kde můžete nerušeně odpočívat.

pvc

2. Meditace a relaxace

Je pro vás představa wellness tím pravým? Udělejte si doma soukromý salon, kde o sebe budete pečovat a meditovat. Vonné svíčky a olejíčky můžete vyskládat přímo na podlahu, měkké ručníky si nechte po ruce v připraveném košíčku a na důmyslnou skříňku si připravte vonné olejíčky nebo laky na nehty. Dejte si koupel, rozložte si na zem polštářky nebo karimatku, na kterých můžete meditovat a pečovat o sebe. V našem případě opět vítězí příjemně měkká a teplá vinylová podlaha Conceptline v tmavém dřevěném dekoru, elegantní bílé svícny a heboučké bavlněné froté ručníky. Dokonalý koutek pro každodenní chvilku souznění s vlastní myslí.

pvc

3. Moderní kout pro knihomoly

Přečíst si nerušeně dobrou knihu je zejména pro knihomoly opravdu důležité. Ponořit se do příběhů a nemuset řešit nic jiného je velmi příjemný způsob relaxace, ke kterému stačí pohodlné křeslo, stolek, na který si položíte šálek kávy nebo čaje, a polička s knihami. Nic víc. V zajímavě tvarovaném designovém křesle z koženého materiálu si budete pěkně hovět a ještě budete mít originální kousek nábytku. Bílá výmalba, praktická nika, kontrastní podlaha z vinylu, kovový stolek a koženkové křeslo - v jednoduchosti je krása.

pvc

4. Přírodě na dosah

Jestli si rádi užíváte ranní a večerní pohodu, je ideální udělat si relaxační koutek přímo v ložnici. Stačí využít výhled z okna, ke kterému přistavíte malé křesílko, připravíte teplé plédy a obklopíte se květinami. Sledovat východ nebo západ slunce, ruch ulice nebo zeleň v zahradě vám pomůže odvést myšlenky od všech problémů, které vás trápí. V našem případě jsme plédy barevně sladili s luxusním povlečením DERIL z měkké Mako bavlny, které vyrábí česká společnost Stella Ateliers. Přírodní motiv na bavlněném povlečení odráží celkový přírodní styl prostoru.

povlečení

5. Vítejte v pánském klubu

I muži mají své dny a rádi si najdou chvilku pro sebe. Vykouřit si doutník, dát si kvalitní drink a počíst si zajímavou knihu se dá v příjemné náruči retro křesla, které můžete sehnat v bazaru. Vůbec nevadí, že na podlaze máte moderní podlahu z SPC vinylu. Atmosféru vám pomůže doladit pár bavlněných dekoračních polštářků. Pohrát si můžete i s výmalbou. Nátěry, barvy a laky dnes nabízí řadu odstínů, se kterými se dá vytvořit dojem staré zdi porostlé mechem, která s pánským relaxačním koutem bude skvěle ladit.

vinyl

6. Když máte rádi netradiční prostředí

Jistá dávka extravagance nikdy neuškodí a pokud se nebojíte barev a neobvyklých tvarů, můžete si s relaxačním koutkem doslova vyhrát. Kvalitní barvy na stěny i barvy na nábytek od společnosti Lakmarket vám v tom výrazně pomohou. Když máte rádi modrou (zelenou, žlutou, béžovou…), tak proč natírat jen stěny, když například barva na nábytek Rust-Oleum vám umožní natřít i dveře, odkládací stolek i vrchní stranu dřevěných kvádrů, které mohou sloužit jako malé stolečky. A houpací židle s měkkým polštářkem k tomu? Proč ne? Váš domácí relaxační koutek přece nemusí být nudný.

pvc

7. Sofa jako pro královnu

Na poslední tip jsme si schovali něco extra. Sofa už v běžných domácnostech není moc k vidění a přitom je to velká škoda. Tento kus nábytku nabízí vše - pohodlné posezení i místo, kde se můžete natáhnout. Když sofa doplníte o luxusní damaškové polštáře ze sady ložního povlečení Elizabeth nebo LOUIS XIV. od značky Curt Bauer, budete se cítit jako v královském paláci. Celý dojem ještě umocní tmavá výmalba a tmavý dekor podlahy. Už vidíte, jak si na sofa plném polštářků dáváte sklenku červeného?

pvc

Vytvořit odpočinkový kout je opravdu jednoduché. Když do něj promítnete svůj styl a bude splňovat požadavky na typ odpočinku, který potřebujete (čtení, přemýšlení, meditace, cvičení jógy, péče o tělo atd.), budete se každý den těšit, až si ve svém malém prostoru uděláte chvilku jen pro sebe.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl