Nová levná kuchyně V. - Pracovní desky

Nová levná kuchyně V. - Pracovní desky

Kategorie: KUCHYNĚ

Vyznáte se v kuchyňských pracovních deskách. Jak neprodělat a nenechat se napálit! Nákupní rádce pro ty, kteří se nechtějí nechat napálit

Miniseriál s radami jak se vypořádat s nástrahami koupě, rekonstrukce či plánování kuchyně …. Pro ty, kteří nechtějí „ztrácet čas čtením“, je první díl s rychlým přehledem toho, co by solidní moderní kuchyně měla obsahovat.  

I. díl Co by měla obsahovat moderní kuchyně

Pro ty, kteří chtějí vědět více, plánují a začínají se orientovat v problematice, bude také tento a několik následujících dílů tohoto miniseriálu.

II. díl Korpusy

III. díl Kování část první

IV. díl Kování část druhá

Moderní pracovní desky, na rozdíl starých umakartem potažených, dřevotřískových, po čase se vzdouvajících a pozvolna rozpadajících desek dob minulých, jsou v kvalitě i designu zcela jinde.

nove-kuchyne-009.jpg

 

Jak je to cenově:

Cenově nejvýhodnější variantou budou bezesporu tradiční dřevotřískové desky s laminovaným povrchem. Co bude následovat za nimi, je již sporné, jelikož vše další je více méně zakázková záležitost.

Pracovní desky můžeme rozčlenit podle:

Druhu materiálu

- Tradiční dřevotřískové – ovšem ve zcela nové kvalitě, bez formaldehydů, mimořádně odolné, v nepřeberném množství dekorů. Jednoznačně stále nejpopulárnější a cenově nejvýhodnější volba. Řešení laminovanou dřevotřískou, co se týká dekorů, poskytne Vaší fantazii křídla.

Ukázky laminovaných desek naleznete například na  http://www.kronospan.cz/pracovni-desky.html

- Kompozitní – polymerní směsi různých akrylátů, většinou s přírodními materiály, nejčastěji drcenými vápenci, granity, vyrovnávají nevýhody přírodních materiálů. Mezi nejznámější z těchto směsí patří HI-MACS ®. K hlavním výhodám tohoto řešení patří možnost dokonale vyřešit přechody a implementovat do základního řešení například dřez. Jedná se o tak zvanou bezešvou technologii. Pro tato řešení je vhodný také materiál pod obchodní značkou CORIAN ® . Tento materiál od světoznámého výrobce zpracovává opět více dodavatelů a proti standardním směsi polymeru s drcenými vápenci má lepší hygienické předpoklady. Nespornou výhodou všech řešení na bázi polymerních směsí je snadná oprava v případě poškození, nenasákavost a již výše uvedená bezešvá technologie. Podrobnosti s ukázkami realizací u specialisty na bezešvou technologii HI-MACS ® a CORIAN ® naleznete například na stránkách výrobce www.duolit.cz

- Masivní dřevěné – pro konzervativní. Z pohledu materiálu naprostá klasika, která neudělá ostudu v žádné kuchyni. Jelikož se jedná o přírodní materiál, bude zde náročnější údržba.

- Kamenné – pro náročné, nezapřou nároky a originalitu majitele. Pro zajištění hygienických předpokladů je většinou nutná další povrchová úprava impregnací.

- Nerezové – nekonformní, pro ty, kteří se vymykají standardu. Z pohledu hygieny ideální.

- Skleněné – pro odvážné, ochotné hledat nová řešení.

 

Tloušťky materiálu

Uvedené neplatí pro sklo, nerez a kámen, kde je tloušťka materiálu individuální.

- 28 mm = ekonomická varianta (dřevotřískové desky)

- 38 mm = standard pro nejpoužívanější dřevotřískové desky.

- 50 mm pro ty, co chtějí více… Dojem masivního materiálu.

- 60 mm pro ty, co chtějí více…

Hrana desky

- Oblá

- Ostrá

- Další (dle výrobce)

Povrchu materiálu

- Matný – praktické. Nějaká ta kapka nebo mastná ručička Vás nerozhodí. Vzorů pro matný povrch je celá řada a jsou prakticky rozdílné výrobce o výrobce.

- Lesklý – u některých dekorů vypadá skvěle. Náročnější na údržbu.

- Vysoký lesk – pro odvážné. Vedle standardních materiálů bývá používáno například i sklo. Z praktického hlediska však vysoký lesk nelze příliš vychvalovat, jelikož pokud nemáte hospodyni, povrch s vysokým leskem Vás bude údržbou vytrvale zaměstnávat.

Tolik asi k pracovním deskám, rozhodnout se jako vždy, budete muset sami. Doufám, že základní výše uvedených několik základních informací Vás ochrání před zklamáním. Nyní, když se zeptáte svého dodavatele, nebo zadáte do svého vyhledávače „pracovní desky“ víte co hledat a na co se ptát.

 

Autor: Aleš Ingr

Související články:

I. díl Co by měla obsahovat moderní kuchyně

II. díl Korpusy

III. díl Kování část první

IV. díl Kování část druhá

Levné kuchyňské linky a jídelní stoly? Inspirujte se 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl