Nová levná kuchyně IV. - Kování

Nová levná kuchyně IV. - Kování

Kategorie: KUCHYNĚ

lexapro and weed effects

weed lexapro withdrawal jonas.haksberg.net lexapro weed and alcohol

cialis senza ricetta

cialis generico
Kování část druhá aneb o čem to ten prodejce vlastně mluví? Jak neprodělat a nenechat se napálit! Nákupní rádce pro ty, kteří se nechtějí nechat napálit

Miniseriál s radami jak se vypořádat s nástrahami koupě, rekonstrukce či plánování kuchyně …. Pro ty, kteří nechtějí „ztrácet čas čtením“, je první díl s rychlým přehledem toho, co by solidní moderní kuchyně měla obsahovat: Nová levná kuchyně I. - Co by měla obsahovat moderní kuchyně

Pro ty, kteří chtějí vědět více, plánují a začínají se orientovat v problematice, bude také tento a několik následujících dílů tohoto miniseriálu: 

Nová levná kuchyně II. – Korpusy

Nová levná kuchyně III. díl - Kování část první

 

nove-kuchyne-009.jpg 

Kování část druhá – o čem to ten prodejce vlastně mluví?

Tento díl je díky své obsáhlosti rozdělen do dvou částí. V první části jsme si řekli základní informace o kování a o tom, jaké nároky z pohledu testů kvality by mělo splňovat a o tom, co nám umožní. Druhá část je věnována vysvětlení a popisu výhod a nevýhod jednotlivých typů kování. Jelikož pokud si máte vybrat, musíte znát možnosti…

Čím se vyznačují moderní systémy nábytkového kování, již známe. Nyní si základní zopakujeme a uvedeme respektive upřesníme rozdíly:

1) plnovýsuvy = jsou posuvné systémy, které nám zásuvku, nebo šuplík umožní vysunout na jeho plnou hloubku. Toto technické řešení mám umožňuje využívat zásuvky na jejich plnou hloubku. Uspořádání věcí v zásuvce je pak nejen snazší, ale i přehlednější a lépe využijeme plnou kapacitu. Staršími a výrazně levnějšími variantami jsou systémy s polovýsuvy, což znamená, že se zásuvka, nebo drátěný koš, či police, nevysunou zcela na svoji plnou hloubku. Polovýsuvy jsou v nákupu levnější, ale rozdíl ceně v rámci celé kuchyně zpravidla nepoznáte nebo je naprosto minimální. Solidní prodejce Vám kuchyni vybavenou polovýsuvy již nebude ani nabízet.

 

kovani-009c.jpg

 

2) tiché dovření = tlumení s automatickým, tichým dovřením dvířek. Také zde je rozdíl technologie. Starší systémy byly vybaveny pojezdy z plechových profilů s plastovými kolečky, tzv. rolničkovými výsuvy. Moderní výsuvy jsou ložiskové, vyznačují se tichým a plynulým chodem a jsou doplněny dotahem a tlumením. Tlumiče a dotahy jakož i samotné ložiskové výsuvy jsou v mnoha variantách od luxusních a dokonalých výrobků renomovaných značek až po relativně levné, ale funkční varianty. Pro nejfrekventovanější zásuvky a skříňky se rozhodně vyplatí „obětovat korunu“ a tlumení s dotahem, tedy tiché dovření si pořídit. Nejmodernějším systémem, s tichým dovřením, jsou výsuvné boxy. Názvů v obchodní hantýrce je ale více a můžete se setkat s pojmy jako kapotované bočnice, nebo tandemboxy, což s velkým písmenem T je ale obchodní značka renomovaného výrobce. Několik špičkových značek doplňuje nabídka vyzkoušených testovaných výrobků za ceny, které Vás nezruinují. 

3) systémy pro mechanické otevření „vykopnutí“ zásuvky (tzv.„tačlač“) přitlačíte na zásuvku a ta se sama otevře – vysune, respektive povysune. Jedná se o řešení, které je populární v moderních kuchyních s čistými liniemi a dvířky bez úchytek. Funkčně se jedná o opak výsuvných boxů, kde vyvinete tah při otevření a zavření po šťouchnutí do zásuvky je samočinné. U „tačlač“ systémů to šťouchnutí je při otvírání a při zavření nutno naopak dvířka několik posledních centimetrů přitlačit.

4) nejmodernější systémy, kombinující tiché dovření a podporu pro otevření. Je to nádhera, zatím ovšem patří do vyšší cenové kategorie. Z pohledu funkčního mají tyto systémy jedinou nevýhodu a to je potřeba elektrické energie. Pokud nejsou zásuvky přímo řízeny počítačem, tak jsou podporovány elektromechanickým zařízením. Záchranou pak je, že v případě výpadku elektrického proudu lze tyto zásuvky otvírat a zavírat běžným způsobem manuálně.

 

Předešlé díly:

Nová levná kuchyně I. - Co by měla obsahovat moderní kuchyně

Nová levná kuchyně II. – Korpusy

Nová levná kuchyně III. díl - Kování část první

Levné kuchyňské linky a jídelní stoly? Inspirujte se

Autor: Aleš Ingr

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl