Nová levná kuchyně II. – Korpusy

Nová levná kuchyně II. – Korpusy

Kategorie: KUCHYNĚ

Jak neprodělat a nenechat se napálit! Nákupní rádce pro ty, kteří se nechtějí nechat napálit

Co by měla obsahovat moderní kuchyně

Miniseriál s radami jak se vypořádat s nástrahami koupě, rekonstrukce či plánování kuchyně …. Pro ty, kteří nechtějí „ztrácet čas čtením“, je první díl s rychlým přehledem toho, co by solidní moderní kuchyně měla obsahovat.

Pro ty, kteří chtějí vědět více, plánují a začínají se orientovat v problematice, bude také tento a několik následujících dílů tohoto miniseriálu.

Tento díl je druhým dílem pro svou důležitost z pohledu konstrukce a užitné hodnoty kuchyně. Zeptáte se proč…. Především je třeba si uvědomit, z čeho se kuchyně skládá. Co vidíme, je iluze, pozlátko, které prodává. Každá kuchyně se skládá ze stejných komponentů. Plošného materiálu, tak zvané korpusoviny, z které se vyrábí kostra skříní - tak zvané korpusy. Tento materiál je v podstatě dřevotřísková deska lisovaná pod silným tlakem a dýhovaná fólií, nebo dřevěnou dýhou. Zde jsou první a z pohledu materiálu a jeho ceny zásadní rozdíly. V současné době se korpusy v Česku a na Slovensku standardně vyrábějí z materiálu o šířce 18mm v Polsku z materiálu o šířce 16mm a ve Slovinsku z materiálu o šířce 21mm (to, ale jen jako zajímavost :o). Další podstatný rozdíl je v samotném materiálu. Rozdíl který uvidíte na řezu materiálu je výmluvný. Z osobní zkušenosti mohu říci, že rozdíl jsem neviděl ani tak v 16mm, nebo 18mm ale v tom, kde a kterým výrobcem byl materiál vyroben. Konkrétně v hustotě materiálu, tedy v tlaku, kterým byl slisován a kvalitě pojiv.

 

nova-kuchyn-009.jpg

 

Osobní poznámka: Porovnával jsem několik materiálů přímo na řezu a mohu s čistým svědomím prohlásit, že rozdíl v kvalitě a to i mezi jednotlivými výrobními závody stejného výrobce je pouhým okem naprosto zřejmý. Konkrétně jsem porovnával materiál od českého Kronospanu s dalšími výrobci.

A nyní, v čem spočívá význam a proč mohu doporučit například český Kronospan. Význam korpusů spočívá především v nosné funkci. Tvoří kostru celé kuchyně a jsou zároveň nosnými plochami pro vnitřní vybavení skříní, které je neodmyslitelnou součástí moderní kuchyně. Jinými slovy panty a celé další vybavení, které je uvnitř skříní (či pod nimi) drží na korpusech. Kvalita materiálu tedy určuje kvalitu tohoto uchycení a to (spolu s kvalitou řemeslného provedení a kování), zda se Vám budou dvířka po nějakém čase kývat, nedovírat, vypadávat. To se týká pochopitelně také zásuvek, výsuvů, pojezdů, sklápěcích polic a všeho dalšího, co se v kuchyni a jejím vnitřním vybavení nachází! Vše je totiž pomocí vrutů a dalšího spojovacího materiálu ukotveno právě v korpusech a jejich pevnost a kvalita, není tedy něčím, nad čím lze mávnout rukou!

I zde ovšem není vše černobílé: nejlevnější a přitom velmi kvalitní kuchyně zakoupíte u velkovýrobců, kteří díky lehčímu a tím v nákupu i na přepravu levnějšímu korpusovému materiálu šíře 16mm (kvalitní například od Egger nebo Krono) a výrobě v CNC vybavených nářezových centrech, dosahují naprosto neuvěřitelné kvality a ceny. Mohou si pak dovolit vybavit kuchyně třeba i špičkovým kováním a vnitřním vybavením s doživotní zárukou a přitom nabídnout perfektní cenu (viz. www.oresi.cz ).

V konstrukci respektive výrobě korpusů je ovšem také ten nejzásadnější rozdíl, při výrobě kuchyně! Kuchyni si můžete v zásadě nechat vyrobit ve dvou kategoriích.

1) zakázkovou výrobou

2) sériovou výrobou

Nenechte se mýlit značkou, či rétorikou prodejce! U zakázkové kuchyně, kde je v závislosti na použitém materiálu a Vašich požadavcích oprávněná vyšší cena, si můžete určit kompletní parametry, včetně výšky skříněk a v důsledku tedy pracovní desky nad podlahou! Zde se jedná především o menší studia a jednotlivé stolaře.

Proti této zakázkové výrobě stojí levnější, ale zcela jistě ne horší systém kuchyní montovaných z v velkovýrobách hromadně na CNC strojích vyráběných korpusových dílů, se standardními rozměry. Tento systém slaví obchodní úspěchy především díky promyšlenému konceptu, snadné montáži a přes standardní korpusy vysoké variabilitě nabízených variant. Nejvýraznějším a nejúspěšnějším představitelem sériové velkovýroby (a opět potvrzuji „na vlastní oči“) jsou kuchyně Oresi, kde se kloubí vysoká (nadstandardní) kvalita s vynikající cenou!

 

Pokračování:

Nová levná kuchyně III. - Kování

Levné kuchyňské linky a jídelní stoly? Inspirujte se 

Autor: Aleš Ingr

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Kuchyně oresi - Autor: Petra 19. 6. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl