Kuchyňský sporák kombinovaný s krbovými kamny

Kuchyňský sporák kombinovaný s krbovými kamny

Kategorie: KUCHYNĚ

Jak to udělat, aby bylo příjemné teplo v domě a levný provoz, včetně možnosti uvaření oběda. Kuchyňský sporák kombinovaný s krbovými kamny. Lze na něm vařit a lze jím i vytápět.

Kuchyňský-sporák.jpgZajímavé řešení. Kuchyňský sporák na obrázku je kombinovaný s krbovými kamny. Lze na něm vařit, lze jím i vytápět. Je poměrně malý – cca 0,5 m x 1 m. Nezabere tedy mnoho místa. Výkon špičkový je 9 kW , běžný 7 kW. Vytopí 150 – 180 m2 plochy. Vhodné řešení jako záloha do domu. Při výpadku elektřiny nebudete nuceni jíst studenou stravu. Vhodné řešení na chatu. Poskytne vám příjemné kouzelné teplo, romantiku, i čaj uvaříte. Vhodné pro dvoučlennou rodinu. Zatopíte si, uvaříte oběd za pár korun.

 

Dle mého názoru sporák není vhodný pro denní používání v současných novostavbách rodinných domů. Dnešní novostavby mají tepelnou ztrátu jen 8 – 10 kW. Tedy sporák Vám přehřeje jednu místnost – kuchyň, dříve, než uvaříte oběd. Bylo by vhodné řešit rozvod tepla z tohoto jednoho centra po celém domě. Částečně by mohla pomoci např. Rekuperace – řízené rozvody vzduchu.

 

Tento zdroj tepla poskytne romantiku. Neposkytne však tak vysoký tepelný komfort, jako podlahové vytápění. Znáte to, krb má podobnou vlastnost, jako táborák. Z jedné strany jste opáleni ( přehřáti), z druhé mrznete. Tepelný komfort krbu s teplovzdušnými rozvody je mnohem horší, než podlahový otopný systém. Pro pocit tepelné pohody je nutno proudící vzduch mít o 3 oC teplejší, než při podlahovém vytápění.

 

Tedy příjemnou tepelnou pohodu dosáhnete podlahovým vytápěním již při + 21 oC, teplovzdušnými rozvody teprve při + 24 oC. Tedy, k úsporám vlastně u teplovzdušného krbu ( krbových kamen)  vůbec nemusí dojít. Navíc velmi často zatopením v krbu rozhasíte regulaci kotle – ať již elektrického, nebo plynového. Pokud máte vnitřní a vnější čidlo.

 

Jak vidíte, v topenářské technice je to vždy něco za něco. Nic není dokonalé. Topení v kamnech  jednou za týden je  paráda. Denně povinně je to otročina. 

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Kuchyňský sporák kombinovaný s - Autor: luke 6. 4. 2008
 Luke by si mohl přečíst ostatn - Autor: Ing. Sýkora 6. 4. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl