Kuchyňské linky - trendy I

Kuchyňské linky - trendy I

Kategorie: KUCHYNĚ

Stále větší množství zákazníků upřednostňuje výsuvné systémy, které usnadňují organizaci uložení potřeb pro vaření a všeho toho, co je potřebné pro zajištění chodu kuchyně. Možností a systémů pro vyřešení tohoto problému, které se nabízejí, je několik: výsuvné systémy s plnovýsuvy a polovýsuvy, závěsné kuchyňské systémy (railing systém), multifunkční sloup.

Dnes se budeme zabývat výsuvnými systémy. V tomto článku naleznete informace o tom, jak a za kolik je možno vybavit kuchyni novou, či čím jednoduše zmodernizovat kuchyni starou a to bez velkých rekonstrukcí a velmi levně.

Výsuvné systémy

Z odborného hlediska začneme informací, že výsuvné systémy dělíme:

 

- podle místa uchycení ve skříni na výsuvy boční a výsuvy spodní

- podle délky vysunutí na plnovýsuvy a polovýsuvy

- podle systému výsuvu na kuličkové,  rolničkové, kolečkové a kulisové

 

 

Obrázek drát01

Za základ výsuvných systémů pro kuchyně, ale v tomto případě i šatní a jiné skříně, lze považovat univerzální kuličkové plnovýsuvy TOWER s možností montáže s čelem (nesenými dvířky viz obr. 2) nebo pro montáž bez čela, které jsou mimořádně vhodné i pro rekonstrukce a modernizace (viz obr. 1).

 

Plnovýsuv znamená, že celý výsuv je vysunut ze skříně ven a je tedy pohodlně přístupná i jeho nejzadnější část. Univerzální plnovýsuvy umožňují zatížení kolem 20 kg. U univerzálního typu není nutno demontovat čelo již hotové skříně a montáž je snadná a rychlá. Bez velkých potíží ji zvládne i neprofesionál s pomocí vrtačky a šroubováku. Montáž u typu, který nese dvířka skříně doporučujeme nechat na odborníky. Cena univerzálního plnovýsuvu, to znamená chromovaného koše spolu s kuličkovými plnovýsuvy, se pro koncové odběratele pohybuje kolem 990,- Kč. Při výběru je však třeba dávat pozor, jelikož i výsuvy mnohem horší kvality koupíte třeba i za dvojnásobnou cenu! Chcete li získat výbornou kvalitu za nejlepší cenu doporučujeme značku TOWER. (obr. 1 a 2)

 Obrázek drát03

Odpadkové koše v kuchyni

 

Ke standardům v kuchyních začíná patřit kvalitně zpracované odpadové hospodářství, které si nelze odmyslet bez košových sestav umožňujících pohodlnou a hygienickou manipulaci s odpady (obr. 3.). Tento typ výsuvu se montuje především pod dřez, kde vhodně vyplňuje prostor. Nabídka je od výsuvů s jedním košem po výsuvy s více koši. Více košů dovoluje třídění odpadů a samotný výsuv zpravidla umožňuje i umístění dalších potřeb pro úklid jako jsou lopatky, hadry, čisticí prostředky. Montáž je opět velmi jednoduchá a zvládne ji i neprofesionál s pomocí vrtačky a šroubováku. Cena plnovýsuvu s odpadovým košem se pro koncové odběratele pohybuje kolem 860,- Kč.

 

 Potravinové skříně

Obrázek drár04

 

Tím, co nechybí v žádné kuchyni, kde se skutečně vaří, je řešení uložení potravin. Každá hospodyňka moc dobře ví, že neustálé překládání a hledání zásob uložených „za něčím“ zabere hodně času a i při orientaci v tom, co je potřebné doplnit, není ideální půlku „spíže“ vyskládat. Řešení se nabízí v několika variantách potravinových skříní od dvoukošových do spodních skříněk, po sedmikošové. Potravinové skříně jsou vybaveny masivními spodními kolečkovými výsuvy s povolenou zátěží až 120 kg (podle typu) a horním vedením zajišťujícím stabilitu při vysunutí i při vysoké zátěži. Potravinových skříní je více variant také co do způsobu mechanického provedení a záleží jen na vkusu zákazníka (obr. 4., 5.). Montáž však již vyžaduje odbornou pomoc zvláště  při seřízení chodu potravinové skříně tak, aby byla i při plné zátěži lehce ovladatelná. Cena potravinových skříní začíná kolem 4100,- Kč.

 Obrázek drát5

 

 

 

 

Skříňky šíře 15 cm 

 

Vykrytí výsuvným systémem je vhodné i pro skříňky šíře 15 cm, kterým se pravděpodobně v kuchyni při řešení uspořádání nevyhneme (obr. 6). Výsuvné systémy ve skříních těchto šířek výrazně zvyšují užitnou hodnotu. Vzhledem k šíří korpusu je vhodnější, ale technicky náročnější, zabudovat výsuvy s bočním vedením, které zajišťuje vyšší stabilitu proti spodnímu vedení, které vzhledem k malé šíři korpusu nemá potřebnou oporu a tím také stabilitu. Montáž i když je velmi jednoduchá, vyžaduje vzhledem k malému prostoru ve skříni určitou zručnost a rozvahu. Vzhledem k tomu, že dvířka jsou uchycena na výsuvu, doporučujeme i zde odbornou pomoc. Cena těchto výsuvů začíná kolem 1130,- Kč.

 

 

 

 

 

 

Obrázek drát07

 

Rohové výsuvy

 

.

Výsuvné systémy se pochopitelně nevyhýbají ani řešení rohovému. Cena rohových výsuvů začíná kolem 1970,- Kč Vzhledem k tomu, že dvířka jsou uchycena na čele výsuvu, doporučujeme při montáži i zde odbornou pomoc. (obr. 7.) V horních skříňkám, můžeme vidět i velmi náročná technická vyhotovení. Mechanická řešení horních skříněk mají za cíl usnadnit přístup odstraněním výškového hendikepu a jsou vhodná i pro lidi, kteří se musejí pohybovat na „vozíčku“ (obr. 8).

                

 

 

 

 

Slepý roh v kuchyni

 

Vysoce odborně jsou zpracována řešení spodních skříněk při řešení „slepého rohu“. Slepý roh je v každé rohové kuchyni a jedná se o poměrně velký prostor s extrémně ztíženou možností přístupu. V podstatě jsou rozšířeny dvě varianty řešení a to využití karuselu nebo mechanického „zázraku“, který nám umožní pohodlný přístup do běžně nepřístupných zákoutí úložných prostorů. Karusel je otočný koš respektive koše umístěné na teleskopické ose. Montáž zvládne s rozvahou i zručnější neodborník. Ceny karuselů s dvěma koši začínají kolem 2600,- Kč. (obr. 9) Onen zmíněný mechanický zázrak pod názvem slepý roh je nejdokonalejším řešením. Cena slepého rohu se pohybuje kolem 8700,- Kč. Montáž v tomto případě doporučuje výhradně odbornou firmou. (obr. 10., 11)

 

Obrázek drát09

                  

Sortiment výsuvů naleznete také na internetu na  adrese www.jaknakupovat.cz

kuchyně 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

článek připravil
Aleš Ingr, Ideal Trade

 

 

Související odkazy: http://www.jaknakupovat.cz/bydleni/2544-drateny-program.aspx

Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Kuchyňské linky - trendy I - Autor:  Ivana Rýcová 9. 5. 2008
 Kuchyňské linky - trendy I - Autor: kačulka 5. 1. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl