Kuchyně a výběr vhodného materiálu

Kuchyně a výběr vhodného materiálu

Kategorie: KUCHYNĚ

Přemýšlíte o nové kuchyni? Kuchyně je přirozeným srdcem domácnosti, místem, kde trávíme poměrně dost času, realizujeme své kuchařské ambice, rodina se schází u prostřeného stolu...



Při plánování nové kuchyně se proto určitě vyplatí nepodcenit výběr materiálu, ze kterého bude vyrobena, tak abychom se v ní i po letech cítili příjemně.

Každý materiál má svá specifika, výhody a nevýhody. Dominantní část kuchyňského nábytku – dvířka, mohou být vyrobena z lamina, foliované MDF, z masívu a dýhy, další možností jsou dvířka lakovaná a stále oblíbenější variantou pak dvířka z akrylu.

Materiály v kuchyni

Asi nejznámějším materiálem na výrobu dvířek kuchyní je, vedle masivu, lamino. Jeho výhodou je cena, nenáročná údržba, široká nabídka dekorů. Nevýhodou může být u některých dekorů poněkud laciný vzhled, to se však netýká dvířek vyrobených z lesklého lamina. Výhodou dvířek z foliované MDF je větší odolnost vůči vodě. V případě použití lesklé folie je navíc dosaženo exkluzivnějšího vzhledu, ve výsledku se podobá laku, ovšem za nižší cenu. Nevýhodou je menší mechanická odolnost a rozdílný dekor korpusu nábytku a dvířek. Lakovaná dvířka jsou dostupná v široké škále barev, v matném i lesklém provedení působí opravdu luxusně. Výhodou je, že dvířka i korpus se dají sladit ve stejné barvě. Nevýhodami jsou náchylnost na poškrábání, delší dodací lhůta a především vyšší cena. Klasikou jsou dvířka z masívu a dýhy. Přírodní materiál působí příjemným, „teplým“ dojmem, na výrobu dvířek a korpusu lze použít stejný materiál. Nevýhodou je delší dodací lhůta, barevná nestálost, náchylnost na mechanické poškození, malá odolnost vůči vodě a poměrně náročná údržba. Nové byty Praha jsou nejčastěji takto vybavovány.

Kuchyň

Akryl v kuchyni

Stále častější volbou při výběru nové kuchyně se stává akryl. Důvody jsou zřejmé – výhody tohoto materiálu jasně převažují nad nevýhodami. Nepřehlédnutelnou předností je luxusní vzhled akrylových dvířek, možnost dosáhnout extra vysokého lesku za cenu jen o něco málo vyšší než u foliovaných dvířek. Akryl je stále považován za zajímavou, „neokoukanou“ novinku, škála barevných odstínů, ve kterých je tento materiál dostupný, se rozšiřuje o další trendy barvy, takže není problém kuchyňský nábytek přizpůsobit ladění celého interiéru. Při výběru unibarvy je výsledkem atraktivní 3-D efekt. Lákadlem je také snadná, nenáročná údržba. A nevýhody? Snad jen náchylnost na poškrábání.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Nová kuchyně - Autor: Lenka 16. 9. 2015
 dilema - Autor: Pavel 22. 7. 2017
 údržba? - Autor: Dixxr 23. 7. 2017
 dilema/2 - Autor: Lukáš 24. 7. 2017
 do třetice aneb moje řešení - Autor: Alena N. 25. 7. 2017
 Kuchyne na miru - Autor: Lenka 12. 2. 2019
 Kuchyne na miru - Autor: Kamila 25. 2. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl