Které potraviny nepatří do lednice

Které potraviny nepatří do lednice

Kategorie: KUCHYNĚ

V dnešní době, kdy šetříme místem, spižírny jsou menší nebo v některých bytech chybí úplně, využíváme na uskladnění potravin například lednici. V některých případech ale chlad potravinám nesvědčí a snižuje jejich trvanlivost. Podívejme se, které to jsou ale také na to, jak správně v lednici skladovat ty potraviny, které do ní patří.



Chlad může některým potravinám narušit buněčnou strukturu, přeměnit ji nebo zastavit dozrávání ovoce.

Cibule, česnek – v lednici rychle plesniví, ztrácí pevnost. Doporučujeme skladovat v tmavém suchém místě a pozor co nejdále od brambor. Jsou-li skladovány spolu, rychle se potraviny kazí.

Brambory a batáty – v lednici rychle vlhnou, ztrácí vlastnosti a mění se i chuť do sladké. Skladujte v tmavém suchém místě.

Banány a exotické ovoce – nenávidí chlad. V chladničce bude banán nezralý, předčasně zhnědne (i když střed banánu bude jedlý). Stejný problém nastává s pomeranči, citróny, ananasy, mandarinkami, limetkami, jejichž kvalita klesá s rostoucím chladem. Banány i exotické ovoce uchovávejte nejlépe v pokojové teplotě ve spíži. Dejte pozor na vrstvení, které podporuje tvorbu plísní.

Pečivo – máte rádi vyschlé pečivo? Šup s ním do ledničky. Rychlé a krásně proschne, začne se drobit a nejlepší bude věnovat ho nakonec slepicím. Doporučujeme část pečiva zkonzumovat a zbytek můžete uložit raději do mrazáku. Pečivo v žádném případě nerozmrazujte násilím v mikrovlnce či troubě, nechte jej pozvolna povolit, jen tak nepřijdete o jeho vlastnosti.

Rajčata – v lednici ztratí nadobro svou chuť. Chlad zničí buněčnou strukturu a rajčata jsou bez chuti a moučná.

Z dalších potravin, které do ledničky nepatří

Káva, ořechy, avokádo, nakládaná zelenina, veškeré bylinky, okurky, med, olivový olej, kečup, cukety, lilky, melouny, papriky, dýně, hrušky, jablka, fazolové lusky, hrozny, javorový a jiné sirupy, broskve, nektarinky, meruňky a švestky, sójové omáčky, hořčice, vinný ocet a jiné omáčky (kromě těch, jejichž základ tvoří majonéza).

Ukládejte potraviny do ledničky podle řádu a teploty

Uspořádání v lednici

Směrem vzhůru teplota roste a s každým patrem je vyšší přibližně o jeden stupeň. Nejchladnější místa jsou vespod. Tyto teplotní rozdíly mají vliv na čerstvost potravin. Při uskladňování potravin respektujte tuto skutečnost.

Správný systém v ledničce vám ušetří kromě času a nervů i hodně peněz. Budete mít přehled, kde se co nachází, co je třeba spotřebovat nejdříve a omezíte plýtvání potravinami na minimum. Pamatujte, že potraviny v lednici ukládáme podle teplot, které se v lednici v různých místech liší. Ukažme si pár základních pravidel.

  • Spodní patra lednice jsou určeny pro zeleninu (květák, řepa, kapusta, mrkev, celer, petržel, brokolice či ledový salát). Spodní zeleninové boxy udržujte v suchu, zeleninu neumývejte před uskladněním v lednici.
  • Ve spodních patrech ukládáme rovněž syrové maso, které zde vydrží maximálně do tří dnů v teplotě do 4 °C. Maso doporučujeme uchovávat nejideálněji v potravinářské fólii či uzavřených skleněných nádobách.
  • Doprostřed lednice s 4 – 6 °C uložte šunku, uzeniny, sýry (tavené a plátkové), jogurty, mléko, otevřenou paštiku, ale i uvařené maso. Dodržujte sekce masných a mléčných potravin odděleně.
  • V horní části si vyhraďte více místa na kastrůlky a hrnce, protože zde patří hotová jídla, která máte na druhý den. V této části se teplota pohybuje mezi 7 – 8 °C. Při oslavě zde uskladněte i chlebíčky či zákusky.
  • Nakonec nejteplejším místem v lednici jsou dvířka s teplotou 10 – 11 °C. V dolní části dvířek chlaďte nápoje, mléko, džusy či otevřené lahve bílého vína. Prostřední část dvířek je vhodná pro vajíčka, která uskladňujeme špičkou dolů (vajíčko přijímá kyslík póry na tupém konci). Vajíčka se ale běžně doporučují držet v pokojové teplotě, kde vám vydrží až 14 dní čerstvá a navíc při vaření se lépe loupou, než ty vytažené z lednice. V horní části můžete uskladnit i máslo či margaríny, které se budou lépe roztírat.

Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 špajzka v paneláku - Autor: LenkaP. 27. 2. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl