Které nádobí nepatří do myčky

Které nádobí nepatří do myčky

Kategorie: KUCHYNĚ

Myčky nádobí byly již od 50. let, kdy se začaly objevovat v domácnostech, požehnáním. Konečně! Myčka se stala oblíbeným způsobem, jak se vypořádat s velkou dávkou špinavého nádobí. Myčka je skvělý pomocník, ale musíte vědět, co do ní patří a co ne. Jedno stisknutí knoflíku vás může stát i několik tisíc.



Litinové nádobí

Litinové nádobí je poklad, ale musíte se o něj dobře postarat a pořádně jej promastit. Myčka veškerou pracně vybudovanou ochranu tohoto nádobí odstraní, a navíc naruší povrch saponátem. Na litinové nádobí saponát nepatří.

Myčka

Jakékoliv dřevěné nádobí

Horká voda a teplo pro sušení jsou příliš tvrdé podmínky pro dřevěné nádobí. Materiál se může zdeformovat, ztratit vlastnosti a pokud je z více kusů, může se i rozpadnout. Prkýnka, vařečky, lžíce a další dřevěné nádobí do myčky ne.

Porcelán po babičce

Pokud jste jako svatební dar obdrželi rodinný porcelán po babičce, buďte opatrní, abyste jej nevystavili příliš horké vodě a saponátům, díky kterým půjde okamžitě pryč všechno zdobení a malované detaily.

Lis na česnek

Sice urychlí přípravu večeři, ale zpomalí úklid po večeři. Lepkavé kousky česneku, které drží v lisu vám mohou nadělat neplechu v myčce i na nádobí, které se s ním právě myje.

Láhve se štítky

Stejný problém jako u česneku. Štítky se v horké vodě rozpustí a znečistí vám nádobí. Zbytky lepidel a štítků vám mohou uvíznout i ve filtrech myčky a způsobit vážnější problémy.

Termohrnky

Nejnovější cestovní hrnky jsou pro myčku sice bezpečné, ale myčka může zničit schopnost izolace.

Kuchařské a profi nože

Při špatném umístění mohou nože nenávratně poškodit myčku, a naopak myčka nože tupí a některé již nejdou ani nabrousit. Nože s dřevěnou rukojetí trpí nejvíce – rukojeť vám dokonce může odpadnout a její kovové části zrezivět.

Měděné nádobí

Nevhodná tvrdost vody může znehodnotit měděné nádobí, které ztratí vlastnosti i svou barvu.

Křišťálové nádobí a dekorativní sklo

Křišťál držte od myčky daleko. Vysoká teplota ho může štěpit, křišťál může popraskat a odštěpené části mohou vaši myčku poškodit. Dekorativní sklo v myčce ztratí po opakovaném mytí svůj lesk a ozdobné detaily se oloupou.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Nože - Autor: Adéla 7. 12. 2021
 Příbory - Autor: Markéta 27. 12. 2022
 Příbory - Autor: Alena 2. 1. 2023
 Nože - Autor: Sandra 6. 2. 2023

     



bydleti.cz


Životní styl