Kamna, sporáky, vařiče

Kamna, sporáky, vařiče

Kategorie: KUCHYNĚ

Navrhujete novou kuchyň? Zvažujete, na čem vařit? Na trhu existuje obrovské množství kamen, sporáků, vařičů… Jaké jsou klady a zápory?

Plynový sporák

 

plynová varná deska KHG-600 W.jpgTo je nejčastější varianta. Nejčastěji bývá na zemní plyn. Méně často na propan (na bombu). Nevýhodou zemního plynu je, že musíte často pouštět digestoř. 1 m krychlový zemního plynu obsahuje až 4 litry vody, kterou je nutno vypařit. Tato někde zkondenzuje. Proto máte tmavé stropy a vlhko v kuchyních.

 

V případě menších kuchyní můžete občas číst v novinách, že rodina byla udušena. Je vhodné vždy  větrat, zvláště pokud máte nová plastová okna. Výhodou je rychlý pohotový výkon, nenáročné na hrnce. Jakákoliv křivá dna nejsou problém.

 

Elektrický sporáktrouba Ariston F 48.jpg

 

Běžné plotýnky jsou  pomalejší.  V elektrické troubě jsou pokrmy chutnější, než v plynové troubě. Dle sazby elektřiny, provoz může být až 4 x dražší, než zemní plyn. Jsou zde však mnohem menší nároky na větrání a výměnu vzduchu.

 

Je dobré mít hrnce s rovnými dny. Jsou zde menší ztráty. Zajímavou odnoží elektrických sporáků jsou domácí pekárny. Jsou vysoce kvalitní, pro pečení chleba spotřebujete jen cca 4 min. času na přípravu. Zbytek obstará sama pekárna. Víte, co jíte. Tak zvaná éčka a jiné přídatné látky si tam samozřejmě sypat nebudete. Chléb navíc vyjde levněji neboť tento způsob přípravy pečiva se jeví jako energeticky i cenově úsporný.

 

Sklokeramická varná deska

 

sklokeramická varná deska KHE-612 X.jpgDříve byly sklokeramické varné desky, které byly horké. Fungovaly na jiném principu než ty dnešní. Dnes jsou již varné desky vyráběny jako tzv. indukční. Fungují na principu magnetické indukce, kdy je přímo zahříváno nádobí, v kterém je pokrm připravován.

 

Výhody: Výrazně menší spotřeba energie. 100 l hrnec (v jídelně) na „běžné elektrice“ výkonem 3,5 kW uvádíte do varu asi 1 hodinu. Stejný výkon při indikční desce – již po 6 – 7 minutách voda ode dna začíná vřít. Bezpečně minimálně 50 % úspora energií, spíše více. Pohotovost výkonu je přitom stejná jako u zemního plynu, ne-li vyšší. Šetří tedy i čas! Přesto, že sklokeramické varné desky jsou dražší než klasické elektrické plotýnky, tak nižší spotřeba elektrické energie z dlouhodobého hlediska nám tento rozdíl jistě nahradí.

 

Nevýhody: Aby mohlo dojít k indukci je nutno použít hrnec z magnetického materiálu. V případě nereze, hliníku nebo skla proto indukce využít nelze a tím pádem takovéto nádobí nemůžeme k přípravě pokrmu na indukční varné desce využít. Výrobci proto u nerezového nádobí vyvinuly tzv. sendvičová dna. U nádobí je taky nutná podmínka na rovinatost dna. Křivý hrnec tlačí na varnou desku jen v několika bodech, tak pak může vlivem rozdílných sdílených teplot prasknout varná deska vlivem pnutí prasknout. Staré nádobí s křivým dnem je tedy nevhodné. Takže mnohdy nákup sklokeramické varné desky znamená i nákup nového nádobí.

 

Kamna na tuhá palivaKuchyňský-sporák.jpg

 

Jak říká ing. Šakal, známý gurmánský odborník, a designér kuchyní, kamna mají nestabilní, kolísavý výkon. Není problém na nich uvařit čaj, polévku, guláš. Avšak u pokrmů kde hrozí připálení, to je již problém. Taky je to časově náročné: roztopit sporák, udržovat a regulovat výkon. Podobně jako teplovodní krby. K funkci kuchař vám přibude ještě funkce topič – kotelník. Nicméně s rostoucími cenami energií se zdá, že v budoucnu se tento způsob ohřevu či vaření navrátí do některých domácností jako možná alternativa či doplněk.

 

Výhody: Uvaříte oběd a máte i zatopeno. Velmi levná energie. Dle ceny paliva. Pokud topíte dřevem,  je to cena blížící se nule. Ovšem je to zase práce.  Trouba na dřevo. To je pečení pro gurmány. Vždyť i mnohé Pizzerie inzerují – pečeme na peci na dřevo. A je to znát.

 

Nevýhody: Náročné na obsluhu, práci.

 

Já, jako energetický auditor radím: „ Je vhodné mít více zdrojů tepla. Síťoví dodavatelé energií se chovají jako pravé monopoly, a budou proto stále jen zdražovat.  Máte – li více zdrojů tepla, můžete jejich dodávky omezit, nebo i zrušit, pokud se vám jejich podmínky nebudou líbit.“ 

 

Autoři: Ing. Sýkora Pavel a Š.E.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Kamna, sporáky, vařiče - Autor: jourda 24. 8. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl