Jak na útulnou a zároveň funkční kuchyň?

Jak na útulnou a zároveň funkční kuchyň?

Kategorie: KUCHYNĚ

O kuchyni se často říká, že je pravým srdcem domova. Jak by také ne? Je místem, kde vznikají nejen dobrá jídla, ale také skvělé nápady. Právě tady se často scházíme a během vaření si povídáme nejen o tom, co jsme zažili, ale také o tom, co si přejeme. Aby se nám o tom lépe mluvilo, musí být kuchyň praktická a útulná.



Kuchyň patří mezi nejfrekventovanější místnosti

Možná se vám to nezdá, ale je to tak. I ten, kdo vaření zrovna nemá v lásce, stráví v kuchyni poměrně hodně času. Příprava jídla chvíli trvá, a to i nějakého obyčejnějšího, navíc se tady opravdu dobře povídá. Pokud ji máte propojenou s jídelním koutem, nebo v ní máte jídelní stůl, dost možná tam sedáváte i nad domácími úkoly nebo nějakou jinou činností.

Abyste se v ní opravdu cítili dobře a zároveň vám usnadnila přípravu pokrmů, je naprosto zásadní její zařízení a uspořádání. Nad tím byste se měli dostatečně zamyslet, zmatené přebíhání z místa na místo nejen krade čas, ale je i pěkně otravné.

Že vůbec nemáte představivost, nebo se bojíte, aby vám nescházel nějaký ten centimetr nebo i jedna skříňka? Konzultujte uspořádání kuchyně v některém z kuchyňských studií nebo zkuste online plánovač kuchyní, třeba ten od IKEA.

Jak uspořádat novou kuchyň?

Ať už jen modernizujete svoji starou kuchyň, nebo zařizujete úplně novou, prvním krokem je právě její uspořádání. Kde bude varná deska? Kde trouba? Lednička? Myčka nádobí? Dřez? A co spíž? Není toho zrovna málo, co v kuchyni musí najít místo, je přitom jedno, zda řešíte kuchyň do paneláku, nebo kuchyň v rodinném domě.

kuchyň

Kuchyňské uspořádání má svá pravidla

O tom, co všechno v kuchyni budete mít asi máte jasno, možná i víte, zda dáte přednost klasické bílé kuchyni, nebo se odvážete a půjdete do nějaké pěkné barvičky. Modrá kuchyň je dneska IN, stejně jako třeba červená nebo šedá. Jenže barva kuchyně neovlivní to, zda se vám do prostoru, který máte k dispozici, kuchyňská linka vůbec vejde. Jaké uspořádání kuchyně je k dispozici?

Rohová kuchyně neboli kuchyně do L, která je ideální do menších místností. Díky rohové skříňce využijete i jinak nepraktický roh místnosti.
• Máte jen uzoučký prostor, kam se toho moc nevejde? Nezbývá než vsadit na jednu řadu skříněk.
• Místo není váš problém? Co takhle kuchyně do U nebo G? Potěší vás dostatek úložného prostoru, nebudete řešit, kam zrovna schovat friťák, polévkovar, parní hrnec, mixér nebo kuchyňské nádobí.
• Oblíbené jsou dnes i kuchyně s ostrůvkem, který může sloužit jako předěl mezi kuchyní a jídelnou, stejně tak se k němu mohou posadit vaši hosté a dělat vám u vaření společnost.

kuchyň

S uspořádáním kuchyně souvisí i rozmístění spotřebičů

Jak jsme zmínili už výše, kuchyň musí být nejen útulná, ale hlavně také praktická. Při vaření je důležité mít vše po ruce, neběhat neustále z jednoho konce místnosti na druhý. S uspořádáním kuchyně tak souvisí i rozmístění spotřebičů. Jak na to? Návodem vám může být rozdělení kuchyně na čtyři hlavní zóny, a to varnou, mycí, přípravnou a odkládací.

Do varné zóny patří samozřejmě sporák a nad ním odsavač par, trouba, varná konvice a další spotřebiče, které použijete k vaření. Třeba i mikrovlnná trouba. Na paměti mějte, že kolem sporáku budete z obou stran potřebovat pracovní a odkládací plochu (přípravnou a odkládací zónu), spotřebiče jako chladnička a mrazák dejte co nejdál od varné desky. Troubu instalujte ideálně do výšky, mnozí z nás ji dávají pod linku a pak si stěžujeme, jak nás bolí záda, když se k ní pořád
ohýbáme.

Vedle varné zóny má své místo mycí zóna, která musí být dobře přístupná a své místo v ní má dřez, odkapávač na nádobí, myčka nádobí i odpadkový koš. Myčka a dřez by v ideálním případě měly být vedle sebe.

Víte, že součástí odkládací zóny může být i spíž?

kuchyň

Jaký zvolit styl kuchyně?

Když máte jasno v rozložení a uspořádání kuchyně, přichází na řadu její konkrétní výběr. Než se do něj pustíte, je třeba si ujasnit i styl kuchyně. Ten by měl ladit s ostatním vybavením domácnosti. Dáte přednost rustikálnímu stylu, skandinávskému stylu, kuchyni ve stylu Provence nebo vsadíte na moderní trendy kuchyni, která odpovídá dnešním trendům a požadavkům?

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli styl, nezapomínejte ani na kvalitu zpracování. Na kuchyňské lince se nevyplácí šetřit, bude vám sloužit dlouhé roky.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Vybavení - Autor: Pavla 31. 12. 2022

     



bydleti.cz


Životní styl