Fritování tak trochu pohodlněji

Fritování tak trochu pohodlněji

Kategorie: KUCHYNĚ

Renezanci fritování slibuje nová otočná fritéza F 18436 od DeLonghi. Hlavní odlišnost této fritézy od klasických modelů spočívá v otočném nakloněném koši, který dokáže ušetřit kolem 50 % oleje, digitálním timeru a v dalších technických "vychytávkách". Uvedená říjnová novinka prodávaná pod značkou DeLonghi je na trhu malých domácích spotřebičů opravdovým klenotem.

Obrázek Fritéza DeLonghiFritování, tedy úprava pokrmů ponořením do rozpáleného oleje, bylo u nás populární zejména v první polovině devadesátých let minulého století. Oblibě fritéz učinila zadost především rostoucí cena olejů, která zvýšila náklady na fritování. Některé hospodyně nahrazovaly olej tukem, který po použití tuhnul. Zásadám správného fritování odporovaly i další hříchy.

 

Z úsporných důvodů se fritovalo na nedostatečně rozpáleném oleji, jídlo v nádobách "dobíhalo" ještě dlouho po vypnutí. Není divu, že olejem ztěžklé hranolky a řízky plné tuku vystřídaly neméně zdravé pokrmy z jídelen rychlého občerstvení a na staré fritézy padal prach zapomnění.

 

Výrobkem, který reaguje na všechny neduhy dřívějších modelů, kráčí DeLonghi k rehabilitaci fritování.  Generální manažer DeLonghi v České republice Andrea Natale netvrdí, že smažení je tím nejzdravějším, co lidstvo mohlo poznat. "Vývojové středisko v severoitalském Treviso se snažilo navrhnout nový model tak, aby smažené potraviny co nejvíce vyhovovaly současným trendům zdravého způsobu života a zůstaly přitom chutné."  Výsledkem je otočná fritéza s řadou originálních vylepšení. Toto řešení si DeLonghi nechalo patentovat.

 

Rotační koš

Fritéza je otočná. To znamená, že koš se plynule otáčí. Umožňuje tak stejnoměrné smažení potravin při co nejmenším nasáknutí potravin olejem.

 

Spotřeba oleje

Velkou novinkou je naklonění otočného koše, což snižuje spotřebu oleje. K naplnění fritézy stačí pouhý litr oleje! (Což je špatná zpráva především pro motoristy, které ceny benzinu donutily přejít na fritovací olej, ti s fritézou od DeLonghi daleko nedojedou.) 

 

Co s použitým olejem? Vylít?

Nikoliv. Přefiltrovat. Odstraněním zátky se použitý olej vypouští do sběrné nádobky přes filtr, který zachytí zbytky jídla a jiné nečistoty. Olej lze skladovat v ledničce a připravit k dalšímu použití. (Opět nepřinášíme pro motoristy dobrou zprávu...)

 

Charakteristická vůně smažení...

by se fritéze F 1843 měla vyhnout. Výrobek je opatřen  dvěma vyměnitelnými filtry proti výparům a zápachu.

 

Údržba

Netřeba otáčet fritézu vzhůru, nechat olej vykapat a posléze opatrně drhnout, aby se voda nedostala tam, kam nemá. Po vypuštění oleje fritovací nádobu s nepřilnavým povrchem  jednoduše vyjmeme a otřeme houbičkou. Kdo chce, může nádobu posadit do myčky.

 

A něco navíc

DeLonghi má patent pro ty, kteří stíhají nejraději více než jednu činnost. Fritéza disponuje digitálním timerem. Ten je navíc přenosný. Stačí si tak na časovači nastavit dobu smažení

a spolu s ním se vydat za uklízením, televizí, sportem... zkrátka, jak je komu libo. Zvukový signál dá znamení, že jídlo je již pravděpodobně hotové. Ale pozor. Pouhým zapípáním timeru se fritéza nevypne. To bychom již chtěli trochu moc...

 

Stará novinka?

Někteří "šťouralové" mohou namítnout, že rotační fritéza je na trhu už dlouho. Ano, ale pravdu mají jen částečně. Tento přístroj je na pultech obchodů sice už zhruba 10 let, ovšem ne takový, jaký nyní představuje DeLonghi - tedy s možností vypouštění oleje a s vyjímatelnou vnitřní nádobou.

 

Cena

Otočnou fritézu s nakloněným košem značky DeLonghi pořídíte za 4 990,- Kč.

 

Náš tip na koupi fritovacího hrnce DeLonghi:

http://www.jaknakupovat.cz/produkt/1480_fritovaci-hrnec-delonghi-f-18436.aspx


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl