Fondue – švýcarská specialita v tradičním i novodobém pojetí!

Fondue – švýcarská specialita v tradičním i novodobém pojetí!

Kategorie: KUCHYNĚ

Fondue – zázrak pro milovníky sýra nebo vyznavače čokoládových neřestí. Jak fondue vůbec vzniklo, jak jej správně připravit a co většinou symbolizuje? Kromě několika vzdělávacích řádků o jeho historii vám také poradíme, jaký nápoj je nejlepší na jeho zapití.



Všichni se jistě shodneme na tom, že fondue rozhodně není jen jídlo. Je to spíše společenská událost, která „stmeluje“ kolektiv. Dokáže například nahradit jednohubky a chlebíčky, pokud jich už máte dost a chtěli byste vyzkoušet něco jiného.

Historie oblíbeného pokrmu

Sýrové fondue bylo dříve doménou sedláků a pastýřů, a to právě proto, že je jeho základem sýr a chleba. Obě suroviny si totiž dokázali sami vyrobit. Postupně se však tento pokrm rozšířil i za hranice Švýcarska a zhruba v 50. letech 20. století získal na popularitě.

Sýrové fondue v tradičním slova smyslu

Podle tradiční švýcarské receptury je zvykem míchat dva nebo více druhů sýra. Používá se ementál, gruyère, vacherin fribourgeois případně sýr appenzeller. Domácí fondue pak připravíte buď za pomoci hrnce s dvojitým dnem nebo vám poslouží speciální fondue sada.

Jednotlivé sýry nakrájejte na drobnější kostky a polovinu z nich vložte do nádoby vytřené česnekem a olejem. Ke směsi sýrů přilijte suché bílé víno (nebo suché šumivé víno). Na 500 g sýra použijte zhruba 2 – 3 dcl vína. Počkejte, až se sýry začnou rozpouštět a přidejte druhou polovinu nakrájených sýrů. Nechte probublávat a pomalu míchejte.

Na závěr přilijte víno smíchané se škrobem (kvůli zahuštění) a dochuťte muškátovým oříškem, pepřem a kmínem. Podávejte se starším pečivem, neboť čerstvé pečivo by se drobilo a rozpadalo. Dlouholetým zvykem je podávat k fondue suché bílé víno. Švýcaři jej však raději zapíjejí teplým černým čajem, neboť tvrdí, že studené víno v kombinaci s horkým sýrem zvládne jen velmi silný žaludek.

Pro milovníky čokolády

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Zakupte nejlépe takovou kvalitní čokoládu, která se používá k přípravě čokoládové fontány. Zda se bude jednat o hořkou čokoládu, mléčnou čokoládu nebo bílou, záleží pouze na vašich chutích a preferencích. Pod nádobou na fondue je vždy svíčka nebo kahan, který udržuje optimální teplotu a konzistenci čokolády. Podávejte s ovocem nakrájeným na menší kousky, které si hosté budou do čokolády namáčet, nebo s oříšky.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl