Co se nabízí do kuchyně III. – řešení slepého rohu

Co se nabízí do kuchyně III. – řešení slepého rohu

Kategorie: KUCHYNĚ

Jak jsem slíbili, pokračujeme v seriálu „Co se nabízí do kuchyně “. Jelikož stále větší množství zákaznic upřednostňuje výsuvné systémy, které usnadňují organizaci uložení kuchyňských potřeb, věříme, že i další pokračování zaujme. Možností a systémů pro vyřešení tohoto problému je několik: výsuvné systémy s plnovýsuvy a polovýsuvy, závěsné kuchyňské systémy (railing systém), multifunkční sloup.

Obrázek roh0Dnes provedeme na výsuvných drátěných systémech TOWER a REJS rekapitulaci možností řešení slepého rohu.

 

Řešení slepého rohu

 

Výsuvné systémy dělíme (základní členění):

 

1. karusel

 

2. výsuvný systém

 Obrázek roh

 

 

Nejjednodušším a nejlevnějším řešením je využití karuselu. Karusely máme rozděleny podle úplnosti kruhu karuselu (podle stupňů). Konkrétně jsou tedy rozděleny na 360o, 270 o ,180 o , (obr. 1, 2, 3) a karusel označovaný také jako „D“, pro zkosené rohy (obr. 4)

 

Obrázek roh2Použití karuselu v praxi je velmi snadné. Karusely se také velmi jednoduše montují do korpusu a pro zákazníka zbývá vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Z hlediska trvanlivosti a neměnného vzhledu doporučujeme úpravu chromováním. U karuselu 180 o jsou dvě možnosti a to uchycení košů přímo na korpus nebo standardně na teleskopické tyči (obr 5, 6).

 

Šíře koše karuselů TOWER a REJS jsou od 510 mm do 850 mm. Podrobnosti naleznete v katalogu Ideal Trade, který si můžete vyžádat u vašeho dodavatele.

 

Karusely jsou používány i v horních skříňkách, kde plní také funkci spojenou s lepším využití prostoru v rohových skříních. (bez vyobrazení)

 

U karuselu TOWER a REJS je spolehlivě vyřešena a odstraněna slabina tohoto řešení a to je sjíždění košů. Karusely obou značek splňují požadavky zákazníka. Karusely TOWER mají masivnější drát a jsou v chromované, karusely REJS jsou v stříbrném nebo bílém komaxitu, nebo v chromované. Karusely zpravidla umožňují zátěž 5 – 10 kg podle počtu košů. Doporučené zatížení košů se může zdát nízké, vzhledem k obvyklému využití pro umístění nejrůznějších hrnců a plastových misek a nádob, kterých je v každé kuchyni pořádná hromada, toto zatížení vyhovuje. Pokud by se Váz zdálo malé, zkuste vzít váhu hrnce a pak kolik jich do 10 kg nakupíte…

 

Pokud by klient přesto trval na větší povolené zátěži, může se  nabídnout mechanický slepý roh „speciál“, který je i s popisem přiblížen níže, a kde je pro doporučené zatížení standardní jako u výsuvů 20 kg.

                      Obrázek roh3

Již ne zcela běžným řešením je využití karuselu v prostoru pod dřezem nebo umyvadlem. Na obrázcích (obr. 7, 8) je znázorněno jak řešení s jedním, tak se dvěma koši. Je to další možnost jak zvýšit hodnotu užitného prostoru v této také obtížně využitelné části kuchyňské linky.

                      Obrázek roh4 

Nejdokonalejší využití prostoru dosáhneme zabudováním speciálního výsuvu pro slepý roh. Tato mechanická lahůdka je pochopitelně finančně náročnější než karusel, nicméně u dodavatelů značky TOWER zjistíte, že cena je velmi příznivá a zvýšený zisk bude i na Vaší straně jako dodavatele pro koncového zákazníka. K zabudování je zpravidla zapotřebí dvou pracovníků nebo vytvoření přípravku. Tento výrobek pochopitelně zvýší i celkový dojem z kuchyně. V současné době se jedná o druhou generaci slepého rohu, kde jsou odstraněny nedostatky první generace (zcela jiná mechanika a uchycení výsuvu nesoucího dvířka). Rozměry Š,V,H jsou 860-968 x 495 x 540 mm a slepý roh je dodáván v provedení 5120(P) pravý a 5120(L) levý.Ovládání i plného výsuvu je snadné a investice do tohoto výrobku se zákazníkům i dodavateli vyplatí. Rozfázování funkce je patrné z obrazové dokumentace. Zasunutý/zavřený slepý roh (obr. 9). Při otvírání nejprve dojde k vysunutí dvojkoše (obr. 10), a pro vysunutí dvojkoše ukrytého v slepém rohu vysunutý dvojkoš „otevřete“ (obr. 11), čímž s využitím páky, lehce vysunete dosud ukrytou část dvojkoše slepého rohu.

 

 

Při pokračování v dalším dílu  se budeme závěsnými systémy, takzvaným „railingem“ (angliky tedy volně přeloženo zábradlím) .

 

připravil Aleš Ingr, Ideal Trade

 

Související články:

Co se nabízí do kuchyně I. - a za kolik
Co se nabízí do kuchyně II. - multifunkční sloup
Co se nabízí do kuchyně IV. - závěsné kuchyňské systémy
Co se nabízí do kuchyně V. - osvětlení

Drátěný program, Výsuvy do spodních skříněk


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl