Co se nabízí do kuchyně II. - multifunkční sloup

Co se nabízí do kuchyně II. - multifunkční sloup

Kategorie: KUCHYNĚ

V minulém článku z tohoto seriálu jsme se zabývali výsuvnými systémy. Dnes se budeme zabývat další oblastí kuchyňského vybavení a doplňků, multifunkčním sloupem. Multifunkční sloup je, či zcela jistě může být, jednou z užitečných dominant kuchyně. V kombinaci s vhodným osvětlením a doplňky pak dominantou velmi atraktivní.

Multifunkční sloup

 Obrázek sloup1

 

Z pohledu zákazníka můžeme multifunkční sloup rozdělit podle viditelných znaků a to šířky naprůměry 50 mm nebo 45 mm a dále podle povrchové úpravy, nebo použitého materiálu. Z pohledu designéra a řemeslníka dále můžeme uvažovat o členění podle použití a doplňků, z čehož dále vyplývá i odlišný montážní postup. Sloup může být tedy zabudován - použit:

 

 

 

 

1. samostatně stojící v prostoru ukotven do podlahy a stropu

2. samostatně stojící v prostoru ukotven do podlahy a stěny

3. procházející barovým pultem, manipulačním stolkem, rampou, ukotven do podlahy a rampy nebo stropu

4. vycházející z barového pultu končící v rampě nebo stropu ukotven na barovém pultu

a rampě nebo stropě

 

Vlastní varianta je zvolena podle požadované funkčnosti a typu konkrétní kuchyně.

Multifunkční sloup lze však také použít jako nosník pro police v šatně, šatní věšák, nebo jako nosník interiérové předělové stěny. Použití do značné míry vychází z fantazie toho kterého designéra, projektanta, spotřebitele…Obrázek sloup2

 

Kouzlo multifunkčního sloupu spočívá v jeho variabilitě a množství doplňků. Na sloup lze zavěsit celou řadu polic a poliček: kulatých, lichoběžníkových, otočných, pevných, skleněných, dřevěných, drátěných. Barevností lze sloup zařadit do všech typů kuchyní, jelikož v barevné škále nalezneme povrchy s patinou (staro mosaz), měď, grafit, titan, chrom, mosaz, broušený nikl a mezi novinky patři dřevěný bukový sloup (který lze namořit do barvy kuchyně).

 

Sloup v kuchyni může být také nosníkem manipulačního stolku, který jistě ocení každý, kdo se pohybuje v kuchyni.

Obrázek sloup3

Co z multifunkčního sloupu udělá skutečnou dominantu je osvětlení. Osvětlení je několik typů. Použité osvětlení je zpravidla na bezpečné napětí 12 V s halogenovými žárovkami o výkonu 20 W. Osvětlení nepatří k nejlevnějším doplňkům (musíte počítat s cenou kolem 3500 Kč). Intimní atmosféra, kterou při večeři pro dva dosáhneme tímto osvětlením a doplněním svíčkou stojí to však za to!

 

 

Obrázek sloup4Cena multifunkčního sloupu spolu s doplňky také není levnou záležitostí a zohledňuje jeho vysokou užitnou hodnotu, kvalitní materiály na jeho výroku a náročnost zpracování. Samotné sloupy vyráběné z přesně svařovaných trubek jsou několikrát broušeny a leštěny až do potřebné kvality, pak dále pokryty vrstvou niklu a poté trvanlivou povrchovou úpravou. Také balení a doprava vyžaduje potřebnou péči, aby vynaložená práce nebyla zničena po cestě k zákazníkovi. Toto vše se pochopitelně v ceně sloupu odrazí a i když samotný sloup je poměrně levný výsledná koncová cena sestavy s doplňky může být kolem 5000 - 8000,- Kč. Cena se však může skutečně velmi lišit podle zvolené povrchové úpravy, délky sloupu, množství doplňků, zvolené značky. Při výběru se nedejte zmást tvrzením, že ta či ona značka je dražší, jelikož její kvalita je vyšší. Doporučuji skutečně nejlépe na vlastní oči posoudit nabízenou kvalitu a cenu. Sloup musí být hladký bez stop po broušení (stopy po broušení značí také slabou vrstvu niklu, který je jedním z rozhodujících faktorů ovlivňujících trvanlivost finální povrchové úpravy). Doplňky nesmí být na sloupu prověšeny, sváry musí být hladké (používá se tzv. svařování „na tupo“) a pochopitelně bez změn povrchové úpravy. Povrchová úprava pak musí mít u všech doplňků stejnou barevnost či odstín. Ze své zkušenosti předpokládám, že do nejužšího výběru se dostanou značky TOWER a REJS. Za přiměřenou cenu nabízejí kvalitu, kterou dostanete u výrobků o několik set nebo tisíc korun dražších, a to v tom lepším případě, jelikož některé i kvalitativně horší výrobky lze koupit za vyšší cenu než dvě výše zmíněné značky.

 

 

Montáž

 

 

Montáž sloupu je poměrně jednoduchá. Pro ukotvení do podlahy a stropu se používají kotevní díly horní a spodní, případně rozpěrný šroub. Ukotvení do stěny je provedeno držákem bočním a to podle potřeby jedno nebo dvojramenným. Vzhledem k potřebě dokonalého splynutí s interiérem a esteticky bezvadného zabudování doporučuji k realizaci přizvat odborníky. U některých náročnějších povrchových úprav je spolupráce s odborníkem nezbytností, jelikož neodbornou manipulací při montáži můžete snáze povrchovou úpravu poškodit. Tyto práce Vám zpravidla bez problému zajistí nějaké stolárna či truhlárna ve Vašem okolí, kde Vám většinou celý sortiment také nabídnou a zajistí jeho dodání.

 

Rozdíly mezi systémy 45mm A 50mm

 

Zvažování toho, zda je vhodnější použít sloup šíře 50mm nebo 45mm, kovový, nebo dřevěný je více méně záležitostí estetickou. Sestavy TOWER s kovovým sloupem 45mm jsou v barevných variantách chrom, chrom mat (možno použít jako imitaci hliníku), titan zlatý. Sestavy REJS s kovovým sloupem 50mm jsou v barevných variantách chrom, nikl mat (zlatostříbrný nelesklý povrch), staro-mosaz (patina), měď, grafit (lesklý černý povrch). Sestavy TOWER i sestavy REJS mají obdobné možnosti vybavení poličkami. Jsou zde sice drobné rozdíly v designovém ztvárnění, na takové porovnání však v tomto článku prostor nemáme. 

 

 Dřevěné bukové sloupy které lze namořit do přesně požadovaného odstínu dodávané pod značkou TOWER od Ideal Trade jsou v průměrech jak 45mm tak 50mm a lze na ně umístit veškeré doplňky systémů TOWER i REJS.Jak již bylo napsáno výše, použitím v kuchyni kde se stává jednou z atraktivních dominant využití možností multifunkčního sloupu nekončí. Multifunkční sloup lze využít v libovolných sestavách podle fantazie od šatny, přes koupelnu po předsíň nebo jako stojanu pro počítačovou sestavu či kombinací vhodných doplňků z něj vytvořit od nosiče CD disků po květinovou či předělovou stěnu s poličkami (například na knihy) a to jak v prostoru, tak u stěny.

 

Typ na závěr

 

Čeho lze se skleněnými policemi v interiéru a nejen na multifunkčním sloupu dosáhnou lze vidět na těchto dvou fotografiích. Jako noční a dekorativní osvětlení je na police (jednu z matného-pískovaného a druhou z čirého skla) přidáno osvětlení s diodami od firmy SKOFF (dodavatel Ideal Trade). Diody se dodávají v barevných variantách: bílá, modrá, zelená, červená a v interiéru (ale například i ve výkladní skříni) jsou hodně, hodně vidět. Použít toto osvětlení lze na každé sklo o síle od 5mm do 8mm. Mimo police, a poličky lze diody použít například na skleněné kryty-desky kuchyňských odsavačů par, nebo také jako rozsvícení vypískované reklamy na poutačích ve výlohách. Jednou z výhod tohoto osvětlení je minimální spotřeba. Diody mají neznatelný odběr a tak toto ozvláštnění interiéru ani neroztočí elektroměr…. Co říci na závěr? Svítí a zadarmo!

 Obrázek sloup6

  

článek připravil Aleš Ingr, Ideal Trade.

 

Související články:

 

Co se nabízí do kuchyně I. - a za kolik
Co se nabízí do kuchyně III. - řešení slepého rohu
Co se nabízí do kuchyně IV. - závěsné kuchyňské systémy
Co se nabízí do kuchyně V. - osvětlení

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl