Potravinová soběstačnost

Potravinová soběstačnost

Kategorie: POČTENÍČKO

Potravinová soběstačnost. Za minulého režimu to bylo heslo. Cíl. Zbožštění. Ovšem i realita. Československo bylo potravinově soběstačné. Zemědělství bylo výkonné, dotované, moderní. Z našeho zemědělství měla EU velký strach. Bylo nutno podstatně snížit jeho produkci. Poskytují se dotace na půdu, kterou nechají čeští zemědělci ležet ladem. Poskytovaly se dotace na chov koní. Dotované koně ovšem nesměly pracovat ani v lese, ani na poli.



kráva 000.jpgDošlo k likvidaci českých cukrovarů. Asi bylo nutno je zlikvidovat, rozbořit.  Dle mého názoru se podstatně snížila kvalita výrobků potravinářského průmyslu. Sýry se dnes vyrábí bez mléka. Jen z rostlinných tuků. Salámy a uzeniny téměř bez masa. Některé úplně bez masa. 

 

Česká republika je dnes potravinově 30 % závislá na dovozu.  Je tak připoutaná „ k Bruselu“. Tisíce kamionů musí jezdit sem a tam převážet zboží a potravinářské výrobky z jednoho konce EU na druhý.  ČR je tak závislá na světovém vývoji cen potravin. Např. nedávno Čína vykoupila sušené mléko v celé EU.

 

Podstatně se snížila výměra orné půdy. Spousta bývalých polí, kde dříve rostl chleba,  je dnes zatravněna. Díky tomu ovšem rostou ceny chleba a rohlíků. A to již můj otec za socialismu říkával – tam a tam  se nyní pasou krávy. Dříve tam rostl chleba.  Pokles výměry polí je tedy již asi 50 – ti letý  trend.

 

Zemědělská produkce šla tvrdě dolů, což umožňuje zvýšit ceny potravin tvrdě nahoru. Např. v městečku Lednice bylo v 70 tých letech, při založení JZD 2000 krav. Dnes je jich tam 10.

 

Dnešní generace 25 – 30 letých  již neumí vypěstovat ani brambory na poli. Jsou závislí na tom, co přivezou do supermarketů. Co bude, až to jednou nepřivezou?

 

Známý je ředitel energetické firmy. Ovšem doma má krávu, pole,…Jejich rod měl tuto filozofii. Po válce, když věděli, že přijdou Rusi, čekali hladomor. Standardní hladomor, běžná věc v Rusku stalinského typu. Proto sedlačili o sto šest. Chtěli být nezávislí. Jsou dodnes. Ovšem hladomor ruského typu se nedostavil, přijde jen zdražování potravin bruselské provenience. Úplně z jiné strany.

 

Každý by měl mít nějakou svou přirozenou zásobu potravin. Aby nebyl příliš závislý. A zranitelný. A není to tak moc složité.

 

Autor: Sývy


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 ...trosku jinak - Autor: 3022 9. 4. 2011
 Varuje a nesouhlasí. Nebezpečné potraviny  - Autor: Státní potravinářská a zemědělská 2. 8. 2012
 prepeři. lehký survivalismus - Autor: lehký survivalismus 2. 8. 2012
 Vědci vyvrátili tvrzení o bezpečnosti GMO - Autor: nebezpečné geneticky modifikované potraviny 2. 8. 2012
 realitní katastrofa ve Španělsku - milion domů - Autor: kapitalismus nějak kolabuje 2. 8. 2012
 70 000 bytů v Irsku srovnávají bagry se zemí - Autor: Irská realitní bublina 2. 8. 2012
 Smrtiace rastlinné tuky - Autor: Ristlinné tuky jsou strašně fajn. Jezte to.  2. 8. 2012
 Smrtící rostlinné tuky.Transfigurované tuky  - Autor: klo 2. 8. 2012
 Chemikálie v nealko poškozují mozek - Autor: no co 2. 8. 2012
 Britové šetří, kde můžou. Jedí prošlé jídlo a ruší - Autor: pomáhejme na Africe, ale Británii 4. 8. 2012
 Káhira tone v odpadcích, zakázali vepře - Autor: Islamisté 27. 8. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl