Od mléka přes víno k Radoxu aneb když byla koupel v plenkách

Od mléka přes víno k Radoxu aneb když byla koupel v plenkách

Kategorie: POČTENÍČKO

Málokdo z nás si dokáže představit pro unavené tělo větší požitek, než je horká lázeň s voňavou pěnou. Už se ale tolik neví, komu za tento malý luxus vděčíme.



Vanu s odtokem vymysleli Francouzi – a Benjamin Franklin si ji v roce 1790, ještě jako americký velvyslanec ve Francii, odvezl do USA. Jak a v čem se lidé dříve koupali? Rozhodně to neměli tak snadné, jako dnes my – naše prapraprababičky totiž nemohly zaběhnout do obchodu pro bylinné koupele Radox!

 

Egypťané a jejich královna

 

Egypťané byli vyhlášení až puntičkářskou péčí o tělo. Nejen, že se myli ráno a večer, ale také před každým jídlem! Pravou příčinou jejich čistotnosti byla zeměpisná poloha Egypta s jeho horkým a vlhkým podnebím.

Egyptská koupel byla plná přírodních „zlepšováků“: používala se rostlina mýdelnice, otruby, vosk, léčivé bahno, med a mléko. Proslulá královna Kleopatra se údajně koupala v oslím mléce, a proto ji na jejích cestách vždy muselo doprovázet stádo pětiset oslic. Kdyby ale tehdy Kleopatra znala bylinné koupele Radox, stoprocentně by oslice na hodinu propustila ze svých královských služeb.

 

Radox Milk & Silk – Sprchový gel obsahující kvalitní mléčné proteiny, které zabraňují vysychání pokožky. 65 Kč / 250 ml.

 Obrázek Radox 4

 

Radox Care – Hydratační tekuté mýdlo s heřmánkem a vysokým obsahem mléka. Pomáhá jemně odstranit nečistotu, působí dezinfekčně. Vysoký obsah mléka dodá pokožce potřebnou hydrataci a pružnost. 60,-Kč / 300 ml)

 

 

 

Římané v lázních

 

Staří Římané se svým lázeňstvím dostali až do učebnic dějepisu. Oprávněně. Budovali velkolepé veřejné lázně a ti bohatší měli dokonce své soukromé přímo v domě. Lázně tu byly chápány jako centrum společenského života, Římané je vybavili i knihovnami, studovnami a přednáškovými sály.

Zažitý postup musel při koupeli dodržovat každý návštěvník lázní: koupel začala studenou vodou (frigidarium), pokračovala ve vlažné (tepidarium) a v horké (caldarium) vodě. Následovala parní lázeň (sudarium). Poté se Říman opačným postupem vrátil opět do studené vody. Teplotě vody byly přizpůsobeny i koupací nádoby – frigidarium se odehrávalo ve velkém bazénu, v němž se dalo plavat, pro tepidarium a caldarium byly umístěné vany ve stěně. Místnost pro parní lázeň zásobovaly horkým vzduchem svislými trubkami z velké kotelny pod podlahou. Římané byli prostě hlavičky – a díky válečným expanzím rozšířili tuto rozvinutou „koupelnovou kulturu“ i do severní Afriky a střední Evropy. Kdyby ale římští vojevůdci zapojili originální taktiku a měli v sedlových brašnách svých koní pěny do koupele Radox, v každé vsi, která se nechtěla vzdát, by předvedli své lázeňské umění a určitě by se jim nová území vzdávala ráda a bez boje…

 

Radox Embrace Me – Relaxační krémová koupel se skořicí a akácií během několika minut zázračně povzbudí mysl a zlepšuje celkovou náladu. Jemně kořeněná vůně a konejšivá náruč bohaté pěny dokonale zbavuje mozek stresu a svaly napětí. 119 Kč / 500 ml

 

Obrázek Radox 3 

 

Středověká doba temna

 

Pak ale přišel středověk a lázně zrušil, považujíc je za světskou radovánku. Lidé věřili, že koupání je nezdravé, protože teplá voda rozšiřuje póry, jimiž by pak do těla snáze pronikly choroboplodné zárodky. Báli se moru, takže ačkoli měla každá domácnost vědra a kádě na mytí, většinou sloužily jinému účelu. Otření se navlhčeným hadříkem bylo považováno za dostačující a tak není divu, že i urozené dámy velmi často používaly takzvaná „drbátka“, aby si mohly poškrábat štípanec od blechy či vši pod parukou, zakrývající mastné vlasy… Tělesný pach zámožní lidé překrývali silnými parfémy, špínu na obličeji nánosem pudru. Veškerá očista krále Ludvíka XIV. prý spočívala v tom, že si každé ráno omyl ruce pálenkou. To si dnes my, v dobrém slova smyslu zhýčkaní vanami plnými bublinek z Radoxu, vůbec nedokážeme představit.

 

Radox Cool – Osvěžující unisexový sprchový gel a šampon s mentolem. Mentol snižuje svědění pokožky a zabraňuje vzniku lupů. Chladivý gel báječně vzpruží unavené svaly a prokrví pokožku. 79,- Kč / 250 ml

 Obrázek Radox 1

 

Radox Cleanse – Antibakteriální tekuté mýdlo s olejem tea trea a výtažky tymiánu. Pomáhá jemně odstraňovat nečistotu a nadbytečnou mastnotu bez nežádoucího vysušování. Olej čajovníku a tymián účinně ničí bakterie a zabraňuje tvorbě zánětlivých ložisek. 60,-Kč/300 ml

 

 

 

Obrat k lepšímu

 

Od antiky uběhlo mnoho vody, než se koupání opět stalo každodenním zvykem. Až v devatenáctém století byla koupel znovuobjevena. Traduje se historka, že když královna Viktorie v roce 1837 nastupovala na anglický trůn, nebyla v celém Buckinghamském paláci ani jedna koupelna - a ještě v sedmdesátých letech devatenáctého století byla koupelna k nalezení jen v malém množství domů. Zakrátko se ale naštěstí začaly sériově vyrábět litinové vany. Lidé zatím používali „jen“ mýdlo a vodu, ale oproti středověku to byl výrazný obrat k lepšímu. Už to nebude trvat dlouho a dojdou ve své „koupelnové anabázi“ až k vítěznému objevu. Tedy Radoxu.

 

Radox Spoil Me – Perleťová koupelová pěna pro aromakoupel s výtažky jasmínu a ibišku. Jemně nasládlá vůně a bohatá krémová pěna uspokojí i ty nejnáročnější a zavede je do světa snů. 119Kč /500 ml.

Obrázek Radox 5


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl