Funkcionalismus – „ Ornament je zločin! “

Funkcionalismus – „ Ornament je zločin! “

Kategorie: POČTENÍČKO

Co může říct tento architektonický styl počátku minulého století dnešní době? Přesto dnes víc než jindy znovu ožívají ideály funkcionalismu. Proč je tomu tak?



 

Obrázek funkcionalismus 2Začátky funkcionalismu se datují do let 1910 – 1925.  Akce vytváří reakci a tak secese zplodila Funkcionalismus. Secesní posedlost dekorativností a ornamentem vytvořila reakční  proti názor, že architektura i design mají rozvíjet funkci stavby či předmětu a ne jejich dekorativnost.

 

Tento názorový protipól dostal pojmenování funkcionalismus. Vznikl jako důsledek zrychlujícího se tepu doby bude účelnost, kompatibilita, ekonomičnost, jednoduchost a přímočarost. Americký architekt Henri Sullivan. řekl „Tvar sleduje funkci“ a v roce 1908 napsal Adolf Loos větu  „Ornament je zločin“. A dalo by se říct, že tyto věty plně vystihují pojem funkcionalismu.

 

Funkcionalismus a Konstruktivismus

 

Konstruktivismus značí směr vycházející především z její konstrukce  a tu do značné míry ponechává při konečné realizaci objektu viditelnou.

 

Funkcionalismus naproti tomu svým pojmenováním prozrazuje, že hlavní důraz se klade na funkci objektu, na jeho praktické využití či provozní upotřebení v souladu s účelem, pro který byla stavba navržena a postavena.

 

Oba tyto směry, konstruktivismus a funkcionalismus, se do značné míry prostupují nebo překrývají.

 

Čím tedy oslovuje funkcionalismus v dnešní době?

 

Je to jednoduchost, úspornost, světlo, prostor, ladné křivky, kvalitní materiály, nadčasový design..

 

Budovy, nábytek či předměty ve stylu funkcionalismu jsou navrženy tak aby co nejlépe plnily funkci. Proto je při jejich výrobě použito kvalitních materiálů a konstrukčně vhodných řešení. 

 

Kvalitní materiálObrázek funkcionalismus

 

Základem funkcionalistického interiéru býval často kov, chrom a bílý mramor. Dnešní doba přináší použití i jiných materiálů.

Původně funkcionalisté moc neměli rádi dřevo. Dnes v době moderny lidi rádi věci kombinují a tak kombinace „studeného“ kovu  a „teplého“ dřeva přináší často příjemný kontrast.  Rovněž použití kůže jako kvalitního a nadčasového materiálu tento styl dokonale podtrhne. Dnešní doba přináší kromě klasického chrómu, i nerez a hliník. Vesměs vždy jde o použití kvalitních materiálů, které mají dlouhou životnost. A i to je asi důležitým prvkem, jež ještě po skoro 100 letech má čím oslovit naše interiéry.

 

Funkce a konstrukce

 

Funkcionalismus je přítomen jako filozofie i při tvorbě sedacího nábytku a postelí. Nachází tak co nejoptimálnější řešení pro zdravé sezení či spaní. Zkoumá se biologická a psychická pohoda spánku a odpočinku, výška i situování lehací plochy a její složení z hlediska materiálu. Vracejí se přírodní materiály a jednoduché tvary. Postele se oprošťují, aby obohatily náš spánek. Rovněž tak při sezení se zkoumá výška sedu, opěrných, častí, úhel sedu, či tvar a vlastnosti materiálů.

 

Funkcionalismus přináší kvalitu, ladné křivky a nadčasovost do našich domovů a to je to proč je stále živý a v dnešní době dokonce prožívá svoji renesanci.

 

Autor: E.Š.

Zdroj:in Magazín


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl