Co (ne)víte o BIO

Co (ne)víte o BIO

Kategorie: POČTENÍČKO

Dnes se většina z nás zajímá, co skutečně nakupujeme, odkud potraviny pocházejí, zda a jaké přídatné látky obsahují, jakou mají nutriční hodnotu. Přirozenou cestou tak dochází k narůstajícímu zájmu o biopotraviny, které se nabízejí jako ideální pro spojení se zdravým životním stylem.



V posledních deseti letech se celosvětová poptávka a spotřeba biopotravin značně zvýšila. Dříve byly biopotraviny omezeny většinou na ovoce a zeleninu, která se dala sehnat pouze u pěstitelů. Toto téma bylo mimo hlavní spotřebitelský proud. Dnes se můžeme setkat s celou řadou výrobků v bio kvalitě od potravin a nápojů přes kosmetiku, textilie, prací a čistící prostředky až po plasty a paliva.

 

Co jsou bioprodukty?

 

Jedná se o suroviny pocházející z kontrolovaného ekologického zemědělství, mezi jehož hlavní zásady patří šetrný přístup ke zvířatům, půdě, rostlinám i přírodě jako celku. Na obalu nesou označení BIO – Produkt ekologického zemědělství. Tato ochranná známka zaručuje jejich původ v ekologickém zemědělství a osvědčení oprávněným certifikačním orgánem. V rámci výrobků pocházejících z Evropské unie lze použít logo Společenství. To bude mít od 1.7.2010 novou podobu a jeho umístění na bioproduktech bude povinné. Česká certifikovaná přírodní a bio kosmetika a veřejná stravovací zařízení mají také svá loga.

 

Bio-Matcha-Hikari.jpg

 

V čem jsou podle vědeckých studií biopotraviny lepší v porovnání s konvenčními výrobky?

 

- u ovoce a zeleniny – vyšší průměrný obsah vitamínů, sekundárních metabolitů (např. polyfenolů – antioxidantů), minerálních látek (např. hořčík, železo, fosfor), vlákniny

- u mléka a mléčných výrobků – více omega-3-mastných kyselin

- u masa – vyšší obsah prospěšných mastných kyselin

- neobsahují vlastní rezidua pesticidů

- jsou šetrně zpracovány 

- mají lepší přirozenou chuť i vzhled

 

Při výrobě biopotravin je zakázáno používat:

 

- syntetická barviva, aromatické látky a ochucovadla

- geneticky modifikované organismy a produkty z nich pocházející

- konvenční složky ve vyšším množství než 5% hm.

- nesmějí být vystaveny ionizujícímu záření 

 

Co může být nevýhodou bioproduktů?

 

Jsou většinou dražší. Je to tím, že v ekologickém zemědělství vše probíhá přirozenější a tedy i pomalejší cestou a výnosy jsou nižší – na rozdíl od nákladů na produkci. Ekozemědělci musí na obhospodařování vynakládat daleko více ruční práci, protože není povoleno používat umělá hnojiva a pesticidy. Snižuje se tak ale spotřeba energie na jejich výrobu a i tím se EZ stává efektivnějším. Cenu biopotravin může zvyšovat i jejich někdy podstatně nižší doba trvanlivosti, která je dána absencí chemických konzervantů.

 Bio-Gyokuro-Yutaka.jpg

Bio v sortimentu OXALIS

 

Společnost Oxalis je dlouholetým členem Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO, jehož hlavním posláním je prosazovat v ČR ekologické zemědělství. Důležitou součástí je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců.

 

Naší snahou je přinášet vám stále nové originální produkty vysoké kvality a zároveň se přizpůsobovat vaší poptávce. Proto jsme na letošní sezónu pro vás rozšířili sortiment certifikovaných bioproduktů. Ve skupinách čajů, bylin, káv i čokolád a sušenek můžete najít vždy alespoň jednoho zástupce v kvalitě bio. Za zmínku stojí i nabídka pěti mletých plantážních bio káv, některé z nich se značkou Fair Trade.

 

Zdroj:www.oxalis.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl