Návod na pěstování a množení kamélií

Návod na pěstování a množení kamélií

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

V Indii, Číně a Japonsku roste skoro padesát různých druhů kamélií. I ty, které se pěstují pro ozdobu u nás. 



Kamélie patří do čeledi rostlin čajovníkovitých. Je jistě zajímavé, že vědecké pojmenování dostala po českém misionáři Jiřím Camelovi, který působil v jihovýchodní Asii.

Kamelie pocházejí z těchto oblastí, ať už je to Camellia reticulata s velkými růžovými květy, Camellia sassanpeca nebo Camellia japonica. Poslední z nich se u nás pěstuje nejčastěji, ať už v plnokvěté formě, nebo s různě zbarvenými květy — bílými, růžovými, červenými nebo pestrými.
Kamélie mají vedle květů (které jsou v úžlabí listů po jednom až třech, buď přisedlé, nebo na krátkých stopkách) i pěkné, temně zelené, lesklé, kožovité listy.

kamélie

Pěstování kamélií

Není divu, že se tak často pěstují pro ozdobu v chladnějších a světlých místnostech s dostatečnou vzdušnou vlhkostí. Vyžadují však pravidelnou péči. Při velkých výkyvech teplot, světla, zálivky a při otáčení a častém přenášení shazují poupata.

Kamélie japonská (Camellia japonica) je stále zelený keř, který v zimě vyžaduje umístění na okně chladné místnosti (s teplotou 5 až 10 °C). Musí mít pravidelný dostatek světla, nesnáší naopak prudké polední slunce, průvan, výkyvy teploty, světla, vlhkosti i otáčení. Neprospívá jí přeschnuti půdy, ani přílišné převlhčení, ani plyn (nehodí se, aby se pěstovala v místnosti s plynovým vytápěním apod.). Kvete od listopadu do dubna. Vyžaduje rovnoměrnou zálivku po celý rok, pokud možno měkkou vodou.

Kvetoucí kamélie mohou být dočasně i ve vytápěné místnosti, i když jim vyšší teplota v zimě mnoho nesvědčí. Přes léto se rostliny umisťuji u otevřeného okna směřujícího k severu nebo na zahradě pod stromy. Každé dva týdny je lze přihnojit slabým roztokem organického hnojiva.

Množení kamélií

Kamélie se množí v únoru, březnu nebo v srpnu 6 až 8 cm dlouhými řízky, které se nasázejí v množírničce do směsi rašeliny a písku (1:1) a přikryji se sklenicí. Aby řízky skutečně zakořenily, je třeba substrát zahřívat na 25 °C.
Jakmile řízky zakoření, přesadí se do malých květináčů do směsi rašeliny, listovky a písku (2:1:1).
Mladší rostliny se přesazují po odkvětu, starší po dvou až čtyřech letech. Lze využít třeba í směs vřesovky a kompostu s přídavkem písku.


A ještě jedna důležitá informace — kamélie nesnáší vápno!
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl