Jak vypěstovat avokádo z pecky

Jak vypěstovat avokádo z pecky

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Avokádo už dávno není exotickou vzácností, ale na našem stole celkem zdomácnělo. I když se dá v podstatě kdykoli koupit, můžete si ho vypěstovat i sami doma. Ale než budete mít první vlastní plody, bude to trvat několik let.



Avokádo je plodem původně středoamerického stromu, který se jmenuje hruškovec přelahodný (Persea americana). Aby vám z pecky vyrostla nová rostlinka, je třeba použít pecku ze skutečně zralého plodu. Pro jeho výběr se neorientujte jen barvou, avokáda mohou být tmavě zelená až zelenočerná, nebo fialová s nádechem hnědé až po světlezelenou se žlutými tóny. Zralý plod poznáte na dotek – musí být trochu měkké, ale ne příliš, a zároveň pružné.

Způsobů, jak pěstovat doma avokádo je několik, liší se médiem, v němž se rostlinka vyvíjí:

1. Pěstování avokáda v zemině (zahradnický substrát)

To je asi nejobvyklejší způsob pěstování:

- do květináče se nasype substrát, který by měl být dostatečně propustný a vlhký; vlhkost je třeba zachovávat průběžně, ale nesmí se přelévat

- pecka musí být před zasazení zbavená veškeré dužniny, jinak by v květináči shnila (protože se jedná o dvouděložný plod, z jedné pecky je možné vypěstovat více rostlin, ale při rozřezávání se nesmí plod poškodit)

- připravenou pecku avokáda je nutné vložit špičkou vzhůru, a to zhruba 2 cm pod horní vrstvu hlíny v květináči

- aby rostlina dobře klíčila, potřebuje teplo, ideálně kolem 25 °C, takže třeba blízko radiátoru

- zaléváme do květináče, v misce nesmí stát nikdy voda, jinak by uhnily kořeny a rostlina by zahynula

- na přílišné sucho rostlina upozorní opadáváním listů, většinou stačí zalít a vše je v pořádku

Pěstování avokáda

2. Pěstování avokáda v perlitu

Zkušenější pěstitelé perlit určitě znají, jedná se o drobné kuličky, s nimiž se pracuje podobně jako se zeminou. Postupujte stejně jako v prvním případě, jen dáte do květináče perlit s vodou, případně perlit s živným roztokem. Rostlinu pěstujete hydroponicky (v roztoku). Osobně doporučuji vyzkoušet buď avokádo, nebo perlit, ale nezkoušet obojí najednou. Pokud to s perlitem neumíte, zkuste nejdřív klasický substrát.

3. Pěstování avokáda a hydroponie

Vývoj rostliny může být zajímavé divadlo, a to nejen pro děti. Proto můžete zkusit i třetí možnost, a to je klasická hydroponie, tedy pěstování rostliny ve vodě. Nedávejte ji do květináče, ale do sklenice, abyste růst avokáda mohli sledovat v přímém přenosu:

- pecku musíte upevnit tak, aby se dotýkala vodní hladiny; zkuste třeba velmi jemně navrtat otvory ze tří stran tak, aby byly od sebe ve stejné vzdálenosti, a do nich vložte špejle a vybalancujte pecku na vodné hladině (měla by se jí dotýkat širší stranou)

- průběžně dolévejte vodu, které se při pokojové teplotě odpařuje, pecka musí být ve stálém kontaktu s hladinou

- z pecky po několika dnech začnou růst kořeny

- když je sklenice plná kořenů, začne růst i stonek avokáda, takže v tu chvíli je nezbytné rostlinu přesadit do květináče se substrátem tak, aby byla pecka asi ze dvou třetin na vzduchu

Jak vypěstovat avokádo z pecky

Jednou za čas budete muset rostlinu přesadit, ale nikdy při tom nezasahujte do kořenového balu, vždy jen zvětšete květináč a přidejte substrát nebo perlit. V teplých letních měsících můžete mít avokádo na zahradě. Nevadí mu ani letní deštík, ale nedávejte ho na přímé sluneční světlo.

Jaké máte vy zkušenosti s pěstováním avokáda z pecky? Pište pod článek do diskuze.

Související články:
Jak pěstovat kávovník 
Pěstování bylinek na balkóně

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Urychlení klíčení - Autor: Tuto 28. 2. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl