Jak přesadit orchidej

Jak přesadit orchidej

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

I orchidej je třeba jednou za čas přesadit! Doporučuje se pravidelně jednou za dva roky, nebo když prorostou kořeny květináčem. Ideální doba na přesazení orchidejí je brzy po odkvětu nebo na jaro. Ačkoliv orchidej působí velmi křehce, nemusíte se bát, že jí ublížíte. Přesazování je snadné.



Co potřebujete?

Odpovídající květináč, čisté nůžky (nůž), hnojivo na orchideje, drcené černé uhlí (nebo skořice), polystyren na drenáž a hotový substrát.

Jdeme na to

Nejprve před přesazováním z orchideje ostříhejte odkvetlé výhony. Zastřihujte se vždy alespoň 2 cm nad očkem (řez rostliny vysychá a hrozí, že by mohl uschnout i její pupen). Kořínky pak zasypejte černým uhlím (skořicí), které má dezinfekční účinky.

Tip pro snadnější vyndání z květináče! Celou orchidej i květináč na několik minut namočte do vody, odstranění květináče pak bude snadné.

Ze starého květináče vysypejte substrát a odstraňte jeho zbytky z prostoru mezi kořeny. Kořeny opět zkontrolujte. Ty rozpadající se a uhnívající odstraňte sterilními nůžkami a opět zasypte uhlím, které zamezí napadení rostliny nemocí. Zdravý kořen je buď bledý (tam kde dovnitř nedosáhne slunce), anebo sytě zelený.

Připravte si nový květináč

Pokud máte zdravou rostlinku se spoustou silných kořenů, zvolte květináč přibližně o 3 až 4 cm větší než původní. Pokud chcete zachránit neprospívající rostlinu se špatnými (například uhnívajícími) kořeny, bude vhodnější zvolit květináč větší jen o 1 až 2 cm, nebo použít ten původní s novým substrátem. Ke kořenům musí jít světlo, proto musí být květináč průsvitný.

Ačkoliv nejde o přírodní materiál, má polystyren velmi příznivé vlastnosti, které prospívají pěstování orchidejí. Drenáž z nalámaného polystyrénu dokáže udržet vlhkost a napomoci rovnoměrnému prosychání substrátu svrchu i vespod.

Připravte si substrát přímo určený pro orchideje, nebo si namíchejte vlastní. Je to jednoduché. Správná směs substrátu a jeho kvalita je pro další život rostliny rozhodující. Každý musí zvolit podle složení a druhu pěstované orchideje, nároků rostliny a podmínek, ve kterých žije. Ideální substrát obsahuje mech a piniovou kůru, kterou běžně seženete. Mícháme přibližně dva díly kůry na díl mechu (nejlépe nastříhaný rašeliník). Obě složky jsou snadno dostupné a jejich kombinace vytváří skvělé podmínky pro orchidej.

Pro pěstitelé, kteří raději zalévají namáčením, doporučujeme čistě kůrový substrát. Směs s vyšším podílem mechu by při namočení příliš nasákla.

Na spodek květináče nasypejte vhodný substrát, rostlinu vložte do květináče a opatrně ji po celou dobu držte. Zeminu vsypávejte kolem dokola rostliny. Pečlivě vyplňte volné prostory, nakonec jemně vmáčkněte, aby nezůstaly dutiny. Orchidej pečlivě zalejte a umístěte na místo s dostatečným přísunem nepřímého světla.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Orchidej - Autor: Radim 5. 11. 2020

     



bydleti.cz


Životní styl