Zdražení elektřiny pro rok 2017

Zdražení elektřiny pro rok 2017

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Média píší: Elektřina na burze skokově zdražila, nikdo neví proč. "Cena elektřiny na burzách letí nahoru, za 14 dní vzrostla o více než pětinu a překonala hranici 30 eur/MWh."



Na jaře 2016 byla elektřina velmi levná. Mnoho elektráren se zavřelo a nyní na topnou sezonu se zvyšuje poptávka po elektřině. Roste i její cena. Doba levné elektřiny je asi již překonaná.

Cena je závislá i od ceny uhlí a emisních povolenek. Obojí jde nahoru. Zdražení je dobrou zprávou i pro energetické firmy. Tyto nyní nakupují na rok 2018 a 2019. Pokud firmy nakupují elektřinu přímo na burze, postihne je 20 % zdražení. Velcí obchodníci uzavírají kontrakty na delší dobu, tam se zdražení neprojeví tak rychle.

Zdražení elektřiny 2017

Jak se to projeví v cenách elektřiny pro občana? No, levnější elektřina asi nebude.

Mnoho lidí se ale již zajímá o energetické úspory. Nejen - koupím si tepelné čerpadlo, ale již se i ptají, jak účinné bude tepelné čerpadlo. A tam mohou být rozdíly ve spotřebě elektřiny obrovské. Není tepelné čerpadlo jako tepelné čerpadlo, a drahá cena ani značka nemusí znamenat vysokou účinnost.

Možnosti úspor a dotací.

Možnosti dotací a energetických úspor pro občana jsou obrovské. Dotace na kotle je pomalu dvojnásobná, než cena kotlů, a automatickým ekologickým kotlem lze vytopit pohodlně rodinný dům za 7.070,- Kč. U vytápění bytů, v nezateplených bytovkách, cca 5.000,- Kč / rok. Znám dost novostaveb, mladých, vytápěných těmito kotly. Je to komfortní, pohodlné a zatraceně levné teplo. Proč dávat v novostavbě 50.000,- Kč za energie, když již zpravidla musí živit banku - hypotéku? Živit energetické molochy již není prostor.

Z hlediska elektřiny je to podobné. Dotace na fotovoltaiku jsou vysoké. Není problém být v období jaro, léto, podzim energeticky soběstačný. Těch pár fotovoltaických panelů by měl mít na střeše každý. Cena panelů během 10 let spadla na 25 % původní hodnoty.

A co voda?

Je dobré mít vlastní studnu. Pokud máte i vlastní čističku, Vaše provozní náklady budou velmi nízké. Budete - li takto zabezpečeni, budoucnosti se bát nemusíte. Velké koncerny budou mít stále více práce, přesvědčovat lidi, že energie a voda je nedostatková a musí být drahá. Lidi to prostě nebudou kupovat. Nebo nebudou to tolik kupovat.

Opravdu, rozdíly v životních nákladech jsou obrovské. Někdo platí z důchodu 9.500,- Kč inkaso 8.500,- Kč, jiný dá za roční vytápění bytu 5.000,- Kč.

Můžete si vybrat, kam se zařadíte. Svobodný nezávislý občan je ale asi pro politiky málo ovladatelný. Ovšem, na druhou stranu, existují i skvělí politici, díky kterým tato podpora občanům existuje.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj:www.masterenergy.cz

Související články:
Topení za 7 070,- Kč ročně
Elektrárna zdarma, elektřina zdarma
Studny pro tepelná čerpadla. Mýty a pověry
Mít čističku odpadních vod je výsada


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 občanům zdá se, ani slevnit nestačila - Autor: draži 11. 10. 2016
 Podpora obnovitelných zdrojů  - Autor: Levná energie 13. 11. 2016
 Průměrná cena elektřiny v EU - Autor: jan 24. 11. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl