Stavby svépomocí s dotací

Stavby svépomocí s dotací

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Stavby svépomocí jsou dnes stále žádanější. Málo se ví, že i na novostavby svépomocí lze žádat dotace.



Dotační titul pro novostavby 300.000 Kč + 450.000 Kč (35.000 Kč na projekty) již v minulosti umožňoval stavby do dotací svépomocí.

Nově se zavádí i "dotace na nízkoenergetické domy 150.000 Kč + 35.000 Kč). Je jen nutno splnit podmínky. Díky dotaci 150.000 Kč jsou dnes "podmínky poměrně snadno splnitelné".

Dotace do novostaveb

Nedílnou výhodou dotací do novostaveb je, že získáte dům s velmi nízkými, až neuvěřitelně, provozními náklady. A nízké provozní náklady vám umožňují splácet hypotéku. Dům Vám tak pomáhá, sám se zaplatit. Například novostavba domu 120 m2, bungalov, zaplatila za topení a teplou vodu od 12.9. 2017 do 4.12. 2018 pouze 4.400 Kč za topení a teplou vodu.

Dům je spíše přetápěn, užívá si tepla. Bez práce. Dům má pouze jednoduché vysoce účinné technologie s dlouhou životností a nenáročné na servis. Když už platíte hypotéku, proč ještě sponzorovat elektrárny a plynárny? Za vodu neplatí nic.

No, ale zpět k tématu. Kolik se dá uspořit na stavbě svépomocí? Na tomto jiném větším domě, asi 220 m2, který majitel stavěl svépomocí, jen s jedním až dvěma zedníky, byla dotace 535.000 Kč a sleva na zdivo 52 %. Vzhledem k tomu, že dům stavěl svépomocí, bývá cena o 50 % nižší. Celkově se dostal asi na 3 miliony Kč.

Stavby svépomocí s dotací

Jaké má technologie taková stavba svépomocí?

Určitě mnohem lepší, než většina staveb na klíč. Dům je v pasivním standardu, mě betonové podlahové topení a speciální 6 vrstvou trubku do betonu, zdviženou speciálními příchytkami doprostřed betonu pro lepší přestup tepla.

Jako zdroj tepla jsou zde speciální kamna, která nepřehřívají místnost, 88 % tepla dávají do vody. Spotřeba dřeva je 4 m3 za rok. Kamna topí do akumulační nádoby 1 m3, kde se připravuje i teplá voda. Do nádoby topí i 6 teplovodních solárních kolektorů. Kamna umí stáložár, 12 hodin, po 24 hodinách jsou ještě horká.

Náklady na provoz domu jsou následující.

Tento dům připravoval teplou vodu v elektrickém bojleru. Platil 3500 Kč měsíčně. Odšrouboval elektrickou spirálu z bojleru, začal vodu ohřívat kamny od firmy Master energy a faktura klesla na 600 Kč měsíčně za celou domácnost. A to jsou v domě jen 3 děti a 2 dospělí.

Optimalizace domů

Jde o to optimalizovat celou stavbu. Jak po stránce stavební, vhodnou volbou materiálů, skladeb, konstrukcí, tak i vhodnou volbou technologií. Tak aby byl systém optimalizován. "Nakupit na sebe různé technologie“ a tvářit se, že všespásná regulace vše vyřeší, nemusí být dobrý nápad. Všichni zúčastnění odborníci musí táhnout za jeden provaz. Stavební projektant, vzduchař, chlaďař, auditor, topenář. A pak mohou být výsledky vynikající i při nízké investici.

Dnes jsem byl ve věhlasné, vysoce mezinárodně oceňované budově, za 120 milionů Kč, kde technologie jdou proti sobě. V noci je dejme tomu + 5 °C, v dne 25 °C a regulace se může zbláznit. Jde o vysoce moderní stavbu, s lehkou stavební konstrukcí. Podlahovka topí, klimatizace chladí na plný výkon, v kancelářích je 30 °C a lidi nadávají, že je bolí hlava z mrazivého průvanu. Ono se to dále podepíše na nemocnosti, pracovním výkonu. Ale budova je hezká a vysoce ceněna. Jen se v ní nedá pracovat ve zdraví. Takových budov znám více.

Všichni to mysleli dobře a dopadlo to, jako když Pejsek s Kočičkou vařili dort. Ale levné to nebylo.

Jde o to, sladit jednoduché a vysoce účinné technologie, ideálně s dlouhou životností a nízkým nárokem na servis. 

Rekonstrukce

V současné době dotační titul umožňuje čerpat dotace na práce svépomocí i pro rekonstrukce domů. I tam mohou být dotace a úspory energií velmi vysoké. I 750.000 Kč na jeden rodinný domek.

Poradenství v oblasti energií, dodávek technologií a dotací poskytuje firma www.masterenergy.cz

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Dotace na novostavby
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 velmi zajímavá cena  - Autor: Lajo Lakatoš 28. 10. 2018
 video k článku zde - Autor: Ing. Pavel Sýkora 31. 10. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl