Rodinný rozpočet: Ušetřit můžete i v době pandemie

Rodinný rozpočet: Ušetřit můžete i v době pandemie

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Během krize je nutné šetřit více než kdy jindy. Poradíme vám, jak na zkrocení rodinného rozpočtu, díky kterému se vám pak bude snáze usínat. Základem je seškrtat výdaje pouze na to nejnutnější. Úspora se vždy hodí, ať už se potýkáte s osobní ekonomickou krizí, nebo si chcete našetřit na budoucí časy.



Češi zvýšili svou finanční gramotnost koronavirus jim však zatopil

Asi 96 % obyvatel si sice střádá na horší časy, nynější doba plná restrikcí a uzavírání provozů kvůli koronaviru však připravila mnohým Čechům perné chvíle. Ideálně by měla finanční rezerva pokrýt žití na 6 měsíců, po náročném covidovém období je ale na české účty smutný pohled. Češi se však zlepšili ve finanční gramotnosti, kde dosáhli o 7 % lepší skóre než před 4 lety. Díky ekonomickým znalostem tak zvládají rozpoznat výhodnost bankovní i nebankovní půjčky nebo neutrácet za zbytečnosti. Jaké jsou další principy vyrovnaného rozpočtu?

rodinný rozpočet

Čísla nelžou – sepište si všechny příjmy i výdaje

Na začátku kontroly utrácení musí proběhnout vyčíslení všech vašich měsíčních příjmů a výdajů. Sepište si do sešitu (nebo online aplikace) veškeré své finanční příjmy – mzdu, stravenky, zaměstnanecké benefity, státní příspěvky a další. Do druhého sloupce pak pište výdaje – nájem/hypotéka, energie, splátky půjček, palivo a servis auta, stravné, pojištění a všechny další výlohy. Poctivě si vše zapisujte po celý měsíc a nic nevynechejte. Můžete si také schovávat účtenky z obchodů.

Na konci měsíce porovnejte součty obou sloupců. Pokud se vám zdá, že můžete nebo potřebujete ušetřit více peněz, projděte jednotlivé položky v seznamu výdajů. V této chvíli vám mohou pomoci i účtenky – najděte položky, bez kterých se dokážete obejít.

Ušetřete i na zdánlivých maličkostech

Hodně peněz můžete ušetřit i na maličkostech. Místo nového oblečení nakupujte to z druhé ruky, nepořizujte si knihy v knihkupectví, ale zařiďte si čtenářský průkaz do knihovny. Sledujte slevy na potraviny a vařte ekonomicky, omezte návštěvy restaurací a jídlo z rozvozu. Pokud nutně potřebujete nový spotřebič nebo vybavení do domácnosti, zeptejte se nejdříve přátel nebo prohledejte bazary. Naučte se věci opravovat a nepodléhejte impulzivním a unáhleným nákupům. Můžete také přechodně snížit zálohy na energie, pojistné či platby za telefon. Vyplatí se i porovnání nabídek více dodavatelů a přechod k tomu nejlevnějšímu.

S dlouhodobými finančními problémy vám pomůže odborník

Pokud vám peníze i přes úsporná opatření každý měsíc stále chybí, poohlédněte se po brigádě, která vám pomůže rozpočet vyrovnat. Máte-li stále finanční problémy, navštivte dluhového poradce ve vaší bance. Dokáže vám pomoci třeba sloučením půjček nebo poukáže na případné chyby, které můžete nevědomky dělat při sestavování rozpočtu. Utahování opasku není příjemné nikomu, díky vlastní svědomitosti se však vyhnete nepříjemným životním situacím.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl