Proč zdražuje elektřina?

Proč zdražuje elektřina?

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Toto je téma, které se týká téměř všech rodin v dnešní společnosti. Ať už mluvíme o České republice nebo jiných státech. Zdražuje se všechno.



Potraviny, benzín, stavební materiál. A je zřejmé, že to nemine ani elektriku. Proč se ale ta elektrika zdražuje? Máme na ní všichni právo. Problém je na více stranách ekonomiky a ještě horší je, že experti nevidí naději, že v následujících letech elektrická energie bude s cenami opět klesat. Důležité ale je, vybrat toho správného dodavatele. Pokud vyberete dodavatele, který zkrachuje či svou činnost zruší, Vaše cena bude ta, která bude plakat nejvíce.

Za výhodný nákup elektrické energie se nyní považují ceny pod 2 800 Kč/MWh. Pojďme si tuto situaci trochu rozvinout.

elektřina

Za celým problémem stojí zemní plyn!

Pokud by se nezdražoval zemní plyn, nezdražovala by se ani elektrika. A je tomu skutečně tak. Díky rostoucí ceně zemního plyn, roste také cena elektriky, která má poté vliv na většinu domácností. Elektrická energie se bezpochyby vyrábí ze zemního plynu, a pokud byste se nyní podívali na ceny zemního plynu, zjistili byste, že se jedná o jeden z nejdražších zdrojů vůbec.

Tento problém započal pandemií Covid 19, která se i nadále rozšiřuje po celém světě. Díky tomu, že plno firem zkrachovalo či musely omezit provoz, nejen firmy, které vyrábí statky každodenní potřeby, ale i firmy, které jsou dodavateli elektrické energie, se u všeho začaly prudce navyšovat ceny. A vzhledem k tomu, že i mnoho domácností bylo převážně doma, začal zájem o elektrickou energii narůstat. Bohužel jsme ale neměli, odkud ji čerpat.

Uhelné závody, odkud pochází bezpochyby ta větší část elektrické energie, byly uzavřeny a zásoby plynu, jak už jsme si říkali, jsou nízké.

Povolenky a jejich cena

Ani s povolenkami na tom nejsme o mnoho lépe. Ceny povolenek, jak potvrzují i čeští dodavatelé energie, jsou nadprůměrné. Hlavním zdrojem tohoto růstu je nárůst cen povolenek oxidu uhličitého. Ještě v lednu jsme tyto povolenky mohli sehnat zhruba za polovinu než se jejich ceny pohybují teď.

Povolenky ale nemohou tak zcela ,,zlevňovat". Pokud by jejich cena byla příliš nízká, může si nějaký znečišťovatel nakoupit povolenky levně a svým způsobem si zaplatí za způsobené znečištění. Pokud naopak budou povolenky stát hodně a jejich množství nebude v tomto oběhu vysoké, jejich ceny na základě toho budou stoupat.

Jak efektivně vyřešit tento problém?

Evropská unie se snaží každým dnem hledat to nejefektivnější řešení, avšak to není až tak jednoduché. Na konferencích, které byly na toto téma sjednané se prohlásilo, že by všechny země mohly použít standardní řešení, a to: upravit daně z přidané hodnoty či spotřební daně, popřípadě podpořit spotřebitele.

A nebo zdražit elektrickou energii!


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl