Pozitiva ekonomické krize

Pozitiva ekonomické krize

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Jaká pozitiva by mohla mít ekonomická krize? Stoupá nezaměstnanost, automobilky, sklárny a další podniky krachují, dokonce i drahé restaurace v centru Prahy jsou nuceny rapidně snižovat ceny, aby nezely prázdnotou.



Můžeme jen hádat, jak dlouho recese potrvá a co všechno ještě přinese. Nicméně podle úsloví „Všechno zlé je pro něco dobré,“ neuškodí, když se podíváme na některé pozitivní stránky současné ekonomické situace.

 

Patří mezi ně například to, že mají podnikatelé a živnostníci větší daňové výhody za minulý rok (někteří dokonce ani nemusejí vůbec platit daně), lidé si budou moci koupit levněji automobily a samozřejmě začínají sympaticky klesat ceny nemovitostí. A protože hypotéky bývají občas ošidné, přichází na řadu rychlé řešení, kde vzít peníze na „ty zlevněné“ nemovitosti… Jednou z nejvýhodnějších a hlavně nejstabilnějších metod financování je rozhodně stavební spoření a stavební úvěr. 

 

Stavební spoření ukazuje své výhody

 

Na nižší poptávku po bydlení a celkové negativní ekonomické vyhlídky zareagovaly banky zpřísněním podmínek při poskytování finančních prostředků na nové stavební projekty. Ve světle ekonomické krize a všeho, co s sebou přináší, se tak také díky této skutečnosti zviditelňuje bezpečnost a další výhody stavebního spoření, jehož podstata a principy umožňují krizi a s ní spjatým turbulencím na akciových trzích čelit. Stavební spořitelny mají dostatečné množství volných prostředků pro úvěrování bytových potřeb obyvatelstva a fixované úrokové sazby stavebních úvěrů na celou dobu jejich splácení. Noví i stávající klienti mají také stejný a garantovaný výnos a statní prémii.

 

Bezpečnost stavebního spoření je obecně dána tím, že k financování úvěrů na bytové potřeby používají stavební spořitelny vklady svých klientů, kteří jsou ve fázi spoření. U stavebních spořitelen je navíc zákonem kladen velký důraz na bezpečnost investovaných prostředků, které spořitelna nevyužije na úvěry. Vklady jsou ze zákona pojištěny až do výše 50 tisíc eur a uzavřením smlouvy o stavebním spoření mají klienti možnost získat při vhodném poradenství úročení vkladů až skoro 7 % ročně. Právě v době krize nabývá na významu prozřetelný krok české vlády, která zavedla státní podporu, jež je jedním z důležitých pilířů fungování stavebního spoření – podporuje tvorbu kapitálu a funguje jako stabilizační prvek v oblasti financování bydlení.

 

Správná doba naučit se dobrému hospodaření - zvyšování „finanční gramotnosti“

 

Podle finančních poradců se lidé právě v této době začínají stále více zajímat o zákonitosti ekonomiky a více přemýšlejí o tom, jak nejlépe naložit se svými finančními prostředky. „To, že klienti o nakládání se svými financemi více přemýšlejí, přirozeně vítáme. Lidé se našich finančních poradců například často ptají, jak v současné době nejbezpečněji financovat bydlení. Radíme jim, že je financování bydlení nejlepší plánovat dostatečně dopředu. Při výběru vhodného produktu se u stavební spořitelny dostanete po dvou až pěti letech k úvěru, který vám nikdo jiný na trhu nemůže nabídnout, a to díky unikátnosti systému stavebního spoření,“ říká Ing. Miroslava Krajáková, ředitelka odboru péče o klienty Raiffeisen stavební spořitelny a.s (RSTS). „Zajímají se také o to, jak nejlépe své spoření strukturovat,“ dodává Ing. Krajáková. „Chtějí například vědět, zda se vyplatí na spoření ukládat i vyšší částky než 20.000 Kč ročně. Na to odpovídáme, že pro nejvyšší výnos v rámci spoření je ideální cílová částka okolo 150 – 200 tisíc. Pro řešení bytových potřeb v budoucnosti ale samozřejmě taková částka není dostatečná, z toho důvodu v RSTS nabízíme už na začátku 2 varianty/tarify – spořící a úvěrový, přičemž ten úvěrový má své absolutní výhody právě ve fixovaném úroku na celu dobu splácení.“

           

Výběr a la Darwin – nejsilnější přežijí

 

Dle zpráv ekonomů přináší krize mimo jiné hlavně ozdravný proces pro ekonomiku, neboli oddělení „nemocných“ firem od „zdravých“. Můžeme zde učinit určitou paralelu s Darwinovou evoluční teorií – selekce vycházející z míry úspěšnosti jedince (nebo firmy). Jedná se zajisté o určité zjednodušení, ale pravděpodobnost na „přežití“ (tedy překonání problémů spjatých s ekonomickou krizí) je vyšší u firem, které jsou „zdravé“, zatímco u těch, které nehospodaří tak dobře a potýkaly se s problémy již před započetím krize, se dá očekávat mnohem větší riziko vynuceného ukončení podnikání. Zkrátka obtížná doba dává těm nejschopnějším šanci ukázat svou sílu a využít příležitosti, které krize vždy nabízí (jako například zajímavé investiční příležitosti).


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl