Kde získat úvěr, když jste v registru dlužníků?

Kde získat úvěr, když jste v registru dlužníků?

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Věděli jste, že zhruba každý desátý člověk v České republice má záznam v úvěrových registrech? A mnoho lidí o tom vůbec neví. Žádný registr nebo úřad totiž nemá povinnost informovat člověka o tom, že se v takovém registru nachází. 



O svém zápise se většinou dozvídáme až tehdy, když žádáme o půjčku a společnost nám ji na základě negativního zápisu nechce poskytnout. Naštěstí existují cesty, jak si půjčit i se zápisem v takovém registru.

Dlužníkem se stanete velmi snadno

Člověk se stává dlužníkem nejen tehdy, když nesplácí napůjčené statisíce, ale i třeba kvůli nezaplacené složence za telefon, internet či satelit. Stačí neposlat včas platbu za účet, a už se můžete dostat mezi dlužníky. Zápis v tomto registru není nic dobrého, může totiž ovlivnit vaše možnosti půjčení peněz, a v některých případech je dokonce zcela zhatit.

Poskytovatel běžných půjček sice může vyhovět i žadateli se zápisem v registru, ale jisté nevýhody to pro žadatele bude mít. I když prokážete, že prohřešek není nijak závažný, jste pro společnosti stále nespolehliví a můžou vám například zvýšit úrokovou sazbu. V případě, že máte majetek v rukou exekuce, tak neexistuje téměř žádná šance pro získání půjčky.

Kde získat peníze

Jak zjistíte, zda jste v registru dlužníků?

Registrů dlužníků je v České republice hned několik – bankovních i nebankovních. Mezi nejznámější patří:

  • Sdružení SOLUS
  • Bankovní registr klientských informací
  • Centrální registr dlužníků
  • Centrální registr úvěrů
  • Nebankovní registr klientských informací

To, že má občan zápis v registrech, zjistí buďto při zamítnutí žádosti o půjčku, anebo tak, že si požádá o výpis z daného registru. Zpravidla je to zpoplatněno částkou přibližně 100 – 200 Kč.

Nebankovní půjčky a prověřování registrů

Banky prověřují registry prakticky při každé žádosti o půjčku nebo kreditní kartu. U nebankovních společností je však situace o něco lepší, ale je potřeba si dobře vybrat. U klasických nebankovních spotřebitelských úvěrů velkých finančních firem se totiž registry dlužníků prověřují také.

Nejlepší cestu pro žadatele se zápisem v registru představují menší, avšak o nic méně spolehliví nebankovní poskytovatelé půjček.

Dostupné půjčky před výplatou

Typicky jsou k záznamům v registrech tolerantní někteří poskytovatelé tzv. půjček do výplaty. Díky tomu, že je zde půjčována malá částka (do 5 000 nebo 10 000 Kč) a na krátkou dobu (do 30 dní), je reálné, že věřitel nad nějakým tím prohřeškem v registrech přivře oči, nebo že SOLUS ani další rejstříky nebude prověřovat vůbec. Proto jsou někdy tyto úvěry brány jako půjčky pro každého.

Peníze ihned

Finanční prostředky u tohoto typu produktu lze mnohdy získat opravdu velmi rychle. V praxi to znamená, že finance lze mít k dispozici například už do hodiny. I v tomto případě se jedná o menší půjčované částky a z důvodu rychlého vyřízení nebývá čas ani zájem poskytovatele o brouzdání po registrech dlužníků. Tyto úvěry mívají sice vyšší úrok, jejich vyřízení je však velmi snadné a rychlé a probíhá on-line z pohodlí domova.

Americké hypotéky

Další možností získání půjčky bez nahlížení do dluhových registrů je tzv. nebankovní americká hypotéka. Ta je totiž poskytována na cokoliv s ručením nemovitostí. Některé nebankovní společnosti ji dokonce poskytují bez doložení příjmu a mnohdy jsou ochotny tolerovat právě i negativní záznamy v registrech. Podmínkou je mít nemovitost, kterou můžete ručit. Nemusí být však ve vašem vlastnictví, stačí i souhlas třetí osoby, která vám bude ručit svým majetkem.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Gulf International Loans & Investments - Autor: Jackson 14. 1. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl