Jak koupit Bitcoin

Jak koupit Bitcoin

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Bitcoin – je to cesta k bohatství? Svět investic se v současné době těší nesmírné popularitě. Trhy nabízí celou řadu možných příležitostí, a právě jednu z nich představují investice do tzv. kryptoměn. Za nejpopulárnější kryptoměnu na světě je považován Bitcoin. Představuje atraktivní příležitost do budoucna?



Jde o nejobchodovanější digitální měnu, přičemž se aktuálně obchoduje kolem 49 tis. USD, tedy v přepočtu okolo 1,1 mil. Kč. Není však nutné kupovat celou „jednotku“ kryptoměny. Máte totiž možnost zakoupit poměrnou část kryptoměny, třeba i 1/100.

Bitcoin jako investice

Na Bitcoin lze pohlížet z různých pohledů. Jednak jako na platidlo – vybrané e-shopy nebo kamenné prodejny umožňují platbu za zboží v digitální měně. Počet těchto obchodů však není příliš velký, v České republice jde např. o tabák GECO či Alza.cz. Nutno dodat, že hlavním důvodem, proč se lidé zajímají o Bitcoin, je jeho pořízení jako investici. Jeho pořízení přitom není vůbec složité, potenciálním vlastníkem se můžete stát třeba právě vy!

bitcoin

Jak a kde nakoupit?

ak již bylo řečeno, kryptoměnové investice doslova pobláznily svět. Mějte ale na paměti, že pokud si koupíte Bitcoin nebo jinou digitální měnu, tak za její uchování jste odpovědní jen vy sami. Také je dobré vědět, že tyto elektronické peníze nespadají pod kontrolu centrálních bank.

Pokud opravdu zvažujete pořízení Bitcoinu, tak se Vám v zásadě otevírají 3 základní varianty nákupu – prodejní automaty, směnárny a burzy.

V případě, že zvolíte nákup přes burzu (např. Coingi, Coinmate a jiné), uvědomte si, že obchodujete s jinými investory, cena je proto určena nabídkou/poptávkou. Jestliže se rozhodnete využít některou ze směnáren (např. Simplecoin), tak zde je kurz předem stanoven směnárníkem. Poslední variantou jsou již zmíněné prodejní automaty, které si můžete představit jako dnešní bankomaty. Předem však varuji před relativně nevýhodnými kurzy ve srovnání s burzami.

Investice do Bitcoinu v pravém slova smyslu spočívá v jeho tzv. těžení. Představte si to tak, že na světě se vyskytuje omezené množství Bitcoinu (i jiných kryptoměn), což můžeme přirovnat třeba k těžení ropy. Proto doporučuji svoji vytěženou investici určitým způsobem uchovat. Tento proces neberte na lehkou váhu, protože jak jsem již zmínil, za úschovu Bitcoinu jste zodpovědní jen vy sami. Aktuálně máte na výběr z následujících možností:

  • Hardwarové peněženky – mají podobu dnešních flash disků. Jde sice o nejdražší variantu, nicméně nejbezpečnější. Za špičky na domácím trhu jsou považovány např. Trezor a Ledger Nano.
  • Elektronické peněženky – fungují jako mobilní aplikace. Za hlavní riziko považuji fakt, že Váš soukromý klíč je uložen v centralizované, tedy cizí databázi. Navíc se v současné době vyskytuje na trhu celá řada tzv. online krypto peněženek. Mezi osvědčené a důvěryhodné peněženky patří Coinbase, Crypto.com a Wallet.
  • Burzy – spočívání v pověření úschovy Bitcoinu burzu, kde obchodujete. V praxi tedy proces úschovy vůbec neřešíte, v čemž lze spatřovat jisté zjednodušení a ulehčení práce. Na druhou stranu podstupujete riziko ztráty v případě kyberútoku na danou burzu.

Bitcoin a Revolut

Pokud Vás investice do Bitcoinu v podobě jeho těžení příliš nezaujala, nevadí. Na trhu je totiž možné obchodovat pouze danou hodnotu Bitcoinu či jiné kryptoměny. Je to stejné, jako když prostřednictvím burzy směníte koruny za eura. V našem případě by se však jednalo o směnu mezi korunou a Bitcoinem za aktuální kurz. Tento kurz je navíc pohyblivý a neustále se mění (lze tedy obchodovat i přes víkend). Tuto zmíněnou variantu umožňuje např. finanční technologie Revolut, v současnosti považována již za banku.

Revolut má podobu klasické mobilní aplikace. Kromě Bitcoinu se Vám naskytuje příležitost k okamžitému nákupu/prodeji celé řady jiných kryptoměn, komodit a akcií. I v této variantě platí, že není nutné kupovat celou jednotku Bitcoinu, ale pouze jeho poměrnou část přepočtenou aktuálním kurzem. Revolut bych tedy doporučil k rychlým spekulativním obchodům s kryptoměnami, nikoli jako investici v dlouhodobém časovém horizontu.

Zároveň by si měli investoři dát pozor na často se měnící obchodní podmínky, např. limit v počtu obchodů v rámci týdne zdarma, což se často mění.

Závěrem chci dodat, že v obecném pojetí se trh kryptoměn vyznačuje vysokou volatilitou a nečekanými změnami. Investor tak ve správný okamžik může dosáhnout vysokých zisků, ale také přijít úplně o vše. Investujte a obchodujte tedy s rozmyslem a čistou hlavou.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl