Dotace na zateplování – nové podmínky

Dotace na zateplování – nové podmínky

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

buy citalopram

citalopram 20mg tablets open

Dlouho ohlašované zjednodušení podmínek (Zelená úsporám) je zde. Bylo vyvolané krizí a tím malým zájmem o dotace. Nedošlo ke snížení požadavků na kvalitu. Jen je jednodušší požádat. Navíc můžete získat 20.000 Kč na projekty.



Hrozilo totiž, že stát bude muset velkou část peněz z 25 miliard Kč v roce 2012 vrátit Japoncům. Pro nezájem občanů.  Letos je plánován zájem 10.000 žadatelů. 

 

Teď právě dochází ke skokové změně kvality zateplování. Dotace na zateplování se zjednodušily. Sám ve svém okolí vidím změnu. Ten, kdo ještě včera chtěl 10 cm polystyrenu bez dotace, dnes již uvažuje o vyšší kvalitě zateplování a jako bonus má zájem o dotaci.

 

Co se tedy mění? 

 

Postačuje jedna podmínka. Například tedy výměna (zateplování) pouze oken. Nebo pouze fasády. Dříve musely být 2 podmínky.  Postačuje dosáhnout 20 % úspor.

 

Další výhodou je dotace na projektovou dokumentaci a energetický posudek 20.000,- Kč. Příspěvek na dokumentaci bude Státní fond životního prostředí vyplácet jen do 31. března příštího roku, anebo až vyčerpá 50 milionů korun, které na to ministerstvo životního prostředí vyčlenilo.

 

Další výhodou je možnost čerpat dotace na panelové domy. Tyto tvoří 30 % bytového fondu ČR. Jde tedy o obrovské množství zákazníků. Panelové domy a bytová družstva mohou žádat od září.

 

Další výhodou je zvýšení dotací.  Dotace na metr čtvereční se zvyšují o 250 Kč u rodinných domů a 150 Kč u bytových domů.  U rodinného domu se spotřebou tepla do 40 kWh/ m2 je to tedy 2200,- Kč / m2 podlahové plochy.

 

dotace-na-zatepleni.jpg

 

Změny mají vstoupit v platnost od 17. 8. 2009.

 

Na základě zkušeností si dovoluji prorokovat. Fasádní polystyren bude zdražovat, nebude lešení, bude nedostatek firem.  Neboť zima je již na krku.  Pokud o dotaci uvažujete, neváhejte.  Bude se zdražovat.  Firmy totiž v minulosti z důvodu krize musely snížit  svoje kapacity ale nebudou hned tak přijímat nové pracovníky.

 

Dům, pokud je zateplen dle programu zelená úsporám, velmi získává na kvalitě.  Je to totiž zateplování s vyššími nároky na kvalitu.  Výsledné zateplení by tedy mělo odrážet i tržní cenu domu.  Zelená úsporám tak může znamenat značku kvality.

 

Žádat dotace je tedy mnohem jednodušší a výhodnější. 

 

Na novostavby v pasivním standardu lze získat až 400 000,- Kč, na solární systémy až 80 000,- Kč, na kotle na biomasu až 80 000,- Kč, na tepelná čerpadla až 75 000,- Kč.

 

Žádejte, zima je již za dveřmi, „Japonci si zbylé peníze v roce 2012 odnesou.“ Ale myslím, že díky 1,6 milionů bytů v panelových domech, žádné peníze nezbudou. 

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 v čr Dotace ve Francii daně.  - Autor: daně 10. 9. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl