Dotace na žaluzie, rolety a slunolamy. Přehled dotací.

Dotace na žaluzie, rolety a slunolamy. Přehled dotací.

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Jak určitě víte, od 15.10. 2019 se revolučně mění dotační titul nová zelená úsporám. Co vše se mění k lepšímu?



Nově lze žádat Dotace na žaluzie, rolety a slunolamy. Až 1000 Kč/m2. Venkovní žaluzie zabraňují v topné sezoně únikům tepla, v létě zase přehřívání. Současně zvyšují komfort bydlení. Zvyšuje se hluková pohoda, zvyšuje se bezpečnost bydlení. Překonat žaluzie, při vloupání, může být komplikované.

Z hlediska přehřívání bytů a domů vidím žaluzie jako poměrně zásadní věc. Jde tak bez vstupů energie, třeba na chlazení a klimatizaci, zásadním způsobem odstranit letní přehřívání. Ale nejen letní. U moderních, vysoce prosklených budov dochází k přehřívání právě již na podzim a na jaře, kdy je slunce nízko, a prohřívá celé nemovitosti. V noci jsou venkovní teploty kolem 0°C, přes den v kancelářích 35°C a chlazení a regulace to bez venkovních žaluzií v praxi nezvládnou.

Problém letního přehřívání

Naopak u moderních novostaveb, zděných, v pasivním standardu, problém letního přehřívání neexistuje, ani při venkovních teplotách + 40°C. Jaké jsou další novinky dotačního titulu nová zelená úsporám? Lze nově čerpat dotaci na kamna 80.000 Kč.

Realizace projektů může být svépomocí, samozřejmě pod dohledem odborné firmy. Dále lze čerpat nově dotace na Nízkoenergetické novostavby (běžné novostavby) 150.000 Kč. Je tam jen podmínka rekuperace. Tedy řízeného větrání s rekuperací tepla.

Dotace na žaluzie

Z minulých programů lze čerpat i jiné dotace:

- Z minulých programů lze čerpat i dotaci na využití tepla odpadní vody a zelené střechy. 500 Kč/m2

- Již delší dobu jsou využívány dotace na novostavby B1 300.000 Kč + 35.000 Kč na projekty a B2 450.000 Kč + 35.000 na projekty.

- V kraji Severomoravském a Severočeském jsou dotace zvýhodněny o dalších 10 %.

- U kotlíkové dotace, pokud současně pořizujete solární systém, je bonus za kombinaci 20.000 Kč.

- Nově se zavádí dotace na Fotovoltaiku s tepelným čerpadlem 150.000 Kč.

Kombinujte dotace

To je velmi zajímavá kombinace. Zemní plyn si doma nevyrobíte, ale elektřinu si vyrobit můžete. A spotřebujete ji ve vlastním tepelném čerpadle. Dnešní novostavby, s tepelnou ztrátou do 5 kW, mohou při instalaci Fotovoltaiky 5 - 10 kWp a tepelného čerpadla dosáhnout energetické soběstačnosti 80 - 90 %. A zbývající elektřinu, si díky Ekotarifu, který získají díky tomu, že mají tepelné čerpadlo, koupí velmi levně.

Tepelné čerpadlo země voda navíc umožňuje uskladňovat letní přebytky tepla na zimu do země. Některé firmy to již dávno používají, jiné to naopak nedávno prohlásily za svůj vynález. Jak říká můj kolega v práci - tepelným čerpadlům a poradenství v energetice se věnujeme 20 let,"či vy ste teraz objavili, to my sme už dávno zabudli."

Tepelné čerpadlo + fotovoltaika - energetická soběstačnost.

Jak vidíte, paleta nabídky dotací je pestrá. Jde jen o to, vše co nejlépe sladit. Náklady na energie lze opravdu dnes "limitovat k nule", a tím předejít nastávající "Energetické chudobě", neboť ceny energií po 6 letech stagnací, začínají skákat nahoru. Optimalizaci energetických projektů, realizace opatření, vyřizování dotací, provádí firma www.masterenergy.cz

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Dotace na novostavby
Téměř nulový dům bez zateplení
Jak ušetřit při stavbě domu


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Netušil jsem že i na žaluzie jsou dotace - Autor: krom 24. 3. 2019
 zde je k článku video :  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 24. 3. 2019
 téma je velmi výživné, již nyní na youtube  - Autor: Lomo Krokoh 24. 3. 2019
 Jak chudák k ještě větší bídě přišel  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 24. 3. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl