Co všechno si můžete sjednat k běžnému účtu?

Co všechno si můžete sjednat k běžnému účtu?

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Ve 21. století se bez běžného účtu téměř neobejdete. Řada lidí ale nedá dopustit ani na doplňkové produkty. Víte, co všechno si můžete k bankovnímu účtu sjednat?



Běžný účet si dnes zřídíte zdarma i s debetní kartou a internetovým (případně mobilním) bankovnictvím. Co dalšího banky k běžným účtům nabízejí?

Kontokorent

Kontokorent je známý jako povolený debet. Při nedostatku financí na běžném účtu vám dovolí čerpat do minusu, a to do bankou předem povolené částky. Slouží tak jako finanční rezerva v časech, kdy se vám například zpozdí výplata a vy potřebujete uhradit splátku hypotéky nebo zálohu na energie.

Pozor: Kontokorent není vhodné využívat jako dlouhodobý úvěr. Jeho úrokové sazby se pohybují mezi 10 až 20 %. Je určen pouze k překlenutí krátkého období bez finančních prostředků, za které zaplatíte úroky v řádu desítek korun.

běžný účet

Kreditní karta

Kreditní karta funguje téměř stejně jako ta debetní, jen s tím rozdílem, že vám dovoluje využívat peníze banky. Lze ji chápat jako předschválenou půjčku, u které po určitou dobu (během bezúročného období) nemusíte platit žádné úroky.

Kreditní karta se hodí jako šikovná rezerva do domácnosti nebo pomocník na cestách.

Příklad: Potřebujete na dovolené složit vratnou zálohu za vypůjčení auta? Využijte k tomu peníze banky. Pokud je vrátíte před uplynutím bezúročného období, nezaplatíte ani korunu navíc, všechny vlastní finance přitom budete mít na dovolené stále k dispozici.

Doplňkové produkty k platebním kartám

K platebním kartám – jak debetním, tak kreditním – si můžete sjednat doplňkové produkty a služby, jako je:

  • cestovní pojištění,
  • pojištění proti zneužití karty,
  • asistenční služby (elektrikářské a zámečnické práce, servis hodinového manžela apod.).

Každá z bank má vlastní nabídku pojištění a služeb, které lze zkombinovat na míru vašim potřebám.

Produkty k běžnému účtu ale nejsou jen růžové. Sice vám mohou usnadnit každodenní život, ale také pěkně zavařit. Především u těch úvěrových si dejte pozor na brzké splacení dluhu nebo na nepřekročení bezúročného období.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl