Co je a není bytová potřeba

Co je a není bytová potřeba

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Z překlenovacího úvěru od stavební spořitelny můžete financovat vlastní dům, ale za určitých podmínek třeba i bazén



Překlenovací úvěry od stavebních spořitelen jsou stále jedním z nejvýhodnějších způsobů financování vlastního bydlení. Tento druh úvěrů má například oproti hypotékám některé přednosti (nižší úroková sazba, její garance po celou dobu splácení, dospořování s příspěvkem ve formě státní podpory nebo možnost splatit dluh předčasně a bez sankcí). Stavební spořitelny navíc v současné době půjčují i na celou pořizovací hodnotu nemovitosti (tzv. stoprocentní financování), takže není nutné mít vlastní naspořené prostředky nebo bydlení financovat ještě z dalších zdrojů.

 

U stavební spořitelny Wüstenrot je na tyto účely určen PARTNER 100, u kterého není od žadatele požadován počáteční vklad, a při půjčce nad 200 000 Kč činí roční úroková sazba pouze 5,5 %. „Výhodou je i to, že po dobu překlenovacího úvěru má klient nárok na státní podporu, která může dosáhnout až 3 000 Kč za rok. Snížení nákladů dosáhne klient také tím, že si může odečíst úroky zaplacené za úvěr od základu pro výpočet daně z příjmů,“ upozorňuje Helena Dušková, tisková mluvčí stavební spořitelny Wüstenrot. Podmínkou pro poskytnutí překlenovacích úvěrů od stavebních spořitelen je ovšem prokázání účelu, na který chce žadatel prostředky použít.  Musí totiž jít o řešení tzv. bytové potřeby.

 

„Bytovými potřebami se obecně rozumí koupě bytu, rodinného domu, stavebního pozemku, výstavba domu, změna stavby, rekonstrukce bydlení, připojení k veřejným sítím, ale třeba také vypořádání společného jmění manželů, splacení členského vkladu nebo podílu v právnické osobě či splacení půjčky použité na financování bytových potřeb,“ vysvětluje Helena Dušková. Pokud jste se rozhodli použít půjčené finance na koupi stavebního pozemku a následnou stavbu domu, můžete z úvěru hradit také vyměření a oplocení pozemku, rozvody elektřiny, plynu, sanitární rozvody, studnu, či dokonce pergolu nebo úpravu zahrady.

 

Je možné prostředky z překlenovacího úvěru použít kromě stavby domu také na jeho vybavení? „Z úvěru není možné financovat např. nábytek, elektrospotřebiče, volně položené podlahové krytiny, koberce, náklady na přikoupení zahrady či hodnotu vlastní práce,“ upřesňuje význam bytové potřeby Helena Dušková. „Klient však může prostředky z úvěru využít i na takové položky, jako je bezpečnostní systém, krb nebo kuchyňská linka se sporákem a digestoří. U kuchyně nelze hradit volně stojící spotřebiče, např. chladničku nebo mikrovlnou troubu“, doplňuje Dušková.

 

Součástí některých nových rodinných domů bývá už i bazén či sauna. Náklady na jejich pořízení je rovněž možné z úvěru hradit. Platí však stále pravidlo, že položka musí být součástí celého projektu stavby či rekonstrukce. Pokud se tedy rozhodnete postavit si na zahradě bazén, spořitelna vám úvěr nejspíše neposkytne. Stejné je to i v případě garáže či garážového stání. „Pokud ale garáž nebo garážové stání kupujete spolu s rodinným domem nebo bytem, nemusí se pro to, abyste ho mohli zaplatit z úvěru, dokonce nacházet ani na stejném pozemku,“ komentuje Helena Dušková.

 

Pokud žijete v bytě, jistě víte, co obnáší jeho rekonstrukce. Ve většině případů se jedná o poměrně vysoké částky. Pokud částkou aktuálně nedisponujete a rekonstrukce je již nezbytná, můžete opět využít úvěru ze stavebního spoření. „Ve spojitosti s rekonstrukcemi klienti velmi často čerpají finance na přestavbu bytového jádra a výměnu oken. Pomáháme ale i s hrazením nákladů na rekonstrukci balkónu nebo terasy. Úvěr lze využít i na úhradu podílu nákladů na opravy a rekonstrukce společných částí domu, tj. např. na zřízení nového výtahu,“ doplňuje Helena Dušková.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl