Ceny nemovitostí rostou. Máte tu svou pojištěnou na správnou hodnotu?

Ceny nemovitostí rostou. Máte tu svou pojištěnou na správnou hodnotu?

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Majitelé nemovitostí se mohou radovat. Jejich majetek se zhodnocuje, například za uplynulý rok vyletěly ceny až o pětinu! O to je právě nyní důležitější se ptát, máte svoji nemovitost pojištěnou na správnou hodnotu?



Pojištěné dům neochrání

Češi častěji uzavírají pojištění domácnosti než nemovitosti, přitom škody, které mohou nastat na nemovitosti jsou mnohem vyšší. Pojištění nemovitosti je povinné jen v případě, že kryjete pořízení nemovitosti hypotékou. Při sjednávání smlouvy je třeba uvést co nejpřesnější hodnotu domu, což je jeden z faktorů, který ovlivňuje cenu pojištění. Většina z nás smlouvu na pojištění nemovitosti uzavře a dál se o ni už nestará, což je ale chyba. V současné době rostou ceny nemovitostí přímo raketově a majitelé si mohou mnout ruce. Pokud ale jejich nemovitost přijde k úhoně a nebude správně pojištěná, obdrží jen zlomek částky, kterou by potřebovali k tomu, aby dům znovu vybudoval. Podle průzkumu ČSOB Pojišťovny jde dokonce o každý šestý dům, který není pojištěný na správnou hodnotu. Jejich majitelé se domnívají, že jsou proti případným pohromám chráněni, ale jejich dojem je mylný. Pokud by jejich dům lehl popelem, museli by sáhnout po vlastních prostředcích.

nemovitosti

Aktualizujte

V současné době rostou nejenom ceny nemovitostí, ale také stavebního materiálu. To vše je třeba při aktualizaci smlouvy na pojištění nemovitosti zohlednit. Smlouvy na pojištění nemovitosti je třeba pravidelně aktualizovat, doporučuje se jednou zhruba za tři roky, anebo vždy, když například nemovitost zrekonstruujete, přistavíte, nebo jinak zvýšíte její kvalitu. Některé pojišťovny aktivně oslovují své zákazníky, kteří delší dobu smlouvu neměnili a nabízí jim přehodnocení nemovitosti, celá řada pojišťoven ale tuto úvahu nechává na klientovi. Výjimky prý ale nejsou smlouvy, které nebyly aktualizované třeba dvacet let. To se ukázalo po letošních tornádech na Moravě, kdy byly některé domy pojištěny na částku např. 800 000 korun. Každému je jistě jasné, že za tyto peníze opravit nebo znovu postavit nemovitost nelze.

Jak na nové pojištění nemovitosti?

Smlouvu si můžete aktualizovat u své původní pojišťovny, a to ke konci vašeho pojistného období, nebo se zároveň poohlédnout po jiném pojištění, se kterým byste mohli ušetřit a které vychází vašim potřebám lépe vstříc. Využijte například kalkulačku pojištění nemovitosti, díky které si srovnáte všechny nabídky pojištění na jednom místě.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl