Ceny nemovitostí mají opět růstovou tendenci

Ceny nemovitostí mají opět růstovou tendenci

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Podle průzkumů začíná růst cen nemovitostí. Pokles cen již nelze vysledovat téměř u žádného druhu nemovitostí kromě developerských projektů, které tradičně vykazují pokles v řádech několika jednotek procent. Stále však zůstávají vysoce nadceněné.



Intenzivní nárůst cen je stále znatelný především u pozemků v dobře situovaných lokalitách a výrazný růstový trend můžeme nově zaznamenat i v cenové křivce starších nemovitostí.

Rok 2012 je pro realitní trh zlomový. Po masivním poklesu trhů po roce 2008 jsme kolem roku 2010 mohli zaznamenat cenové dno a jeho výrazné zpevnění v dalších letech. Podle odborníků z M&M reality jsou již nízké cenové extrémy minulostí. Pokud tedy zvažujete nákup nemovitosti, otálet se v tomto případě nevyplatí.

 

„Vzhledem k příznivým cenovým podmínkám při koupi nemovitostí v posledních měsících evidujeme zvýšení prodejů o 15,5 % za 1. pololetí roku 2012 oproti roku 2011. Nyní je však situace na trhu s nemovitostmi dle našich očekávání stabilizována a vše se začíná pozvolna přibližovat normálu, za který lze považovat cenové nastavení před finanční krizí. V dnešních dnech již pociťujeme začínající růstový trend,“ komentuje situaci Miroslav Jonáš z M&M reality a dodává, „zejména u starších nemovitostí je dobře rozeznatelná silná tendence k intenzívnímu růstu cen, za poslední měsíce se cena zvedla až o 1,5 procenta.“

Kromě starších bytů a domů jsou největším skokanem v cenovém růstu tradičně pozemky, zvláště pak ty v prestižních lokalitách. V průměru hovoříme o navýšení o 0,5 procenta. Dále pozvolna rostou i ceny bytů v cihlových zástavbách a mírným tempem i rodinné domy, jejichž cena v minulých obdobích stagnovala.

Během prázdnin byl zaznamenán i značný růst pronájmů, a to v rozmezí 2–3 procenta ze stávající ceny. Ve větších městech, jako je Praha, Brno či Mladá Boleslav a jejich přilehlé okolí, se pronájmy zvýšily o několik set korun, v menších okresních městech hovoříme o kolísání na hranici dvou set korun českých.

Permanentní cenový propad se naopak drží panelových bytů, a to okolo 1 procenta v celorepublikovém průměru, a jako již tradičně i developerských projektů, které se kvůli svému zcela chybnému cenovému nastavení setkávají s téměř nulovou poptávkou a cenovým poklesem o celá 4 %. Přesto, že se developeři stále snaží formou cíleného marketingu zasáhnout potencionální kupce, požadované částky jsou natolik nadsazené, že se vynaložené úsilí nesetkává s odezvou v podobě zvýšení poptávky po novostavbách. Že lze očekávat stejnou situaci i v budoucnu potvrzuje Miroslav Jonáš z M&M reality, jenž konstatuje:

„Jediný tržní segment, kde ještě čekáme pokles cen v rozsahu 10–15 procent jsou nové (již dokončené) developerské projekty, které se stále potýkají s velkým nezájmem kupujících. Čemuž se vzhledem k cenové politice nelze divit.“

Co se týče prognózy pro nadcházející období, v očích Miroslava Jonáše je další vývoj zřetelný.

„Lokálně se sice ještě dá očekávat drobný pokles, ale celorepublikově očekáváme pozvolný mírný růst a po celkovém zlepšení hospodářské situace by se ceny nemovitostí koncem roku 2015 mohly dostat tam, kde byly v létě 2008, čili na absolutní tuzemský vrchol. Pro tyto argumenty hovoří zejména příznivá úvěrová politika bank, zlepšující se data z průmyslové výroby a v neposlední řadě příliv nových obyvatel, kteří se k nám ze zahraničí stěhují zejména za prací a dobrými životními podmínkami.“
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 zdražuje téměř vše a celkem rychle - Autor: kdyby jen nemovitosti 14. 9. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl