Bankovní a nebankovní hypotéky – které jsou ty nejvýhodnější?

Bankovní a nebankovní hypotéky – které jsou ty nejvýhodnější?

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Hypoteční úvěry patří mezi vyhledávané a velmi žádané produkty, o něž se zajímají především mladí lidé, kteří chtějí financovat svoje nové bydlení.  



Tradičně nalezneme hypotéky v nabídkách velkých bank nebo stavebních spořitelen, v posledních letech ale začaly speciální hypotéky nabízet i některé nebankovní společnosti. Není ale hypotéka jako hypotéka – bankovní se od nebankovních velmi zásadně liší a značné rozdíly jsou i mezi samotnými bankami – výběrem vhodné hypotéky tak můžete ušetřit až desítky tisíc korun.

Nebankovní hypotéky lze použít na cokoliv

Nebankovní hypoteční úvěry jsou trochu specifické a jsou určeny pro jiný typ klientů, než klasické bankovní hypotéky. V případě nebankovních společností se jedná o obdobu tzv. americké hypotéky, neboli úvěru, který je zajištěný nemovitostí (viz článek na Wikipedii). Tato půjčka tedy funguje tak, že abyste ji mohli získat, musíte dát do zástavy nemovitost, kterou vlastníte (třeba dům, byt, pozemek, chatu, chalupu apod.). Na základě této záruky pak dostanete úvěr, který můžete použít nejen na bydlení, ale na cokoli budete chtít. Hlavní výhodou je to, že nebankovní hypotéky jsou určeny i těm, kteří si nemohou vzít půjčku od banky (např. lidé se záznamem v registru dlužníků nebo ti, co nemají stálý doložitelný příjem). Nebankovní hypotéky v ČR nabízí několik společností, které se ale mezi sebou dost výrazně liší, ať už jde o minimální výši úvěru, úrokovou sazbu nebo jiné poplatky.

I mezi bankovními hypotékami jsou velké rozdíly

Bankovní hypotéky jsou oproti tomu určeny výhradně na financování bydlení – může jít např. o koupi bytu či domu, výstavbu nového rodinného domu, ale třeba i o rekonstrukci Vašeho stávajícího bydlení. V každém případě jsou ale tyto půjčky výhodnější než ty nebankovní, na druhou stranu musíte splňovat poměrně přísné požadavky, abyste hypotéku mohli dostat. Podmínky jsou podobné jako u běžných bankovních úvěrů, tzn. žadatel musí doložit svoje příjmy, nesmí mít záznam v registru, žádnou exekuci apod.

Pokud zvažujete, že si hypotéku od banky vezmete, doporučujeme si předem důkladně porovnat jednotlivé nabídky a zjistit si co nejvíce informací – i u bankovních hypoték jsou totiž velké rozdíly a příliš ukvapeným rozhodnutím můžete udělat velkou chybu.

Převedení hypotéky k jiné bance

Pokud již hypotéku máte, ale nejste spokojení s jejími podmínkami, můžete si ji poměrně snadno nechat převést k jiné bance. Převedení pak pro Vás může znamenat velkou úsporu peněz – jednak můžete ušetřit na měsíčních splátkách, kromě toho si můžete splácení úvěru rozložit na delší časové období. Převedení hypotéky k jiné bance se mnoha lidem vyplatí, určitě tak stojí za to se alespoň informovat, co přesně by pro Vás převod znamenal a jak by se Vaše smlouva změnila.

Která hypotéka vyjde nejlevněji?

Jestliže ale hypotéku teprve vybíráte (ať už jde o bankovní či nebankovní), doporučujeme seznámit se dopodrobna se všemi podmínkami, poplatky, úroky a dalšími parametry. Informace naleznete nejen na webových stránkách samotných poskytovatelů, ale výborným pomocníkem jsou i některé portály, zaměřené na nezávislé srovnání úvěrů. Řada z nich se zabývá i hypotečními úvěry a umožňuje tak zájemcům získat rychlé a jednoduché porovnání jednotlivých nabídek mezi sebou. Bankovní a nebankovní hypotéky si tak můžete snadno porovnat např. podle výše jejich úroků, podle minimální částky úvěru nebo podle výše poplatků za zřízení. Součástí těchto webů jsou často i různé tabulky splátek, recenze a řada dalších užitečných informací, které Vám pomohou rozhodnout se a vybrat si nejvýhodnější hypotéku.

Bankovní a nebankovní hypotéky – které jsou ty nejvýhodnější

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl