5 + 1 tipů pro rok 2018, jak si vybrat výhodnou půjčku

5 + 1 tipů pro rok 2018, jak si vybrat výhodnou půjčku

Kategorie: FINANCE A BYDLENÍ

Rok 2018 je tady. Pokud se vyplní předpovědi expertů na úvěrový trh, bude i letošní rok spojený s tím, že půjčky budou neustále součástí našich životů. Pokud i vy plánujete, že si jednu takovou během letošního roku vezmete, bude se vám hodit základní pětice rad, podle kterých vybrat tu nejlepší. A aby jich nebylo málo, na závěr přidáme ještě jednu bonusovou.



Ujasněte si, na co budete peníze potřebovat

Nabídky půjček jsou dnes na každém kroku. Než se začnete o některé zajímat blíže, je dobré si ujasnit, na co budete získané finanční prostředky přesně potřebovat. Rozbil se vám doma spotřebič a bude třeba pár tisíc na opravu? Pomohou půjčky online bez doložení příjmů. Plánujete lehčí rekonstrukci, nebo nákup vybavení? Potom jsou dobrou variantou půjčky spotřebitelské. A co v případě pořízení nemovitosti, nebo kompletní rekonstrukce? Jasnou volbou je hypotéka.

Porovnejte si jednotlivé nabídky

Nikdy nekývejte na první nabídku, se kterou se setkáte. I když se může zdát jako velmi výhodná, možná se najde i konkurence, která bude ještě lepší. Dnes už není nutné složitě procházet internet, nebo volat jednotlivým společnostem. Pomohou vám nezávislé srovnávače úvěrů. Zde si stačí zvolit jenom kategorii, která vám bude vyhovovat. Opět platí, že to mohou být půjčky ihned, spotřebitelské úvěry, nebo i účelové a neúčelové hypotéky. A co porovnávat primárně? My doporučíme hledět na:

  • Hodnocení poskytovatele
  • Charakteristiku půjčky
  • Výhodnost

Sledujte RPSN, nikoliv úrok

Mnoho lidí dělá tu chybu, že při výběru hledí jenom na úrokovou sazbu. To je chyba, protože ta o výhodnosti rozhodně nevypovídá úplně vše. Pro rok 2018, ale i každý následující si zapamatujte, že nejvíce vám o výhodnosti řekne RPSN. Také procentuelní hodnota, která však ze zákona musí zahrnovat veškeré věci, které půjčku zdražují. A čím bude tato hodnota nižší, tím lépe.

Půjčky a úvěry 2018

Účelových půjček se nebojte

Většina lidí hledá jenom půjčky neúčelové, kde je jenom na nich, jak peníze využijí. Není to ale vždy správná cesta. Když se podíváme na segment půjček účelových, je třeba říci, že mnohdy nabídnou výhodnější úrok, stejně jako jednodušší podmínky získání. Není třeba se obávat ani toho, jaké jsou možnosti jejich využití. Věcí, do kterých lze investovat, je celá řada a tak omezováni jistě nebudete. Mezi hlavní patří:

  • Výdaje na rekonstrukci
  • Nákup nábytku a vybavení
  • Koupě spotřebičů a elektroniky

Vyhýbejte se pochybným nabídkám

I když i letošní rok bude ve znamení boje proti nepoctivým a podvodným poskytovatelům, stále na ně můžete narážet. Dejte si proto pozor, u koho si o peníze žádáte. Příkladem může být třeba celkem oblíbená půjčka bez doložení příjmů 2018. U lichváře je značně nevýhodná, zatímco v segmentu nebankovních společností, v oblasti mikropůjček, může nabídnout i nulovou úrokovou sazbu. Při výběru dejte na to, zda konkrétního poskytovatele znáte, stejně jako na to, zda má pozitivní hodnocení a recenze. Tyto informace můžete najít jak na různých diskusních fórech, tak vám pomohou i nezávislé srovnávače, které často dělají prvotní prověření důvěryhodnosti za vás.

Berte si jenom tolik, kolik potřebujete

Hlavních pět rad máme za sebou. Nyní přidejme poslední, a to bonusovou. Ta souvisí s tím, že vám doporučujeme brát si jenom tolik, kolik skutečně potřebujete. Proč? Jelikož v konečném součtu nejenom přeplatíte méně peněz, ale také dojde k tomu, že se svého závazku zbavíte dříve. A pokud půjčku nutně nepotřebujete, ne vždy je nutné si ji brát. Jsou situace, kdy je výhodnější si raději našetřit a požadované věci si pořídit za své. Zároveň však víme, že jsou situace, jako třeba koupě nebo stavba nemovitosti, kdy tento postup není reálně možný.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Gulf International Loans & Investments - Autor: Jackson 14. 1. 2019
 A ma cenu ted bydleni kupovat? - Autor: Prochazka Jiri 27. 3. 2019

     



bydleti.cz


Životní styl